doosbestel Da Vinci Code bij bol.com

Da Vinci Code

Da Vinci Code

doosbestel Da Vinci Code bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
13,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Elke speler probeert de geheime cijfercode van zijn medespeler(s) te kraken, voordat zijn eigen code is gekraakt.

materiaal

13 witte stenen en 13 zwarte stenen (met waarde 0 - 11 en een steen met een koppelteken)

zwart6wit6wit7wit9wit-koppeltekenwit-achterkant

begin

Voor het basisspel worden de stenen met het koppelteken ongebruikt terzijde gelegd. De overige stenen (12 witte stenen met cijfer 0-11 en 12 zwarte stenen met cijfer 0-11) worden gedekt neergelegd en elke speler ontvangt gedekt 4 willekeurige stenen (bij 2 of 3 spelers) of 3 stenen (bij 4 spelers). De overige stenen vormen een gedekte trekstapel.
Elke speler plaatst zijn stenen zo voor zich dat alleen hij kan zien welk cijfer er op staat. De stenen worden op oplopende volgorde geplaatst. Bij gelijke cijfers komt de zwarte steen links van witte.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt pakt de speler een gedekte steen van de trekstapel en bekijkt deze zo, dat alleen hij kan zien welk cijfer er op staat. Vervolgens wijst hij bij één van zijn medespelers een steen aan, en spreekt een vermoeden uit. De medespeler moet nu zeggen of het juist is.

 • Als het vermoeden niet juist is, moet de actieve speler zijn getrokken steen open neerleggen op de juiste plaats in zijn eigen code. De beurt gaat naar de volgende speler.
 • Als het vermoeden wel juist is, legt de medespeler de aangewezen steen open neer. De actieve speler mag nu kiezen:
  • of hij spreekt nog een vermoeden uit, maar de speler mag geen nieuwe steen trekken.
  • of hij beëindigd zijn beurt en plaatst zijn getrokken steen dicht op de juiste plaats in zijn eigen code. De beurt gaat nu naar de volgende speler.
Als van een speler zijn gehele code is gekraakt, ligt hij uit het spel.

eind

Het spel eindigt als er nog maar één speler is met een nog niet geheel gekraakte code. Hij is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is goed verzorgd: de plastic stenen zijn lekker groot, en blijven mooi rechtop staan.
 • Gelukkig vertonen de stenen aan de achterkant een pijl, zodat je bij de code van je medespelers kunt zien welke stenen een hogere waarde hebben.
 • De regels zijn simpel en zo uitgelegd. Voor de jongste spelers biedt het basisspel voldoende uitdaging, meer gevorderde spelers kunnen na een proefronde direct doorspelen met de extra regels.
 • Voor de liefhebbers van een kleine breinbreker is Da Vinci Code een prima spel voor tussendoor.

negatief

 • Als je een zwarte en een witte steen met gelijke waarde bezit, moet je de zwarte links van de witte plaatsen. Dit blijkt voor sommige spelers moeilijk te onthouden!
 • Daarbij komt nog dat in de code van de speler tegenover je van jouw standpunt gezien, de zwarte steen links van de witte een hogere waarde moet hebben. Of was het nou net andersom?
 • Als je code is gekraakt, lig je direct uit het spel. Gelukkig duurt een spelronde niet lang: tijd voor revanche!
 • De titel van het spel doet vermoeden dat er een link ligt tussen het boek De Da Vinci Code van Dan Brown, maar de overeenkomst komt niet verder dan de idee dat Leonardo Da Vinci zijn geschriften codeerde (door deze in spiegelschrift te schrijven) en wellicht zijn schilderijen een gecodeerde boodschap meegaf.

strategie

Allereerst moet je goed onthouden welke vermoedens je medespelers uitspreken. Niet alleen een juist vermoeden levert informatie!
Als je beschikt over een pokerface, kan je ook een cijfer noemen, die je zelf in je code hebt staan. Zo zet je je medespelers wellicht op het verkeerde been.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
spieletest8 / 10
5678910
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
hall90004 / 6
345
goodgameguide7 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
boardgamegeek6 / 8
67
truus en truus7 / 9½
6789
speelduivel3 / 6
3456
spiele-truhe4 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
spellenclub137 / 10
789
spieleteufel5 / 10
5678910

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Koppelteken
De beide stenen met het koppelteken worden met de overige stenen geschud. Deze stenen mogen op elke willekeurige plek in een geheime code worden geplaatst. Dit maakt het moeilijker om de code te kraken.

algemeen

Het spel is eerder uitgebracht door Winning Moves onder de naam Coda en is op de Nederlandse markt gebracht onder de naam DaVinci Code. De titel van het spel doet vermoeden dat er een link ligt tussen het boek De Da Vinci Code van Dan Brown, maar de overeenkomst komt niet verder dan de idee dat Leonardo Da Vinci zijn geschriften codeerde (door deze in spiegelschrift te schrijven) en wellicht zijn schilderijen een gecodeerde boodschap meegaf.
In hetzelfde formaat heeft Identity Games ook het spel Bernini Mysterie uitgebracht. De titel van dit spel is ook afkomstig van een boek van Dan Brown. Het wachten is nu op het Juvenalis Dilemma!

CodaBernini Mysterie - Identity Gamesbestel De Da Vinci Code / Luxe editie - Dan Brown bij bol.combestel De Da Vinci Code - Dan Brown bij bol.com

feitjes

weetjes

01-06-2004 itemDa Vinci Code is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2004 in de categorie 12+.
22-05-2004 itemDa Vinci Code staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2004.
05-02-2004 itemWinning Moves presenteert Da Vinci Code op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Nederlandse spelregels
Website van Da Vinci Code
Winning Moves
Identity Games
www.spellink.nl