doos

Eden

Eden

doos

aantal spelers

spelers
3 - 4

speelduur

duur
40 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van landbouwers in de oudheid en proberen door het verkrijgen en bewerken van de bodem zoveel mogelijk punten te verkijgen.

materiaal

1 spelbord, 49 irrigatiekaarten, 17 cultiveringskaarten, 54 Manakaarten (van verschillende waarde) en voor elke speler: 24 landschapstegels en 1 overzichtskaart in zijn spelerskleur

landschapskaartlandschapskaart02landschapskaart03landschapskaart04waterkaartkultiveringskaartachterkant01manakaartachterkant02

begin

Het spelbord toont een rooster van 7×7 velden. Elk veld heeft een unieke code: van A1 tot G7. Het speelveld stelt de te cultiveren bodem voor.
Elke speler ontvangt de 24 landschapstegels in zijn spelerskleur. De landschapstegels zijn verdeeld in vier ontwikkelingsstadia, die wordt aangegeven door de witte en rode vruchtbaarheidspunten. De witte punt geeft het eerste ontwikkelingsstadium aan. Met de rode punten wordt het inkomen per ronde aangegeven.
Elke speler ontvangt 100 Mana in zijn hand. De overgebleven Manakaarten worden open op voorraad gelegd.
De cultiveringskaarten en irrigatiekaarten worden door elkaar geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt 6 kaarten in zijn hand. Met de irrigatiekaarten wordt de bodem vruchtbaar gemaakt. Met de cultiveringskaarten wordt de eigen bodem een ontwikkelingsstadium verder gebracht.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. Elke beurt verloopt in drie verschillende fase, die in vaste volgorde worden gespeeld:

  1. Mana verkrijgen: De speler ontvangt vijf mana voor elke rode punt op zijn tegels op het spelbord.
  2. Kaart uitspelen: De speler kan kiezen of hij één of twee irrigatiekaarten of één cultiveringskaart uitspeelt, of past.
  3. Kaart trekken: Ook als de speler meer dan één kaart heeft gespeeld, trekt de speler slechts één nieuwe kaart.
Irrigatiekaart: De speler legt één of twee irrigatiekaarten uit zijn hand op de aflegstapel. Elke irrigatiekaart toont een unieke code (A1 tot G7) die overeenkomt met een veld op het spelbord. De speler plaatst een landschapskaartje in zijn spelerskleur met één witte punt naar boven op het betreffende veld op het spelbord.
Land veroveren: De speler mag na het uitspelen van waterkaarten proberen om aangrenzend land van een medespeler te veroveren. De speler moet aangeven met welke kaartjes hij aanvalt en ook welke kaartjes hij aanvalt. De speler biedt een bepaald bedrag, de aangevallen speler moet dit met minstens vijf Mana verhogen of hij accepteert het aanbod. Er wordt net zo lang geboden, tot een speler het bod accepteert. De hoogste bieder wint. Als de aanvaller wint, betaalt hij de aangevallen speler het geboden bedrag × het aantal punten op de aangevallen kaartjes, de verdediger betaalt het geboden bedrag × het aantal punten op de kaartjes van de aanvaller.
Cultiveringskaart: De speler legt één cultiveringskaart uit zijn hand op de aflegstapel. Elke cultiveringskaart toont een bepaalde vorm. De speler moet andschapskaartjes in de afgebeelde vorm op het spelbord hebben liggen. Hij mag hierin landschapskaartjes met het laagste aantal punten één ontwikkelingsstadium ophogen. Bijvoorbeeld: alle landschapskaartjes met één witte punt, worden omgedraaid zodat nu de zijde met één witte en één rode punt boven ligt. Per opgewaardeerd veld betaalt de speler tien Mana.
Tijdens zijn beurt kan de speler op elk moment cultiveringskaarten aan de bank verkopen. Hij verkrijgt tien Mana per kaart. De verkochte kaart wordt open naast het spelbord gelegd. De actieve speler kan deze openliggende kaart(en) op elk moment in zijn beurt kopen. Dit kost 10 Mana plus 10 Mana per afgebeeld veld.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt zodra een speler een totaal van 20 vruchtbaarheidspunten heeft verkregen. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • De kaarten zijn klein, eenvoudig maar duidelijk. Zowel onderaan als bovenaan, links en rechts geven kleine icoontjes aan welke kaarten je in handen hebt.
  • De kunst is om je medespelers net iets meer te laten betalen dan ze van plan zijn, maar zelf net niet zoveel te bieden dat ze afhaken en jij moet betalen voor een veld waar je eigenlijk niet in bent geïnteresseerd.
  • Het thema staat eingelijk helemaal los van het spel, maar is wel doorgevoerd in allerlei details.

negatief

  • Je bent erg afhankelijk van de kaarten die je trekt. Als je pech hebt, trek je alleen cultiveringskaarten met een patroon dat je niet niet op het bord hebt liggen, of irrigatiekaarten die geheel verspreid op het bord liggen. En dat kan je behoorlijk op achterstand zetten, want je krijgt pas inkomen als je tegels één of meer rode punten vertonen!
  • Het spelbord is wat sober vormgegeven. Hier had wel wat meer van gemaakt kunnen worden.

strategie

Houd goed in de gaten hoeveel Mana je medespelers verkrijgen en uitgeven. Als je land wil veroveren en je de keus hebt, kan je beter een speler aanvallen die net veel geld heeft uitgegeven. Val je echter aan in de hoop Mana te ontvangen, dan kan je beter iemand aanvallen die net veel Mana heeft ontvangen.

waardering van andere sites

hall90004½ / 6
345
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest7 / 10
5678910
speelduivel3 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
spieleteufel5 / 10
5678910

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

18-10-2001 itemKosmos presenteert Eden op Spiel 2001 in Essen.

verwijzingen

Kosmos
www.spellink.nl