doosbestel Elfenland MLV - Bordspel bij bol.com

Elfenland

Elfenland

doosbestel Elfenland MLV - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 34,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers zijn elfen die op reis gaan door Elfenland. Daarbij maken zij gebruik van verschillende transportmiddelen, afhankelijk van het door te reizen gebied. Welke elf verzamelt in vier ronden de meeste souvenirs?

materiaal

spelbord, 72 reiskaarten, 48 reisfiches, 4 rondekaarten, 1 startkaart en voor de variant 12 stadskaarten, Voor elke speler: 1 spelfiguur (elfenlaars), 20 blokjes (souvenirs), 1 hindernisfiche en 1 overzichtskaart

reiskaart-draakreiskaart-everzwijnreiskaart-eenhoornreiskaart-fietsreiskaart-vlotstadskaartreisfiche-everzwijnreisfiche-wolkreisfiche-trolreisfiche-fietsreisfiche-eenhoornreisfiche-draak

begin

De spelstukken (=laarzen) worden in de hoofdstad Elvenhold geplaatst. In elke stad wordt van elke speler een houten blokje (=souvenir) geplaatst. De steden zijn met elkaar verbonden door wegen die door verschillend gebied lopen. Sommige steden zijn ook met rivieren of via meren met elkaar verbonden.
Het spel wordt gespeeld in 4 rondes en elke ronde bestaat weer uit 6 fases. In de eerste fases ontvangt elke speler 8 reiskaarten en 1 gedekt reisfiche en bij aanvang van het spel ook een hindernisfiche. Vervolgens kiest elke speler 3 reisfiches uit een open etalage.

verloop

spelbord

De planningsfase: de spelers leggen om de beurt één van hun eigen reisfiches open op een willekeurige weg op het spelbord. Op elke weg kan slechts één transportfiche worden geplaatst. In de overzichtstabel staat aangegeven welke transportfiches in welke gebieden mogen worden neergelegd. Een everzwijn mag bijvoorbeeld alleen in bos en wei worden geplaatst en niet in woestijngebied. Nadat alle spelers achter elkaar gepast hebben, begint de reisfase.
De reisfase: de startspeler begint zijn reis vanuit de stad waarin zijn laars staat. Hij legt telkens één of twee reiskaarten uit zijn hand af, die overeenkomen met het reisfiche op de weg die hij wil gaan. Op de overzichtstabel staat aangegeven hoeveel reiskaarten een reisfiche in een bepaald gebied vereist. Het is ook mogelijk drie willekeurige reiskaarten af te leggen om zo het gebied te doorreizen. Hij mag echter alleen reizen over wegen waarop een reisfiche geplaatst is. Het maakt hierbij niet uit welke speler het fiche heeft geplaatst. Een uitzondering wordt gevormd door de rivieren en meren. Hiervoor zijn geen reisfiches, maar wel reiskaarten aanwezig. Stroomafwaarts kost het één vlotkaart en stroomopwaarts moeten twee vlotkaarten worden neergelegd. Uit alle steden die de speler tijdens zijn reis aandoet mag hij een souvenir in zijn kleur meenemen.
Nadat alle spelers hun reis hebben volbracht, worden alle reisfiches van het bord genomen en verder gespeeld in de volgende ronde.

eind

Het spel eindigt na vier rondes. De speler die de meeste souvenirs heeft verzameld is de winnaar. Bij gelijke stand wint de speler met de meeste reiskaarten in zijn hand.

positief

  • De mooie tekeningen op de kaarten en het fantasievolle spelbord geven je echt het idee dat je een avontuurlijke reis door elfenland onderneemt.
  • De regels zijn simpel, dus snel uitgelegd, maar het blijft puzzelen om je reis goed te plannen. Elk fiche dat wordt neergelegd kan je plannen in de war sturen. Hierdoor blijf je ook als je niet aan de beurt bent actief bij het spel betrokken.

negatief

  • Eén hindernisfiche is veel te weinig! Als je deze in de eerste ronde hebt gebruikt, kan je de rest van het spel geen hindernis meer opwerpen.
  • Het spelbord heeft een vast reistraject. Het zou leuker zijn als bij aanvang van elk spel een ander spelbord moet worden samengesteld, zoals bij De kolonisten van Catan of volgens het principe van La Città.
  • In een spel met twee of drie spelers kan het gebeuren dat je allemaal een andere kant opreist. Hierdoor ben je elkaar niet tot last, maar je kan elkaar ook niet helpen. Kijk bij de varianten voor een mogelijke oplossing.
  • De eindscores liggen vaak dicht bij elkaar. In dat geval geeft het aantal overgehouden reiskaarten van de spelers de doorslag. Toch kan je hier een onbevredigd gevoel aan over houden.

strategie

Probeer te voorkomen dat je twee ver uit elkaar gelegen gebieden overhoudt waar je nog souvenirs moet verzamelen.
Je kan je medespelers de voet dwars zetten door een strategische hindernis op te werpen, maar ook door ervoor te zorgen dat een aantal dezelfde reisfiches achter elkaar liggen waar je zelf niet doorheen wil reizen, maar je medespeler wèl.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spielephase5 / 6
3456
spellengek (dagmar)4 / 5
2345
kulkmanns gamebox8 / 10
456789
goodgameguide8 / 9
56789
hall90004½ / 6
345
spieleteufel7 / 10
5678910
boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
truus en truus7½ / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellenhoek4 / 6
3456
speelduivel3 / 6
3456
jeux 2 rody3 / 5
345

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Kijk in het spelmagazijn voor speltips en varianten.

algemeen

  • Elfenland is een bordspel uit de serie elfen-spellen van Alan R. Moon. Het vertoont grote overeenkomsten met het later uitgebrachte kaartspel Elfenkoning. Elfenland is een bewerking van het in gelimiteerde oplage uitgebrachte bordspel Elfenroads.
  • In Duitsland is een CD-rom van Elfenland op de markt gebracht door vivendi universal interactieve 'Elfenwelt - Abenteuer im Elfenland'. Hiermee is het mogelijk alleen of met anderen (online) het spel te spelen. De CD kost ongeveer 33 Euro.
  • Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van het bordspel brengt Amigo Spiele in 2008 een speciale jubileumseditie van Elfenland op de markt. Het spel is, net zoals de jubileumsedities van Take 5! en Boonanza verpakt in een metalen box.
  • Deze recensie is gebaseerd op de eerste uitgave (met de grote doos). Inmiddels wordt het spel verkocht in een kleinere doos. De inhoud van het spel is hetzelfde.

CD-rom van ElfenlandKaartspel Elfenkoning

feitjes

uitbreiding

Elfenwizard: Deze uitbreiding van Amigo Spiele uit 1998 voegt 4 reiskaarten toe, waarop een soort tovenaar (elfenwizard) is afgebeeld. De kaarten worden bij de overige reiskaarten gevoegd en kunnen gebruikt worden om naar een willekeurige andere stad te springen. Kijk in het spelmagazijn voor speltips en varianten.
Elfengold: Met deze uitbreiding moeten de spelers een bod uitbrengen op de reiskaarten. Aan het eind van een ronde kan elke speler kiezen tussen het verkrijgen van goud of nieuwe reiskaarten. De spelduur wordt door deze uitbreiding aanzienlijk verlengd.

Uitbreiding Elfengold

weetjes

07-02-2008 itemAmigo Spiele presenteert de jubileumseditie van Elfenland op Spielwarenmesse 2008 in Nürnberg.
04-02-1999 itemAmigo Spiele presenteert de uitbreiding Elfengold op Spielwarenmesse 1999 in Nürnberg.
15-09-1998 itemElfenland bereikt de derde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1998.
09-09-1998 itemElfenland is winnaar van de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 1998 in de categorie 'spellen en puzzels'.
15-07-1998 itemElfenland is winnaar van de Spiel des Jahres-verkiezing 1998.
10-03-1998 item999Games brengt de Nederlandse versie van Elfenland uit.
05-02-1998 itemAmigo Spiele presenteert Elfenland op Spielwarenmesse 1998 in Nürnberg.

verwijzingen

Recensie, uitbreidingen en varianten (NL)
Varianten (Duits)
Zoek Elfenland op Marktplaats.nl
999Games
Amigo Spiele
www.spellink.nl