doos

Drahtseilakt

Drahtseilakt

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
7,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers balanceren op het slappe koord: overhellen naar links moet gecompenseerd worden met overhellen naar rechts. Maar niet te veel: het gaat om de balans.

materiaal

50 biedkaarten (1-50), 11 balanceerkaarten (1 tot 9 en 2 × 0), 50 staafjes (rood en blauw)

balanceerkaart01balanceerkaart02biedkaartachterkant

begin

De 50 biedkaarten met waarde 1 - 50 worden geschud en elke speler ontvangt gedekt 9 kaarten. De overgebleven biedkaarten worden gedekt terzijde gelegd. De blauwe en rode staafjes worden klaar gelegd. De 11 balanceerkaarten met waarde 1 tot 9 en 2 × 0 worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. De bovenste kaart wordt open neergelegd.
Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

Het spel wordt gespeeld over meerdere ronden. Elke ronde bestaat uit 9 fasen. In elke fase bieden de spelers op de openliggende balanceerkaart.
In zijn beurt legt de speler een biedkaart uit zijn hand open voor zich neer. Nu gaat de beurt naar de volgende speler die ook een biedkaart open voor zich legt. Als alle spelers een kaart hebben gespeeld, ontvangt de speler met de hoogste kaart net zoveel blauwe staafjes als op de balanceerkaart staat aangegeven. De speler met de laagste kaart, ontvangt net zoveel rode staafjes. De speler die de hoogste kaart heeft gespeeld, moet de volgende fase beginnen met bieden.
Blauwe en rode staafjes heffen elkaar op. Als je blauwe staafjes in bezit hebt en nu rode staafjes ontvangt, moet je eerst de blauwe staafjes inleveren. Je hebt dus altijd maar één kleur in bezit.
Als de balanceerkaart met een nul wordt omgedraaid, wordt nog een balanceerkaart gedraaid. Bij een rode nul worden er deze fase geen rode staafjes uitgekeerd en bij een blauwe nul geen blauwe staafjes.

eind

De ronde eindigt als alle biedkaarten zijn gespeeld. De punten worden geteld: elk staafje is 1 punt. De score wordt genoteerd en de volgende ronde wordt gespeeld. De speler die een ronde afsluit met een score van 0 punten, mag een score van een vorige ronde wegstrepen. Wie aan het eind van alle rondes de minste punten heeft verzameld is de winnaar.

positief

 • Vrolijk, kort kaartspel. De kaarten zijn grappig: hoe hoger het getal op de balanceerkaart, des te meer moeite heeft de koordanser om zijn evenwicht te bewaren. Het spel is verpakt in een handig klein doosje.
 • De regels zijn snel uit te leggen. Speelt makkelijk weg. Doordat er open wordt gespeeld, kun je als laatste speler in een fase rekening houden met wat je medespelers reeds geboden hebben. Dit geeft je mogelijkheden het spelverloop wat te sturen. Dan moet je natuurlijk wel wat hoge of lage kaarten hebben!
 • Het spel vertoont grote overeenkomsten met Land Unter, maar zit wat logischer in elkaar: niet de op één na hoogste maar de hoogste (en de laagste) ontvangt 'strafpunten'.

negatief

Het geluk speelt een grote rol, maar dat wordt niet hinderlijk. Het spel wordt gespeeld over meerdere rondes, wat de geluksfactor weer een beetje compenseert.

strategie

Het idee is simpel: als een aantal blauwe staafjes hebt verkregen, moet je dat weer compenseren door het verkrijgen van een aantal rode staafjes. Afhankelijk van de kaarten in je hand, kun je proberen eerst een aantal staafjes van de ene kleur te bemachtigen om dat te compenseren met een grote klapper in de andere kleur.
Probeer een beetje te onthouden welke balanceerkaarten zijn langsgekomen, zodat je weet wat je nog te wachten staat.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus7½ / 9½
6789
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
boardgamegeek6 / 8
67

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Om het spelverloop iets te versnellen (de geluksfactor wordt wat groter):
Iedere speler kiest een biedkaart uit zijn hand. De spelers leggen deze tegelijk open neer.

algemeen

In 2004 heeft Uberplay het spel in een nieuwe vormgeving uitgebracht onder de naam Relationship Tightrope. Het spelmechanisme is gelijk gebleven, maar de vormgeving is veranderd. De balancerende koorddansers zijn nu vervangen door mannen en vrouwen, die op zoek zijn naar de balans in hun relatie.

Relationship Tightrope - Überplaybestel Relationship Tightrope (toys) bij bol.com

feitjes

 • jaar van uitgave
  1999
 • ontwerper
 • vormgeving
  Thorsten Schäfer
 • uitgever
 • ook bekend als
  Drahtseilakt (Duitsland), Relationship Tightrope (USA)

weetjes

05-02-2004 itemUberplay presenteert Relationship Tightrope op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
04-02-1999 itemASS presenteert Drahtseilakt op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.

verwijzingen

Uberplay
www.spellink.nl