doosbestel De Bezeten Fles bij bol.com

De Bezeten Fles

De Bezeten Fles

doosbestel De Bezeten Fles bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
10 - 15

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen zoveel mogelijk punten binnen te halen door het winnen van slagen. De speler die aan het eind van een ronde de eigenaar is van de bezeten fles ontvangt echter alleen strafpunten!

materiaal

36 kaarten, 3 overzichtkaarten en een houten fles.

kaart01kaart02kaart03kaart04

begin

De bezeten fles wordt op de kaart met waarde '19' geplaatst. De overige kaarten worden gelijk over de spelers verdeeld. Elke kaart toont een kleur (geel, blauw of rood), een waarde (1 t/m 37) en een aantal munten. Elke speler legt een kaart naar keuze gedekt terzijde (dit is de duivelsslag) en geeft vervolgens één kaart aan zijn linker- en rechterbuurman.

verloop

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. De startspeler speelt een kaart naar keuze uit. De volgende spelers moeten de kleur volgen. Als een speler de gevraagde kleur niet heeft, mag hij een kaart naar keuze uitspelen.
De slag gaat naar de speler die de hoogste waarde heeft gespeeld (de kleur speelt hierbij geen rol), zolang alle gespeelde kaarten een hogere waarde hebben als de actuele waarde van de bezeten fles. Zodra ten minste één kaart met een lagere waarde is gespeeld, gaat de slag naar de speler met de waarde die het dichtst bij (maar wel onder) de waarde van de fles ligt. Dit wordt de nieuwe waarde van de fles.
Zo wordt de prijs van de fles in de loop van het spel steeds verder naar beneden bijgesteld, en wordt het steeds moeilijker om weer van de fles af te komen!
Als alle kaarten zijn gespeeld, eindigt de ronde. De eigenaar van de fles ontvangt de afgebeelde munten op de terzijde gelegde kaarten van de duivelsslag als minpunten. De overige spelers ontvangen de afgebeelde munten op de kaarten in hun gewonnen slagen als pluspunten. De score wordt genoteerd en de volgende ronde begint. De startwaarde van de fles is weer '19'.

eind

Het spel eindigt na een tevoren afgesproken aantal ronden. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het verhaal is op een leuke manier in het spel verwerkt. Als je in het bezit van de fles komt, win je de slag met een lage kaart. Dat is de positieve kant van de fles. Gedurende het spel wisselt de fles steeds van eigenaar, steeds voor een lagere prijs, tot de fles niet meer kan worden doorverkocht. De eigenaar ontvangt de punten van de duivelsslag als minpunten. Dat is de negatieve kant van het bezit van de fles!
  • Naarmate de ronde vordert neemt de spanning toe: wie blijft er met de fles zitten?

negatief

  • Je moet het doen met de kaarten in je hand! Soms heb je geluk en heb je geen echt lage kaarten. Soms heb je pech en moet je aardig wat minpunten incasseren.
  • Gelukkig worden er verschillende ronden gespeeld, wat de geluksfactor kan compenseren.

strategie

De rode kaarten hebben over het algemeen een hogere waarde, de gele kaarten een lage waarde en blauw zit er ergens tussenin. Aangezien de kleuren niet gelijkmatig over de waarden zijn verdeeld en de kleur van de slag moet worden gevolgd, is het zaak om het overzichtskaartje bij de hand te houden. Zodra een speler een kaart onder de prijs van de fles heeft gespeeld, kan je zonder risico een nog lagere waarde uitspelen.

waardering van andere sites

hall90005 / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spellenhoek5 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
spellenclub138½ / 10
789
boardgamegeek6½ / 8
67
truus en truus7½ / 9½
6789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spielephase4 / 6
3456
goodgameguide7 / 9
56789
spieletest6 / 10
5678910
spelwereld4 / 8
5678

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel is gebaseerd op een verhaal van R.L. Stevenson, dat ook kort in de spelregels staat beschreven. In het verhaal worden alle wensen van de eigenaar van de bezeten fles vervuld. Maar ... de fles kan je niet redden van dood! Als je sterft met de fles in je bezit, belandt je ziel in de hel. Het is dus zaak de fles op tijd weer kwijt te raken. Hierbij geldt één restrictie: je kan de fles alleen doorverkopen voor minder geld dan je er zelf voor hebt betaald.

bestel Bottle imp, Stevenson bij bol.com

feitjes

weetjes

07-06-2005 itemDe Bezeten Fles is genomineerd voor de Speelgoed van het Jaar-verkiezing 2005 in de categorie 12+.
05-2005 itemUniversity Games brengt de Nederlandstalige versie van Flaschenteufel op de markt onder de naam De Bezeten Fles.
28-10-2004 itemFlaschenteufel bereikt de achtste plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2004.
23-10-2003 itemBambus Spiele presenteert de heruitgave van Flaschenteufel op Spiel 2003 in Essen.
1996 itemFlaschenteufel bereikt de vierde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1996.

verwijzingen

Bambus Spiele
University Games
www.spellink.nl