doos

Crazy Derby

Crazy Derby

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen door het handig uitspelen van kaarten de juiste dieren aan te moedigen om zo de meeste punten te verzamelen.

materiaal

55 dierkaarten onderverdeeld in 5 verschillende dieren (7 dromedarissen, 9 honden, 11 olifanten, 13 kippen, 15 schildpadden) en van elk dier 1 star-kaart en 1 loser-kaart

gewoon-olifantgewoon-schildpadstar-hondloser-dromedaris

begin

De kaarten worden geschud en elke speler ontvangt zes kaarten in zijn hand. De overig kaarten vormen een gedekte trekstapel.
Elke kaart toont één van de vijf verschillende diersoorten en bij elke diersoort hoort een getal (een 3, 4, 5, 6 of 7). Zo hoort de hond bij het getal 4 en de schildpad heeft altijd getal 7. De kaarten zijn onderverdeeld in gewone kaarten, star-kaarten en loser-kaarten.
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

In zijn beurt kiest de speler een kaart uit zijn hand en legt deze open voor zich neer. Vervolgens vult de speler zijn hand weer aan tot zes kaarten en de beurt gaat naar de volgende speler.
De race eindigt zodra er net zoveel kaarten met een bepaald getal op het totale speelveld liggen, als het getal op de kaart aangeeft. Dus de race eindigt bijvoorbeeld als er 4 honden of 7 schildpadden op het speelveld liggen. Alle spelers die een kaart met dit dier hebben uitgespeeld, leggen deze terzijde. Deze tellen mee voor hun score. De eventueel overige uitgespeelde kaarten komen op een aflegstapel.
Naast de gewone dierkaarten zijn er ook twee bijzondere kaartsoorten:

  • Star-kaart: Deze kaart telt bij het uitspelen voor twee gewone dierkaarten!
  • Loser-kaart: Deze wordt samen met alle uitgespeelde kaarten met hetzelfde dier op de aflegstapel gelegd.
Nadat de laatste kaart van de trekstapel is genomen, wordt doorgespeeld tot de lopende race ten einde is. Vervolgens bepaalt elke speler zijn score: elke kaart die terzijde is gelegd, levert net zoveel punten op als het getal op de kaart aangeeft. Een star-kaart telt nu echter niet dubbel! De score wordt genoteerd, alle kaarten worden geschud en een nieuwe spelronde begint.

eind

Het spel eindigt als ten minste één speler na een telling een totaalscore van 100 of meer heeft bereikt. De speler met de hoogste score is de winnaar van het spel.

positief

  • Op de kaarten staat zowel links- als rechtsboven een getal, dus de kaarten zijn geschikt voor zowel links- als rechtshandigen.
  • Simpele regels, dus snel uit te leggen. Speelt makkelijk weg.
  • De afbeeldingen op de kaarten zijn grappig. Elk dier heeft zo zijn eigen eigenaardigheden.
  • Vrolijk, kort kaartspel, dat door zijn grote geluksfactor zeker de wat jongere spelers zal aanspreken.

negatief

  • De kaarten hebben een onder- en een bovenkant. Hierdoor zijn de spelers steeds bezig de kaarten in hun hand om te draaien.
  • Het spel speelt een beetje zichzelf, je kunt weinig invloed uitoefenen op het spelverloop.
  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het blind aanvullen van je handkaarten. Gelukkig wordt het spel gespeeld over meer dan één ronde. Dit compenseert de geluksfactor weer.

strategie

In een spel met 3 of meer spelers kan je beter meeliften met de kaarten van andere spelers: beter iets scoren dan niets! Heb je niet de juiste kaarten in je hand, speel dan een kaart met een lager getal uit: je hebt kans dat een andere speler met jou gaat meeliften. Houd er rekening mee dat een dromedaris al bij drie kaarten de finish bereikt, en een schildpad pas na zeven!
Probeer een beetje bij te houden welke loser-kaart er deze ronde al is gespeeld en welke niet. Zo kan je een beetje inschatten wat er nog gaat komen.

waardering van andere sites

goodgameguide8 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67
truus en truus7 / 9½
6789
spieletest7 / 10
5678910
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
hall90003½ / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
jeux 2 rody3 / 5
345
spellengek (Peter Hein)2 / 5
2345
spielephase2 / 6
3456

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel is eerder verschenen onder de naam Trendy bij Spiel Spass (2001). Hier wordt de hoofdrol niet ingenomen door racende dieren, maar strijden verschillende modeontwerpers om de eer. In de promotionele tekst van Ravensburger is hier nog iets van terug te vinden: 'In of uit? Jij bepaalt de nieuwe trends of haalt een streep door de rekening van de rest [...]!'

Trendy, Spiel Spass (2001)

feitjes

weetjes

05-02-2004 itemRavensburger presenteert Crazy Derby op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Spiel Spass - Trendy
Ravensburger
www.spellink.nl