doos

DruidenWalzer

DruidenWalzer

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
13,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van druïden en proberen door het handig uitspelen van boomgeest-kaarten als sterkste naar voren te komen. Maar let op: eenmaal geplaatste kaarten blijven niet altijd op dezelfde plaatst liggen waar je ze hebt geplaatst!

materiaal

1 verbanningsring, en voor elke speler: 1 cultustegel, 4 boomtegels (met waarde 1, 2, 3 en 4), 3 druïden (in de kleuren paars, oranje en zwart), 30 boomgeestkaarten (met waarde 1-5) en 20 fiches. De ene speler ontvangt het spelmateriaal van de maancultus, de andere speler ontvangt het materiaal van de zonnecultus.

zon-boomtegelmaan-boomtegelachterkantzon-kaartmaan-kaartringzon-maan-fiche

begin

De ene speler ontvangt het spelmateriaal van de maancultus, de andere speler ontvangt het materiaal van de zonnecultus. De startopstelling wordt neergelegd:

  • Elke speler plaatst zijn cultustegel met links daarvan zijn 4 boomtegels met de blauwe rand naar boven. Elke boomtegel toont een aantal rondjes (1, 2, 3 of 4).
  • Elke speler schudt zijn boomgeestkaarten en plaatst onder elke eigen boom 5 gedekte kaarten. De bovenste kaart wordt opengedraaid. Elke boomgeestkaart toont een waarde van 1 - 5, en een richting (linksom of rechtsom).
  • Elke speler legt zijn overgebleven boomgeestkaarten als een gedekte trekstapel neer en neemt hiervan 3 kaarten in zijn hand.
  • Vervolgens plaatsen de spelers om de beurt een druïde op een eigen boom naar keuze, per boom één druïde.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt voert de speler één aktie naar keuze uit:

  1. Druïdendans: zie verder.
  2. Druïdensprong: De speler neemt een eigen druïde naar keuze en plaatst deze op de eigen boomtegel zonder druïde.
  3. Boomgeestkaart afleggen: De speler neemt de bovenste kaart van een eigen boomtegel, of een kaart uit zijn hand, en plaatst deze op zijn cultustegel.
ad 1: De speler kiest een kaart uit zijn hand en plaatst deze op het kaartenstapeltje bij een eigen boom naar keuze, en voert de volgende akties uit:
  • De verbanningsring wordt op de desbetreffende boom geplaatst.
  • Vervolgens voeren alle openliggende kaarten met dezelfde waarde als de zojuist gespeelde kaart (met uitzondering van de kaarten op de cultustegels) een druïdendans uit. De kaarten gaan in de richting die de geplaatste boomgeestkaart aangeeft, en worden net zoveel opgeschoven als er rondjes op de boomtegel staan, waar de kaart werd geplaatst.
  • Nu vindt er een krachtmeting plaats tussen druïden van dezelfde kleur, met uitzondering van de druïde op de boom met de verbanningsring. De druïde met de hoogste boomgeestkaart aan de desbetreffende boomtegel wint. De winnende speler plaatst een fiche op de boom van zijn medespeler en legt zijn boomgeestkaart op zijn cultustegel.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
Zodra aan het eind van de eigen beurt een eigen boomtegel zonder boomgeestkaart is komen te liggen of zodra er op een boomtegel zes fiches liggen, wordt de boomtegel omgedraaid en verdwijnt uit het spel. De eventuele druïde op deze boomtegel verhuist naar de lege boomtegel.
Zodra een speler geen kaarten meer op hand heeft, mag hij 3 nieuwe kaarten trekken. Als de eigen trekstapel op is, worden de kaarten van de eigen cultustegel geschud en als nieuwe trekstapel neergelegd.

eind

Het spel eindigt zodra een speler zijn tweede boomtegel moet omdraaien. Zijn medespeler is hiermee de winnaar van het spel.

positief

  • De afbeeldingen op het spelmateriaal zien er prachting uit en sluiten goed aan bij het thema van het spel. Elke boomgeest heeft zijn eigen instrument en je kunt je voorstellen dat de geesten niet op hun plaats kunnen blijven liggen, zodra ze hun eigen muziek horen!
  • Je moet er even op letten dat de waarde van de desbetreffende boom bepaalt, hoeveel plaatsen de kaarten doorschuiven, en niet de waarde van de geplaatste kaart. Die bepaalt alleen welke kaarten gaan 'dansen' èn in welke richting! Als je eenmaal doorhebt hoe de Druïdendans moet worden uitgevoerd, heb je de rest van de regels snel onder de knie. Maar het spel sturen is heel wat minder eenvoudig!

negatief

  • De geluksfactor ligt ook hier weer in het blind trekken van je kaarten. Je moet eerst alle drie je handkaarten spelen, voordat je nieuwe kaarten mag trekken. Je moet dus goed bekijken in welke volgorde je deze wilt uitspelen.
  • Helaas zijn de regels niet op alle punten even duidelijk. Zo staat er nergens met zoveel woorden dat je alleen een boomtegel moet omdraaien als hier aan het eind van je beurt geen boomgeestkaart meer ligt.

strategie

Het helpt als je een beetje kunt onthouden welke waarde een kaart heeft, als deze bedekt wordt door een andere kaart. Is het een hoge '5' of juist een lage '1'?
Denk eraan je Druïde op tijd te verplaatsen, voordat hier teveel fiches van je medespeler op komen te liggen.

waardering van andere sites

spellengek (wendy)3 / 5
2345
spielephase4 / 6
3456
spieletest7 / 10
5678910
speelduivel3 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
goodgameguide6 / 9
56789
hall90003 / 6
345
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
345
boardgamegeek5½ / 8
67

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

04-02-1999 itemKosmos presenteert DruidenWalzer op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.

verwijzingen

Vertaling op vlaams-spellenarchief
Kosmos
www.spellink.nl