doosbestel Fluxx bij bol.com

Fluxx

Fluxx

doosbestel Fluxx bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
18,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen door het handig uitspelen van kaarten als eerste het doel te bereiken. Maar let op: het doel en de regels zullen gedurende het spel steeds veranderen!

materiaal

83 speelkaarten

newrulegoalactionkeeper

begin

De grondregelkaart wordt open neergelegd. De overige kaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Elke speler ontvangt drie kaarten in zijn hand. Er zijn vier verschillende soorten kaarten: regelkaarten, bewaarkaarten, doelkaarten en aktiekaarten.

verloop

Flux wordt gespeeld in de richting van de klok, tenzij dit tijdens het spel wordt veranderd! Bij aanvang van het spel geldt de grondregel: Eén kaart trekken, één kaart spelen. Er is geen limiet aan de handkaarten van de spelers of het aantal bewaarkaarten dat een speler voor zich heeft liggen.
De uitgespeelde kaart is een:

  • 'Nieuwe regel'-kaart: Deze kaart vervangt de grondregel, of een eerder gespeelde regelkaart. Vanaf nu wordt met de nieuwe regel verder gespeeld. De regelkaart bepaalt bijvoorbeeld hoeveel kaarten per beurt moeten worden getrokken of uitgespeeld, of hoeveel bewaarkaarten elke speler voor zich mag hebben liggen. De nieuwe regel gaat onmiddelijk in voor elke speler.
  • Bewaarkaart: Deze kaart toont een voorwerp, zoals de maan of een broodrooster. Een uitgespeelde bewaarkaart wordt open voor de speler neergelegd.
  • Doelkaart: Deze kaart verandert de winstcondities, dus het doel van het spel. Vaak toont een doelkaart een combinatie van bewaarkaarten die een speler voor zich moet hebben liggen om winnaar van het spel te worden.
  • Aktiekaart: Deze kaart toont een aktie die moet worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld een kaart uit de hand van een medespeler trekken en direct uitspelen.
Afgelegde en verwijderde kaarten (zoals vervangen doel- en regelkaarten) worden op een aflegstapel gelegd.

eind

Het spel eindigt zodra een speler aan de winstcondities op de dan geldende doelkaart voldoet. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • Een spel waarbij de regels steeds veranderen ... kan dat leuk zijn? Ja, als je het spel maar niet te serieus neemt!
  • Het spelmateriaal is goed verzorgd. Het spel is verpakt ineen handig klein doosje. De verschillende kaartensoorten zijn door het kleurgebruik prima van elkaar te onderscheiden.
  • De regels zijn simpel en het spel speelt vlot weg: geen moeilijke keuzes of diep denkwerk, gewoon de beste kaart spelen in de gegeven omstandigheden.

negatief

  • De eerste paar keren dat je het spel speelt, ben je aardig wat tijd kwijt met het doorlezen van de tekst op de kaarten.
  • De factor geluk is wel heel sterk aanwezig. Je moet maar afwachten welke kaart je trekt. Strategische planning moet je niet verwachten: voor je het weet is het doel van het spel weer veranderd, of ben je je bewaarkaart zo weer kwijt.

waardering van andere sites

spieletest8 / 10
5678910
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
spielephase4 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345
speelduivel3 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
hall90003 / 6
345
spellenhoek3 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)3 / 6
345

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Op Spiel 2003 presenteert Amigo Spiele een Duitstalige versie van Fluxx.
In 2007 brengt PS Games een Nederlandstalige versie van Fluxx op de markt.
Zombie Fluxx neemt het kaartspel Fluxx naar het volgende level, of beter gezegd naar de onderwereld!

Fluxx- Amigo SpieleFluxx - PS GamesFluxx - Zombiebestel Zombie Fluxx (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

29-06-2008 itemZombie Fluxx is de winnaar van de Origins Awards-verkiezing 2008 in de categorie Traditional Card Game of the Year.
23-10-2003 itemAmigo Spiele presenteert Fluxx op Spiel 2003 in Essen.
1999 itemFluxx is winnaar van de Mensa Select-verkiezing 1999.

verwijzingen

Looney Labs
Amigo Spiele
PS Games