doos

Elfenkoning

Elfenkoning

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
40 - 50

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van elfen die proberen munten te verdienen door met de meest fantastische transportmiddelen zo ver mogelijk door de koninkrijken te reizen.

materiaal

120 kaarten, 1 begindraak, 75 munten, per speler: 4 familiewapens

reuzenzwijneenhoornvlotboomwatermonsterriviersteppewoestijnfamiliewapens

begin

In dit kaartspel kruip je in de huid van een elf die verschillende reizen moet ondernemen. Hierbij probeer je zoveel mogelijk goud te verzamelen. Elk door te reizen gebied vraagt om een eigen transportmiddel: je reist per trollenkar, eenhoorn, vliegende draak, elfenfiets of reuzenzwijn.

verloop

fotospelsituatie

Het traject wordt - naast enkele hindernissen - eerst door de spelers uitgezet. Daarna begint het reizen. Je mag door een gebeid reizen als je het passende transportmiddel kunt uitspelen. Als je handig speelt, kun je een heel eind komen, waarmee je extra goud kunt verdienen. Je plannen kunnen echter faliekant mislukken als je de hindernissen niet kunt passeren.

eind

Het spel eindigt na een van te voren bepaald aantal reizen. De speler met het meeste goud is de winnaar.

positief

Het thema van het spel is verweven met de uitvoering, en niet slechts voor de mooie plaatjes.

negatief

  • Het net met veel moeite opgebouwde pad wordt na elke reisronde afgebroken.
  • Het na elke ronde schudden van de kaarten word je op den duur wel zat.

strategie

Met twee spelers:
Probeer elke reisronde het hele traject door te reizen. Dit levert je zoveel extra goud op dat het de moeite waard is te proberen de juiste reiskaarten te bemachtigen.
De 'pijlkaarten' heb je met twee spelers eigenlijk niet nodig.
Met meer dan twee spelers:
Het reistraject wordt langer en je kan er ook minder invloed op uitoefenen. Het zal niet zo snel lukken het hele traject door te reizen. De pijlen heb je nu nodig om gebieden die je wel kunt doorreizen nog een keer door te trekken.
Algemeen: De kaarten die je aan het eind van je reis nog in je hand hebt neem je mee naar de volgende ronde. De laatste reisronde hoef je je hier niet meer druk over te maken. Je kunt nu al je kaarten uitspelen.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spielephase5 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
speelduivel4 / 6
3456
spellenclub138½ / 10
789
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spieleteufel6 / 10
5678910
boardgamegeek6 / 8
67
speljournaal3 / 5
2345
spieletest7 / 10
5678910
hall90003 / 6
345

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Voor twee spelers:

  1. Meer spelrondes: Het spel is met twee rondes wel erg snel afgelopen, speel één of meer extra rondes.
  2. Lagere bonus: De bonus van 10 goudstukken voor het doorreizen van het hele traject is erg hoog. Als je merkt dat hierdoor een te makkelijk parcours wordt neergelegd, bereken dan de bonus als volgt: 2x het aantal gebiedskaarten met een maximum van 10 punten.
Voor twee of meer spelers:
Goudvariant: (vrije vertaling van een franstalige variant)
De goudkaarten zijn zeer machtige kaarten, in het bijzonder als het bijbehorende gebied nogmaals wordt doorgereisd met behulp van een pijlkaart. Om te zorgen dat de goudkaarten het spel niet teveel uit balans brengen, wordt voorgesteld de volgende aanpassingen toe te passen:
  • Een speler mag een goudkaart niet in zijn eigen koninkrijk plaatsen. De kaart moet dus in het koninkrijk van een andere elf geplaatst worden (het zijn tenslotte toch de elfen van andere koninkrijken die verblijd zijn met je komst, de elfen uit je eigen koninkrijk zien je per slot van rekening al elke dag......)
  • Het effect van een goudkaart wordt door een lijfwachtkaart opgeheven, net zo als deze kaart de effecten van alle andere speciale aktiekaarten buiten werking stelt (je kan natuurlijk nooit een goede indruk maken als je komst wordt voorafgegaan door een wacht die tot de tanden toe gewapend is)
Door het plaatsen van de goudkaart in een ander koninkrijk wordt de kaart minder makkelijk toegankelijk en ook kwetsbaarder (de kaart kan met het bijbehorende gebied verwijderd worden door de desbetreffende speler). Ondanks alles blijft de goudkaart een zeer interessante kaart, misschien minder door het aantal munten dat de kaart je opbrengt, maar meer door de angst die de kaart veroorzaakt bij je medespelers voor wat het je kan gaan opbrengen. Zo kan het interessant zijn de goudkaart in een gebied te plaatsen dat je toch niet kan doorreizen, om hiermee je medespelers te verleiden tot het plaatsen allerlei hinderniskaarten om je de weg te versperren (haha: je was toch al niet van plan die richting op te gaan.........). Net zo vermakelijk is het de goudkaart bij een zeegebied te plaatsen, als je toch geen vlotkaarten hebt: je hebt kans dat een medespeler wordt verleid tot het weghalen van dit gebied en zo onbedoeld voor jou de weg vrijmaakt.

algemeen

Elfenkoning is een kaartspel uit de serie elfen-spellen van Alan R. Moon. Het vertoont grote overeenkomsten met het eerder uitgebrachte bordspel Elfenland.

bordspel elfenland

feitjes

weetjes

2000 itemKönig der Elfen bereikt de achtste plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2000.
21-10-1999 itemAmigo Spiele presenteert König der Elfen op Spiel 1999 in Essen.

verwijzingen

999Games
Amigo Spiele
www.spellink.nl