intro
Tijdens het spel kruipen de spelers elke spelronde in de huid van een ander karakter. Elk karakter heeft een speciale eigenschap, die de spelers helpt om hun doel te bereiken: als eerste acht gebouwen op te richten.
materiaal
15 nieuwe lila gebouwenkaarten, 8 oude en 10 nieuwe karakterkaarten, 1 houten koning
begin
Dit spel is een uitbreiding bij het basisspel Machiavelli.
De karakterkaarten uit het basisspel worden uit het spel genomen. De uitbreiding 'De donkere Landen' bevat de 8 karakterkaarten uit het basisspel en 10 nieuwe karakterkaarten. De spelers kiezen met welke karakterkaarten wordt gespeeld. De karakters zijn genummerd. De gekozen kaarten moeten elk nummer (1 - 9) eenmaal bevatten. De niet-gekozen karakters worden terzijde gelegd.
De spelers bepalen welke lila gebouwenkaarten uit de uitbreidingsset worden toegevoegd aan de gebouwenkaarten uit het basisspel. Aangeraden wordt een gelijk aantal lila gebouwen uit het basisspel terzijde te leggen en om niet meer dan drie nieuwe gebouwen toe te voegen.
De koningskaart met voetstuk uit het basisspel wordt vervangen door de houten koning uit de uitbreidingsset.
verloop
Het spel verloopt volgens de regels van het spel Machiavelli. De karaktereigenschappen van de nieuwe karakters zijn:
- Heks: behekst een karakter nadat ze inkomen heeft ontvangen. Dan eindigt haar beurt. Als het behekste karakter wordt opgeroepen, ontvangt deze zijn inkomsten, waarna de heks de beurt en de karaktereigenschappen van het behekste karakter overneemt.
- Belastinginner: ontvangt een goudstuk van elk karakter dat deze ronde een gebouw opricht.
- Bezweerder: kiest een gebouw uit de hand van een medespeler naar keuze en mag deze bouwen of in zijn hand nemen.
- Intrigant: ontvangt van al zijn koninklijke (=gele) gebouwen een goudstuk en geeft de houten koning aan een medespeler naar keuze.
- Aflaatprediker: ontvangt van al zijn religieuze (=blauw) gebouwen een goudstuk en ontvangt van de speler met de meeste goudstukken een goudstuk.
- Alchimist: ontvangt het einde van zijn beurt al zijn goudstukken terug die hij in zijn beurt heeft betaald om te bouwen.
- Veroveraar: ontvangt na zijn inkomsten vier extra gebouwenkaarten of vier extra goudstukken, maar hij mag deze beurt niet bouwen.
- Diplomaat: ontvangt van al zijn militaire (=rode) gebouwen een goudstuk en mag een gebouw van een van zijn medespelers omwisselen met een eigen gebouw tegen betaling van het verschil in waarde.
- Kunstenaar mag een eigen gebouw verfraaien door er een goudstuk op te leggen. Koningin: ontvangt drie goudstukken als zij aan het begin van haar beurt naast de koning zit.
eind
Het spel eindigt als na een spelronde ten minste één van de spelers acht gebouwen bezit. Vervolgens worden de punten geteld: De waarde van de gebouwen telt, maar ook het bezitten van gebouwen in alle categorieën, het als eerste verkrijgen van acht gebouwen, of het ook verkrijgen van acht gebouwen. Winnaar is degene die aan het eind van het spel de meeste punten heeft.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]
algemeen
Dit spel is een uitbreiding bij Machiavelli.