doosbestel Hallo Das! bij bol.com

Hallo Das!

Hallo Das!

doosbestel Hallo Das! bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
10 - 20

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 26,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen zo vaak mogelijk de das te voorschijn te lokken door zijn favoriete kostje klaar te zetten. Maar pas op: de das verdwijnt zodra hij vuilnis ziet!

materiaal

1 spelbord, 25 dasfiches, 23 voedselkaarten, 1 dobbelsteen, voor elke speler: 1 pion

aardbeibosbesbraamkeverrondje1rondje2rondje3slakvuilniswormACHTERKANT

begin

De voedselkaarten worden naast elkaar gedekt naast het speelbord gelegd. De spelers mogen gezamenlijk zes kaarten bekijken, die daarna weer gedekt worden neergelegd. Op het speelbord worden de dasfiches willekeurig, met het cijfer naar boven op de gele velden gelegd. Iedere speler plaatst zijn pion op een ander fiche. Dit fiche moet het cijfer 1 tonen. Tijdens het spel mogen wel meer pionnen op een fiche staan.

verloop

fotospelsituatie

Aan het begin van je beurt mag je je pion slechts een stapje verzetten of je laat je pion staan. Staat je pion op een dasfiche dan probeer je dit dasfiche te winnen. Je gooit met de dobbelsteen en probeert een voedselkaart om te draaien die overeenkomt met je dobbelsteenworp. Op het fiche staat aangegeven hoevaak je moet gooien en dus hoeveel voedselkaarten je correct moet omdraaien om het fiche te kunnen winnen. Als je alles goed hebt omgedraaid mag je het fiche in bezit nemen. Op de achterkant van het fiche staat vermeld hoeveel winstpunten dit dasfiche je oplevert. Draai je een ander plaatje om dan de dobbelsteen aangeeft, is je beurt direct voorbij. En is het omgedraaide voedselkaartje vuilnis dan moet je een reeds gewonnen dasfiche omdraaien. Je kunt dit fiche terugwinnen door een beurt over te slaan. Is je beurt voorbij, dan worden alle open voedselkaarten weer gedekt neergelegd en is de volgende speler aan de beurt.

eind

Het spel eindigt als een speler een van te voren bepaald aantal winstpunten heeft verzameld. Deze speler is de winnaar.

positief

'Hallo das' biedt een spannende mix van geluk, geheugen en strategie. Eén aardbei is nog wel te vinden, maar waar ligt de tweede? Pas dan maar op voor het vuilnis!

negatief

  • Je weet van te voren niet hoeveel winstpunten een dasfiche je precies gaat opleveren, want fiches met eenzelfde cijfer genereren niet per definitie hetzelfde aantal winstpunten. Deze geluksfactor is overbodig en dus storend.
  • Je speelt om het dasfiche waar je pion opstaat, maar dat cijfer is dan juist niet goed te lezen. Je moet steeds je pion optillen om te checken hoeveel voedselkaarten je moet zien te vinden. Het zou beter zijn geweest om de fiches met waarde 1-5 vijf verschillende kleuren te geven.
  • Waarom is er geen dobbelsteen met icoontjes of kleuren? Nu moet je de hele tijd kijken met welk voedselkaartje een worp van de dobbelsteen overeenkomt. Rood = aardbei, paars = braam, blauw = bosbes etc is logischer en makkelijker te onthouden.

strategie

Bij het neerzetten van je pion aan het begin van het spel moet je erop letten dat de eerstvolgende dasfiches die je tegenkomt een niet te hoog cijfer aangeven. Zo vermijd je teveel risico aan het begin van het spel. Je weet dan nog niet zoveel voedselkaarten te vinden en voor je het weet draai je een vuilniskaartje. Dit is echter pas nadelig als je reeds een dasfiche hebt gewonnen!
Probeer dasfiches voor de voeten van je medespelers weg te kapen. Het is namelijk toegestaan met meer pionnen op een dasfiche te staan!

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
5678
spielephase5 / 6
345
speelduivel3 / 5
1234
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (wendy)2 / 4
1234

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Het cijfer op het dasfiche is het aantal winstpunten in plaats van de stipjes op de achterzijde. Reden: je weet van te voren hoeveel winstpunten het fiche je oplevert!

feitjes

weetjes

1996 itemHallo Dachs! is winnaar van de Deutscher Kinderspiele Preis-verkiezing 1996.

verwijzingen

999Games
Goldsieber
www.spellink.nl