doosbestel Machiavelli: De Donkere Landen bij bol.com

De donkere Landen


Uitbreiding op Machiavelli

De donkere Landen


Uitbreiding op Machiavelli

doosbestel Machiavelli: De Donkere Landen bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 8

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
11,-

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

Tijdens het spel kruipen de spelers elke spelronde in de huid van een ander karakter. Elk karakter heeft een speciale eigenschap, die de spelers helpt om hun doel te bereiken: als eerste acht gebouwen op te richten.

materiaal

15 nieuwe lila gebouwenkaarten, 8 oude en 10 nieuwe karakterkaarten, 1 houten koning

Dit spel is een uitbreiding bij Machiavelliveroveraarkoninginfabriekbalzaal

begin

Dit spel is een uitbreiding bij het basisspel Machiavelli.
De karakterkaarten uit het basisspel worden uit het spel genomen. De uitbreiding 'De donkere Landen' bevat de 8 karakterkaarten uit het basisspel en 10 nieuwe karakterkaarten. De spelers kiezen met welke karakterkaarten wordt gespeeld. De karakters zijn genummerd. De gekozen kaarten moeten elk nummer (1 - 9) eenmaal bevatten. De niet-gekozen karakters worden terzijde gelegd.
De spelers bepalen welke lila gebouwenkaarten uit de uitbreidingsset worden toegevoegd aan de gebouwenkaarten uit het basisspel. Aangeraden wordt een gelijk aantal lila gebouwen uit het basisspel terzijde te leggen en om niet meer dan drie nieuwe gebouwen toe te voegen.
De koningskaart met voetstuk uit het basisspel wordt vervangen door de houten koning uit de uitbreidingsset.

verloop

Het spel verloopt volgens de regels van het spel Machiavelli. De karaktereigenschappen van de nieuwe karakters zijn:

 1. Heks: behekst een karakter nadat ze inkomen heeft ontvangen. Dan eindigt haar beurt. Als het behekste karakter wordt opgeroepen, ontvangt deze zijn inkomsten, waarna de heks de beurt en de karaktereigenschappen van het behekste karakter overneemt.
 2. Belastinginner: ontvangt een goudstuk van elk karakter dat deze ronde een gebouw opricht.
 3. Bezweerder: kiest een gebouw uit de hand van een medespeler naar keuze en mag deze bouwen of in zijn hand nemen.
 4. Intrigant: ontvangt van al zijn koninklijke (=gele) gebouwen een goudstuk en geeft de houten koning aan een medespeler naar keuze.
 5. Aflaatprediker: ontvangt van al zijn religieuze (=blauw) gebouwen een goudstuk en ontvangt van de speler met de meeste goudstukken een goudstuk.
 6. Alchimist: ontvangt het einde van zijn beurt al zijn goudstukken terug die hij in zijn beurt heeft betaald om te bouwen.
 7. Veroveraar: ontvangt na zijn inkomsten vier extra gebouwenkaarten of vier extra goudstukken, maar hij mag deze beurt niet bouwen.
 8. Diplomaat: ontvangt van al zijn militaire (=rode) gebouwen een goudstuk en mag een gebouw van een van zijn medespelers omwisselen met een eigen gebouw tegen betaling van het verschil in waarde.
 9. Kunstenaar mag een eigen gebouw verfraaien door er een goudstuk op te leggen. Koningin: ontvangt drie goudstukken als zij aan het begin van haar beurt naast de koning zit.

eind

Het spel eindigt als na een spelronde ten minste één van de spelers acht gebouwen bezit. Vervolgens worden de punten geteld: De waarde van de gebouwen telt, maar ook het bezitten van gebouwen in alle categorieën, het als eerste verkrijgen van acht gebouwen, of het ook verkrijgen van acht gebouwen. Winnaar is degene die aan het eind van het spel de meeste punten heeft.

positief

 • Niet lang nadat Machiavelli was verschenen, doken her en der ideeën op voor nieuwe karakters. De Amerikaanse uitgave bevatte al een aantal van deze nieuwe karakters. Met het verschijnen van deze uitbreiding, zijn de nieuwe karakters voor een breder spelerspubliek beschikbaar gekomen.
 • Op de karakterkaarten staat een korte omschrijving van de speciale eigenschappen van het karakter. Nu hoef je de speciale eigenschap niet meer na te zoeken op je overzichtskaartje.
 • Met de uitbreiding kan Machiavelli met 8 personen worden gespeeld. De speelduur neemt echter wel toe naarmate er meer spelers meedoen.
 • De uitbreiding biedt liefhebbers van het kaartspel Machiavelli weer genoeg mogelijkheden het spel afwisselend en spannend te houden!

negatief

 • Deze uitbreiding voegt niet echt veel toe. Voor spelers die vaak Machiavelli op tafel leggen, kan deze uitbreding echter een leuke afwisseling vormen.
 • Sommige nieuwe gebouwen kunnen het spel aardig uit balans brengen. Er wordt niet voor niets aangeraden niet al te veel nieuwe gebouwen per spel toe te voegen!
 • Je moet het spel een aantal keer spelen om een goede mix te kunnen maken met de karakterkaarten. Dit hangt ook af van het aantal spelers.

waardering van andere sites

AnderSpel9 / 9
56789
vlaams spellenarchief4 / 4
234
spellenclub139½ / 10
789
kulkmanns gamebox9 / 10
456789
speelduivel5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellengek (dagmar)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
hall90004½ / 6
345
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide5 / 9
56789

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

algemeen

Dit spel is een uitbreiding bij Machiavelli.

Machiavellibestel Machiavelli (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

29-10-2004 item999Games presenteert De donkere Landen op Spellenspektakel 2004 in Eindhoven.
23-10-2004 itemHans im Glück presenteert Dunklen Lande, Die op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

Hans im Glück
999Games
www.spellink.nl