doos

Dschamál

Dschamál

doos

aantal spelers

spelers
3 - 8

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

prijsindicatie

prijs
€ 30,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door te voelen als eerste een spelstuk in de juiste vorm uit de zak te halen. Vergeet niet 'Ik Kameel' te roepen, als je de kameel uit de zak trekt!

materiaal

1 zak, 48 gekleurde houten figuren onderverdeeld in 12 verschillende vormen (in elke vorm 4 stuks in de kleuren blauw, geel, wit en beige), 12 zwarte figuren waaronder de kameel

spelfiguren

begin

De spelstukken zijn onderverdeeld in zwarte figuren, waaronder de kameel, en 48 gekleurde stukken. De gekleurde stukken vormen 12 kwartetten. Elk kwartet bestaat uit vier gelijkgevormde figuren in de kleuren blauw, geel, wit en beige.
Elke speler ontvangt een blauw figuur, zodat elke speler nu een verschillend gevormde figuur voor zich heeft liggen. De overige figuren komen in de zak.

verloop

fotospelsituatie

De startspeler en de speler die links van hem zit, nemen de zak met hun ene hand vast. Op een teken ('Dschamál') zoeken ze met hun andere hand in de zak naar een vorm die één van beide spelers reeds voor zich heeft liggen of naar de kameel. Zodra een speler denkt een goede vorm te hebben gevonden, is het duel ten einde. Het duel wordt gewaardeerd:

  • De speler die de kameel heeft getrokken en daarbij 'Ik Kameel' heeft geroepen, wint het duel. Hij mag een willekeurige figuur van de verliezer afnemen; de kameel komt terug in de zak.
  • De speler die de kameel heeft getrokken, maar vergeten is 'Ik Kameel' te roepen, verliest het duel. Zijn medespeler wint en mag een willekeurige figuur van de verliezer afnemen. De kameel komt terug in de zak.
  • De speler die een zwart stuk heeft getrokken, dat niet de kameel is, verliest het duel. Zijn medespeler wint en mag een willekeurige figuur van de verliezer afnemen. De zwarte figuur komt terug in de zak.
  • De speler die een figuur heeft getrokken met een zelfde vorm als een figuur die hijzelf reeds voor zich had liggen, wint het duel. Hij mag zijn getrokken figuur behouden.
  • De speler die een figuur heeft getrokken met een zelfde vorm als een figuur die zijn medespeler reeds voor zich had liggen, wint het duel. Hij neemt een figuur in deze vorm van de verliezer af en mag daarnaast zijn getrokken figuur behouden.
De winnaar van het duel duelleerd nu met de volgende speler. Als een speler tegen elke speler heeft gespeeld èn gewonnen, gaat de beurt naar de twee spelers links van hem.
Nadat een duel is gewaardeerd en er vier stukken van dezelfde vorm zijn getrokken, leggen de spelers deze stukken apart. Deze stukken zijn zeker gesteld en kunnen niet meer worden afgenomen. Elk stuk is één punt waard.

eind

Het spel eindigt zodra een speler zeven punten heeft verzameld. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is uitstekend verzorgd. Door het houten spelmateriaal heeft het spel een degelijke uitstraling.
  • Het is nog knap lastig om onder tijdsdruk de juiste vorm boven water te krijgen. En waar is nou die kameel?
  • Dschamál is grappig en daardoor een prima spel voor een feestje of als je in een melige bui bent (of wil komen!).

negatief

  • Tja, veel diepgang moet je bij dit spel niet verwachten. Neem het vooral niet te serieus en graai lekker in die zak!

strategie

Als je een vorm vindt, die je medespeler al voor zich heeft liggen, ontvang je twee nieuwe stukken: zowel een figuur van je medespeler als de figuur die je uit de zak hebt getrokken.
Heb je veel verschillende vormen voor je liggen, dan maak je het je medespelers wel gemakkelijk! Alles wat ze uit de zak vissen is OK (behalve natuurlijk een zwart stuk!).
Probeer een eigen kwartet, of een kwartet waar je vormen van bezit, compleet te maken. Deze punten zijn binnen en kunnen je niet meer worden afgenomen.
Maar niet te veel nadenken: je wilt wel de snelste zijn!

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
5678
spielephase5 / 6
345
hall90004½ / 5
45
spellengek (Peter Hein)3 / 4
1234
spieletest8 / 10
45678910
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

In de spelregels is een aantal varianten opgenomen, waaronder een variant voor jonge kinderen.

feitjes

weetjes

13-10-2005 itemZoch zum Spielen presenteert Dschamál op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Zoch zum Spielen