doosbestel Dora's Avonturenspel bij bol.com

Dora's Avontuur

Dora's Avontuur

doosbestel Dora's Avonturenspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
5 - 15

leeftijd

leeftijd
4+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
10,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van Dora en haar vriendjes en proberen als eerste bij het huis van Oma aan te komen. Onderweg verzamelen ze verschillende voorwerpen om de hindernissen te kunnen overwinnen. Maar pas op voor Zwieber: nu raak je alles weer kwijt!

materiaal

1 spelbord, 1 draaischijf en voor elke speler: 1 spelfiguur, 1 verzamelkaart en 5 voorwerpen in zijn spelerskleur.

spelfiguur-doraspelfiguur-aapspelfiguur03spelfiguur04verzamelkaartvoorwerp01voorwerp02

begin

Het spelbord toont een spoor van de start naar het huisje van oma. Dat is de finish. Onderweg komen de spelers verschillende afbeeldingen van een hindernis tegen. Tussen de hindernissen hebben de velden van het spoor een kleur: rood, groen, geel of blauw. Dit komt overeen met de acties op de draaischijf.
Elke speler ontvangt een spelfiguur en een verzamelkaart in zijn spelerskleur. De spelfiguren worden op het startveld geplaatst. De verzamelvoorwerpen worden klaargelegd.

verloop

fotospelsituatie

Dora's Avontuur wordt gespeeld in de richting van de klok.
Een speler begint zijn beurt met het draaien van de draaischijf. Vervolgens voert de speler de bijbehorende actie uit, waarna de beurt naar de volgende speler gaat.
Bij aanvang van het spel moeten de spelers beslissen hoe het spel wordt gespeeld:

 • Ze kijken naar het cijfer: de speler mag zijn spelfiguur net zoveel stappen vooruit plaatsen als de draaiwijzer aangeeft.
 • Ze kijken naar de kleur: de speler mag zijn spelfiguur verplaatsen naar het dichtstbijzijnde veld in de kleur die de draaiwijzer aangeeft.
De speler mag zelf kiezen welke kant hij zijn spelfiguur op verplaatst, maar hij mag tijdens het verplaatsen niet van richting veranderen. Zodra de spelfiguur op een hindernis komt, moet de speler het bijpassende voorwerp op zijn verzamelkaart plaatsen. Zijn beurt is nu voorbij. Als de speler het voorwerp al heeft liggen, kan hij de hindernis passeren.
Als de draaiwijzer naar 'Zwieber' wijst moet de speler al zijn verzamelde voorwerpen in het donkere bos plaatsen. Om deze weer terug te krijgen moet de speler zijn spelfiguur naar het donkere bos brengen. Onderweg mag hij geen voorwerpen verzamelen: de hindernisvelden tellen nu als gewone velden. Arriveert de spelfiguur in het donkere bos, dan legt de speler zijn voorwerpen weer op zijn verzamelkaart.

eind

Zodra een speler alle voorwerpen heeft verzameld, probeert hij zo snel mogelijk bij het huis van oma te komen. De speler die het eerst oma met haar verjaardag kan feleciteren is de winnaar van het spel.

positief

 • Het thema van het spel sluit prima aan bij de belevingswereld van de allerkleintjes. De spelfiguren zijn momenteel dagelijks te zien op Nickelodeon. Ook daar beleeft Dora allerlei avonturen, waarbij de kijkers worden uitgedaagd mee te denken hoe Dora de problemen die ze onderweg tegenkomt kan oplossen.
 • Je moet wel een beetje tegen je verlies kunnen: als je 'Zwieber' draait, moet je al je voorwerpen weer inleveren. Gelukkig hoef je niet helemaal opnieuwe te beginnen met verzamelen: een bezoek aan het donkere bos is genoeg!
 • Je kunt de moeilijkheidsgraad een beetje opvoeren: de allerjongsten kijken naar de kleur die met de draaischijf wordt gedraaid, en kinderen die al een beetje kunnen tellen kijken naar het cijfer.

negatief

 • Altijd lastig wanneer de pijl op de draaischijf precies op het tussenstreepje blijft staan. Met een dobbelsteen of het trekken van een kaartje heb je deze problemen niet.
 • De spelers hebben zelf geen invloed op het spelverloop: de draai aan de draaischijf bepaalt het spel. Er is helemaal geen spelersinteractie. Voor wat oudere kinderen biedt het spel al snel te weinig uitdaging.

waardering van andere sites

AnderSpel7 / 9
5678
vlaams spellenarchief2 / 4
234

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

In de spelregels staat de volgende variant beschreven:
Bij aanvang van het spel moeten de spelers beslissen hoe het spel wordt gespeeld:

 • Ze kijken naar het cijfer: de speler mag zijn spelfiguur net zoveel stappen vooruit plaatsen als de draaiwijzer aangeeft.
 • Ze kijken naar de kleur: de speler mag zijn spelfiguur verplaatsen naar het dichtstbijzijnde veld in de kleur die de draaiwijzer aangeeft.

algemeen

 • Het thema van het spel is gebaseerd op de TV-cartoonserie 'Dora the Explorer', die dagelijks bij Nickelodeon wordt uitgezonden.
 • Naast het spel zijn ook verschillende boeken en een educatieve CD-rom van Dora op de markt gebracht. Ook daar beleeft Dora allerlei avonturen, waarbij de kinderen worden uitgedaagd mee te denken hoe Dora de problemen die ze onderweg tegenkomt kan oplossen.
 • In 2005 heeft University Games ook een kaartspel van Dora op de markt gebracht: Dora Kaartspel.

educatieve CD-rom van Dorabestel Dora Dierenavonturen (computer) bij bol.comMet Dora op zoek naar de regenboogbestel Dora / Met Dora op zoek naar de regenboog - Ricci, (books-nl) bij bol.comDora Kaartspel - University Gamesbestel Dora Kaartspel (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • uitgever
 • ook bekend als
  Dora the Explorer (USA)

verwijzingen

Dora's avonturen op Nickelodeon
Zoek Dora op eBay.nl
University Games
www.spellink.nl