doos

Egelrace

Egelrace

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van een egelfamilie en proberen als eerste drie eigen egels voorbij de finish te krijgen. Onderweg kunnen de egels in een valkuil terecht komen of opgehouden worden in een stapel!

materiaal

1 spelbord, 1 dobbelsteen en voor elke speler: 4 egels in zijn spelerskleur

spelstukken

begin

Elke speler ontvangt vier egels in zijn spelerskleur. Het spelbord toont een racebaan bestaande uit zes banen. De banen zijn genummerd van 1 - 6. Elke baan begint met een startveld en eindigt met een finishveld. Tussen start en finish liggen zeven velden, waaronder één valkuil. Dit veld is te herkennen aan de zwarte kleur.
Om de beurt plaatsen de spelers een eigen egel op een startveld naar keuze, tot elke speler vier egels heeft geplaatst. Hierbij moeten eerst de lege velden worden bezet, vervolgens wordt hier bovenop een tweede en eventueel derde en vierde laag gevormd. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

Egelrace wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt doorloopt de speler de volgende stappen:

  1. Dobbelen: De speler werpt de dobbelsteen.
  2. Zijwaarts bewegen: De speler mag een eigen egel één baan op laten schuiven. Deze actie is niet verplicht.
  3. Vooruit bewegen: De speler moet een egel één veld vooruit plaatsen in de baan die wordt bepaald door het aantal ogen van de dobbelsteenworp. De speler mag kiezen of hij een eigen egel of een egel van een medespeler vooruit beweegt.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.
Staan er meer egels op één veld, dan mag alleen de bovenste egel worden verplaatst. Als een egel in een valkuil terecht komt, mag deze egel pas weer worden verplaatst als er geen egels meer achter hem op één van de zes banen staan.

eind

Het spel eindigt zodra een speler drie egels op een finishveld heeft staan. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn simpel en snel uitgelegd. Je kan direct met spelen beginnen.
  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De egeltjes zijn het handelsmerk van Doris Matthäus. Op vrijwel elk (kinder)spel dat zij heeft geïllustreerd, is zo'n klein egeltje te bekennen.
  • Elke beurt moet je de situatie op het spelbord goed bekijken: Ga ik met een egel een stapje opzij? Kan ik een egel in een valkuil laten lopen? De race blijft spannend tot het einde toe: hardlopers zijn vaak doodlopers!
  • Kortom: een vrolijk familiespel voor het hele gezin.

negatief

  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in de worp met de dobbelsteen. Toch bevat het spel genoeg mogelijkheden om het spel te sturen.
  • Hoewel het spel met twee spelers kan worden gespeeld, is een spel met meer spelers (3-6) toch leuker. De spelers kunnen elkaar meer dwars zitten, en dat is nu juist de charme van het spel.

strategie

Als een egel vooraan ligt, heeft hij grote kans de onderste egel in een stapel te worden. En in een stapeltje geldt het principe: first in, last out. Dus het kan wel even duren voor de onderste steen weer boven is!
Probeer je kansen te spreiden: in de beide buitenste banen kan je maar naar één baan opschuiven. In baan 2-5 kan je zowel naar links als naar rechts zijwaarts bewegen.
Als je de enige bent in baan 1 resp. baan 6 dan moet de speler die 1 resp. 6 gooit en geen eigen egel op deze baan kan krijgen, wel jouw egel voorwaarts plaatsen!

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
hall90004½ / 6
345
AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus7½ / 9½
6789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellenhoek4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
speelduivel3 / 6
3456
spellenclub137 / 10
789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

In de spelregels staat een aantal varianten gegeven. Zo mag in de variant 'De onderste steen' een speler de onderste steen uit een stapel stenen bovenop plaatsen, als aan het begin van zijn beurt al zijn stenen zijn geblokkeerd.

algemeen

Het spel Egelrace is een heruitgave van het spel Igel Ärgern, dat in 1990 voor het eerst is uitgegeven door Spiele von Doris & Frank. Dit spel bevat een dubbelzijdig spelbord, met op de ene kant een parcours bestaande uit 6 banen, en op de andere zijde een parcours met 5 banen. Als de speler een '6' gooit, dan mag hij zelf kiezen in welke baan hij een egel wil verplaatsen.

feitjes

weetjes

28-10-2005 itemUniversity Games presenteert Egelrace op Spellenspektakel 2005 in Eindhoven.
10-02-2005 itemUniversity Games presenteert Egelrace op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.

verwijzingen

University Games
Spiele von Doris & Frank
www.spellink.nl