doos

Crôa!

Crôa!

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
20,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers springen met hun kikkers in een grote vijver vol gevaren. Pas op dat je kikkerkoningin niet gegeten wordt door de snoek of een vijandige kikker!

materiaal

64 tegels en voor elke speler: 6 kikkerfiches, 1 kikkerkoningin en 8 kleine kikkertjes in zijn spelerskleur

kaart01kaart02kaart03kaart04kaart05kaart06kaart07fiche01fiche02

begin

De 64 tegels worden gedekt geschud en gedekt in een rooster van 8×8 neergelegd. Dit stelt de vijver voor. Elke speler ontvangt 6 kikkerfiches, 1 kikkerkoningin en 8 kleine kikkertjes in zijn spelerskleur. Elke speler plaatst zijn kikkerkoningin en 2 kleine kikkertjes op de 3 startvelden, zoals aangegeven in de spelregels.

verloop

fotospelsituatie

Crôa! wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt springt de speler met één van zijn kikkers naar een aangrenzende tegel. Een kikker kan zowel horizontaal, verticaal als diagonaal springen.
Als op de tegel waarop de kikker landt een kikker van een medespeler staat, wordt deze van de tegel verwijderd. Deze kikker is uit het spel. Als dit een kikkerkoningin is, dan moet de eigenaar al zijn kikkers van het speelveld halen. Hij ligt uit het spel. De speler die een kikkerkoningin uit het spel haalt, plaatst 2 kleine kikkers uit zijn voorraad op lege tegels grenzend aan de tegel waarop zijn eigen kikkerkoningin staat. Als hier geen plek voor is, zijn deze kleine kikkertjes uit het spel.
Als de tegel waarop de kikker landt nog niet open ligt, wordt deze opengedraaid. Nu wordt het effect van de tegel toegepast:

 • Waterlelie: De kikker moet nog een keer springen, maar hij kan niet terug naar het veld waar hij vandaan kwam, behalve als hij nergens anders naar toe kan springen.
 • Boomstam: Op deze tegel is plaats voor 2 kleine kikkers, maar een kikkerkoningin die hierop springt eet altijd een vijandige kikker op en een kleine kikker die hierop springt eet altijd de vijandige kikkerkoningin op. De beurt gaat naar de volgende speler.
 • Mug: De speler mag nu met een andere kikker springen. Als hij dat niet wilt, gaat de beurt naar de volgende speler.
 • Modder: Deze kikker moet een beurt overslaan en mag de hele volgende beurt niet springen. De beurt gaat naar de volgende speler.
 • Snoek: De kikker wordt uit het spel verwijderd. Als de kikkerkoningin op deze tegel landt, moet de speler al zijn kikkers van het speelveld halen. De speler is uit het spel. De beurt gaat naar de volgende speler.
 • Mannetje: Als de kikkerkoningin op deze tegel springt, krijgt zij direct een baby. De speler plaatst een kleine kikker uit zijn voorraad op dit mannetje en hij verwijdert het bijbehorende kikkerfiche uit zijn voorraad. Een koningin kan bij elk van de 6 mannetjes eenmaal een baby krijgen. De volgende beurt moet de speler met de koningin of de nieuwe baby springen. De beurt gaat naar de volgende speler.
 • Blad: Er gebeurt niets. De beurt gaat naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt zodra er nog maar één speler over is. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spel heeft een lekker luchtig sfeertje. Je kunt al kwakend met je kikkers over het speelveld hopsen. Onderweg eet je hier en daar al smakkend wat vijandige kikkers op en worden er nieuwe kikkertjes geboren.
 • De kleine kikkertjes zijn handige lakeien om de kust te verkennen: waar ligt de snoek op de loer? Daar wil je liever niet met je kikkerkoningin op stuiten.
 • Kortom: een prima spel voor wie het spel neemt voor wat is: een luchtig spel voor tussendoor.

negatief

 • De kikkertjes zijn niet helemaal goed afgewerkt. Op de onderkant steekt nog een puntje uit, waardoor je de tegels kan beschadigen.
 • Je moet wel een beetje tegen je verlies kunnen. Als je kikkerkoningin is geslagen, lig je uit het spel. Gelukkig duurt een spelletje niet zo lang. Tijd voor revanche?
 • De geluksfactor is natuurlijk erg groot. Waar liggen de snoeken en de muggen? Kom je vast te zitten in de modder? Zijn de vijandige kikkers al in de buurt?

feitjes

 • jaar van uitgave
  1999
 • ontwerper
  Igor Polouchine
 • uitgever

uitbreiding

In 2004 is de uitbreiding 'Splotch' uitgebracht. Deze uitbreiding bevat 2 nieuwe sets met kikkers (zwart en wit) waardoor het spel ook met 5 of 6 spelers kan worden gespeeld. Daarnaast bevat de uitbreiding een aantal speelkaarten waar een variant mee kan worden gespeeld in een spel met 2 spelers.

Uitbreiding - Splotch

verwijzingen

Asmodée