doos

Fjord

Fjord

doos

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers bouwen samen aan een landschap bestaande uit bergen, zeeën en grasland. In de eerste fase van het spel proberen zij taktisch landtegels en boerderijen te plaatsen om in de tweede fase zoveel mogelijk land te kunnen claimen.

materiaal

40 landtegels en voor elke speler: 4 boerderijen en 20 fiches in zijn spelerskleur

tegels

begin

Elke speler ontvangt 4 boerderijen en 20 fiches in zijn spelerskleur. De landtegels worden gedekt neergelegd. De drie starttegels worden open neergelegd. De landtegels tonen bergen, zeeën en/of grasland.

verloop

Het spel verloopt over drie ronden en elke ronde bestaat uit twee fasen:

  1. Ontdekken
  2. Claimen
Ontdekken: In zijn beurt neemt de speler een tegel van de gedekte stapel of van de open etalage die in de loop van het spel kan ontstaan. De speler plaatst de tegel passend met minstens twee zijden aan de reeds open liggende tegels. Als de tegel niet past, wordt deze in een open etalage geplaatst en de speler neemt een nieuwe tegel. Aan het eind van zijn beurt mag de speler een boerderij van zijn voorraad op het grasland van de zojuist geplaatste tegel neerzetten. Nu gaat de beurt naar zijn medespeler. Nadat de laatste tegel van de gedekte stapel is gespeeld, start de tweede fase.
Claimen: Om de beurt plaatsen de spelers een fiche in hun spelerskleur op het grasland van een lege tegel. Het eerste fiche moet worden geplaatst op een tegel grenzend aan een tegel met een eigen boerderij. Elk volgend fiche moet worden geplaatst op een tegel grenzend aan een eigen boerderij of een eigen fiche. Hierbij mag niet over bergen en zeeëen worden gesprongen.
Als op alle tegels met grasland een fiche is geplaatst, volgt een waardering. Elk geplaatst fiche telt voor 1 punt.

eind

Op dezelfde wijze worden nog twee ronden gespeeld. De punten van elke ronde worden per speler bij elkaar opgeteld. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels van Fjord zijn snel uit te leggen. Speelt makkelijk weg.
  • Het spelmateriaal is prima uitgevoerd. Gaande het spel ontstaat een plattegrond van een landschap met fjorden, bergen en dalen.
  • Je moet goed in de gaten houden wat een handige plek kan zijn voor je boerderijen. Je wilt je medespeler natuurlijk de pas afsnijden!
  • Fjord is door zijn vlotte karakter en korte spelduur een prima spel voor even tussendoor.

negatief

  • In de spelregels is een klein foutje geslopen: de afgebeelde startopstelling kan niet worden gelegd met de starttegels! In de startopstelling moet in ieder geval elke starttegel grenzen aan de twee andere starttegels.
  • Het thema is nauwelijks met het spel verweven. Hierdoor heeft het spel een abstract en stroef karakter.
  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het trekken van een tegel van de dichte stapel. Vaak genoeg is maar één plekje waar je de tegel passend kan worden neergelegd. Soms is dat gunstig voor jou, soms alleen gunstig voor je medespeler. Gelukkig wordt het spel gespeeld over drie rondes, wat de geluksfactor enigszins compenseert.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
jeux 2 rody4 / 5
345
speelduivel4 / 6
3456
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
spelwereld6½ / 8
5678
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spellenclub138 / 10
789
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
goodgameguide6 / 9
56789
spieletest6 / 10
5678910
hall90003 / 6
345
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
345
spielephase3 / 6
3456
spellenhoek3 / 6
3456
truus en truus5½ / 9½
6789

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

10-02-2005 itemHans im Glück presenteert Fjorde op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.

verwijzingen

Hans im Glück
999Games
Rio Grande Games