doosbestel CSI: Crime Scene Investigation bij bol.com

CSI: het bordspel

CSI: het bordspel

doosbestel CSI: Crime Scene Investigation bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
90 - 120

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 30,-

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers kruipen in de huid van de Crime Scene Investigators van Grissom's team en proberen als eerste de dader, het motief, de middelen en gelegenheid van de gepleegde misdaad te achterhalen.

materiaal

spelbord, 1 dobbelsteen, 25 informatiekaarten, 8 sets kaarten met een misdaadverhaal en voor elke speler: 1 spelfiguur en een checklist

bewijskaart01bewijskaart02bewijskaart03informatiekaart

begin

Het spelbord toont een loopspoor bestaande uit verschillende velden. Sommige velden stellen de onderzoekslaboratoria voor waar specifiek bewijs te verkrijgen is. Op sommige andere velden is een informatiekaart te verkrijgen. Deze kaarten bieden extra mogelijkheden, bijvoorbeeld extra manieren om bewijs te verzamelen. Het midden van het spelbord toont Grissom's kantoor. Als een speler denkt het bewijs rond te hebben, kan hij hier zijn vermoeden checken.
Bij aanvang van het spel wordt de informatie behorende bij één van de acht misdaadverhalen voorgelezen. Hierbij vernemen de spelers enkele achtergronden van de gepleegde misdaad en de mogelijke verdachten.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen. Hij mag zijn spelfiguur net zoveel stappen vooruit plaatsen als het aantal ogen op de dobbelsteen. Eindigt zijn spelfiguur op een onderzoeksruimte dan leest hij de bijbehorende bewijskaart door. Eindigt de speler in Grissom's kantoor, dan mag hij zelf kiezen naar welke onderzoeksruimte hij gaat om de bewijskaart te lezen. De spelers houden notities bij op hun checklist.
Het spel kent drie niveaus. Een speler moet eerst alle zeven bewijskaarten van niveau 1 hebben gelezen, voordat hij met de bewijskaarten van niveau 2 kan beginnen.
Eindigt een speler op een veld waar al een andere spelfiguur staat, dan mag hij deze om een bewijskaart vragen die hijzelf nog niet ingezien heeft, maar de betreffende speler wel.

eind

Zodra een speler in niveau 3 zijn bewijs denkt rond te hebben, mag hij deze in Grissom's kantoor controleren. Als zijn vermoeden onjuist is, ligt hij uit het spel. De overige spelers spelen door tot iemand een juist vermoeden heeft genoteerd. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • De misdaadverhalen zijn precies wat je ervan verwacht: de sfeer van de TV-serie CSI, waar dit spel op is gebaseerd, wordt goed getroffen. Alle onderzoekslaboratoria komen aan bod: DNA, ballistiek, enz. De handleiding bevat een handige verklarende woordenlijst, voor als je er niet uitkomt.
 • Het spelmateriaal bevat veel foto's uit de serie, zodat je je goed in kan leven in je rol als Crime Scene Investigator. Jammergenoeg wordt dit gevoel niet doorgezet in het spelmechanisme!
 • Een leuk detail wordt gevormd door de '2' op de dobbelsteen. Dit heeft dezelfde vorm als de dubbele punt in de titel van het spel ('CSI: Crime Scene Investigation').

negatief

 • Met dit spel kan je acht misdaadverhalen doorlopen. Als je een verhaal eenmaal hebt uitgespeeld, is het plot bekend en kan je het verhaal niet nog eens doorlopen.
 • De worp van de dobbelsteen overheerst het spel. Lukt het je niet op een onderzoeksruimte te eindigen, gaat je beurt voorbij zonder dat je bewijs hebt verzameld. En aangezien je eerst alle kaarten van een bepaald niveau moet hebben gelezen, voordat je met het volgende niveau verder kan, kan het gebeuren dat je beurten achter elkaar bezig bent, om precies het juiste aantal ogen te gooien. Dat wordt op den duur wel een beetje saai.
 • Waar samenwerking en informatie-overdracht in de TV-serie een grote rol speelt, komt dat in het bordspel slechts marginaal naar voren. De spelers houden hun bevindingen voor zich, en delen deze alleen als ze elkaar in de wandelgangen toevallig tegenkomen.
 • Het spel eindigt een beetje slap. Je moet niet alleen de verdachte juist hebben ontmaskerd, maar ook de middelen, het motief en de gelegenheid. Het blijft een beetje vaag wat hieronder wordt verstaan en de kans dat je dit precies zo hebt genoteerd is klein. Als vervolgens je medespelers vinden dat je niet de juiste oplossing hebt gevonden, is het plot al bekend, maar de echte winnaar niet.

waardering van andere sites

AnderSpel5 / 9
56789
spieletest2 / 10
5678910

gemiddeld1 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

algemeen

Het bordspel is gebaseerd op de populaire TV-serie: CSI-Crime Scene Investigation, dat momenteel door RTL 4 wordt uitgezonden.
Jumbo heeft een soortgelijk spel uitgebracht dat gebaseerd is op de TV-serie CSI-Miami.

PC-spel CSI: Crime Scene Investigationbestel Csi, Crime Scene Investigation (computer) bij bol.comDVD CSI 3:1-12bestel CSI 3:1-12 (video) bij bol.comCSI: Miami, het bordspelbestel CSI Miami (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • uitgever
  Jumbo, Piatnik, Specialty Board Games Inc

uitbreiding

Specialty Board Games Inc. heeft een uitbreiding uitgebracht met drie nieuwe misdaadverhalen.

Uitbreiding

verwijzingen

CSI: crime scene investigation op RTL 4
Jumbo
Piatnik
Specialty Board Games Inc
www.spellink.nl