doos

Ebbe & Flut

Ebbe & Flut

doos

aantal spelers

spelers
1 - 2

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen hun kaarten naar de startvelden van de medespeler te schuiven.

materiaal

10 randkaarten en per speler 25 eb- of vloedkaarten

kaart-vloedkaart-ebachterkantkaart-rand

begin

De randkaarten worden zo neergelegd dat ze een speelveld van 5 × 5 kaarten afbakenen.
De ene speler speelt met de vloedkaarten (blauw), de andere met de ebkaarten (geel) die zij in 5 gedekte trekstapels voor zich plaatsen. Elke kaart toont een cijfer (1-5) en een letter (A-E).

verloop

fotospelsituatie

De speler neemt in zijn beurt een kaart van zijn trekstapel en plaatst deze open op één van zijn drie startvelden. Vervolgens verschuift hij zijn kaarten zodanig dat in elke rij en in elke kolom elk cijfer en elke letter van zijn soort (eb of vloed) slechts één keer voorkomt. Wanneer er twee kaarten met gelijke cijfers of letters in een rij liggen, wordt één van beide kaarten naar boven verplaatst; in een kolom wordt één van beide kaarten naar links verplaatst. De volgorde van de acties mag de speler zelf bepalen.
Het kan hierbij voorkomen dat een kaart op één of meer andere kaarten wordt geschoven. Dan mag nog wel worden gekeken hoeveel kaarten en welke soort (eb of vloed) kaarten er liggen, maar de cijfer/letter combinatie blijft verborgen.
Als een kaart naar één van de startvelden van de medespeler, die zich linksboven bevinden, is verschoven, wordt 'ie van het speelveld genomen en levert voor de speler één punt op. Maar pas op: foutjes worden bestraft met het inleveren van een kaart.

eind

Wanneer de trekstapels zijn weggewerkt, en beide spelers geen kaarten meer kunnen verschuiven, is het spel ten einde. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Een kort, simpel uit te leggen spel met genoeg diepgang om interessant te blijven.

negatief

  • Het geluk zit ook hier weer in het trekken van een kaart van je trekstapel. Het is de kunst met de getrokken kaart, de juiste zet voor dit moment te maken.
  • De spelregels bevatten geen illustraties of voorbeelden, zodat ik na het doorlezen van de regels nog niet helemaal begreep wat de bedoeling van het spel was. Maar als je eenmaal doorhebt dat de startvelden van je medespeler, de doelvelden voor jouw kaarten zijn, ben je al een heel eind.
  • Wanneer er enkele kaarten op elkaar geschoven zijn, is het toegestaan te kijken welke soort kaarten er onder de bovenste kaart liggen. Dit is niet in één oogopslag te zien, doordat de kleur en de afbeelding van beide soorten (eb resp. vloed) erg veel op elkaar lijken.

strategie

Het helpt als je een beetje kunt onthouden welke letter/cijfer combinatie(s) onder een kaart verscholen liggen.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
spiele-truhe5 / 6
3456
hall90004½ / 6
345
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
boardgamegeek6 / 8
67
speelduivel2 / 6
3456

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

2001 itemEbbe & Flut bereikt de tiende plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2001.
26-10-2000 itemAdlung Spiele presenteert Ebbe & Flut op Spiel 2000 in Essen.

verwijzingen

Adlung Spiele
www.spellink.nl