doos

Foodie

Foodie

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
€ 22,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers zijn te gast bij koning Lui. Aan tafel krijgen ze verschillende gerechten voorgeschoteld. Elke gast probeert zoveel mogelijk te eten. Maar pas op: het is onbeleefd om meer van een gerecht te eten dan de koning!

materiaal

110 kaarten (onderverdeeld in 15×7 verschillende gerechten en 5 draakkaarten)

kaart01kaart02kaart03kaart04kaart05Emerald

begin

De speldoos wordt rechtop neergezet. Dit stelt de koning voor. Hier komen in de loop van het spel de gerechten van de koning voor te liggen.
De kaarten worden geschud en als een gedekte trekstapel neergelegd. De kaarten zijn onderverdeeld in 15×7 verschillende gerechten en 5 draakkaarten. Het draakje heet Emerald en kan gerechten van de koning wegkapen.

verloop

fotospelsituatie

Foodie wordt gespeeld in de richting van de klok. Het spel bestaat uit verschillende ronden. De startspeler legt twee keer zoveel kaarten open als er spelers zijn. De kaarten worden gesorteerd naar gerecht open neergelegd. In zijn beurt kiest de speler een aktie:

  1. Hij kiest alle openliggende kaarten van één gerecht en neemt deze op hand.
  2. Hij trekt de bovenste kaart van de stapel en neemt deze op hand.
  3. Als de koning minstens twee verschillende gerechten voor zich heeft liggen, kan de speler ook een draakkaart kiezen. Hij legt de draakkaart samen met twee kaarten van de koning op de aflegstapel.
Nadat elke speler een aktie heeft uitgevoerd, ontvangt de koning alle nog openliggende gerechten. Overgebleven draakkaarten blijven liggen. De volgende speler wordt startspeler en de volgende ronde begint.

eind

Het spel eindigt zodra er niet genoeg kaarten meer in de trekstapel zijn, om twee keer zoveel kaarten open te leggen als er spelers zijn.
Nu volgt de puntentelling: voor elk gerecht wordt gekeken hoeveel kaarten de koning bezit. Als een speler meer kaarten van dat gerecht op handen heeft dan de koning, ontvangt hij hiervoor geen punten. Als de speler net zoveel kaarten of minder kaarten van dit gerecht op handen heeft, ontvangt hij per kaart net zoveel punten als de koning aan kaarten heeft. Dus als de koning 4 broden heeft en een speler heeft 3 broden, dan ontvangt hij 3×4=12 punten.
De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spel is door 999Games verpakt in een handig klein kartonnen doosje.
  • De regels zijn simpel. Je kunt snel met spelen beginnen.
  • De keuze per beurt is simpel: neem je een gerecht van de tafel of trek je blind een kaart? Hierdoor loopt het spel vlot door.
  • Door de korte spelduur is het een prima spelletje voor even tussendoor.

negatief

  • De laatste ronde kan nog roet in het eten gooien: als de trekstapel al op is, ben je toch verplicht een gerecht op hand te nemen. Als je pech hebt, heb je nu meer gegeten dan de koning. Dit kan je niet meer ongedaan maken.

strategie

Houd een beetje in de gaten wat je medespelers kiezen. Nu kan je een draakkaart kiezen om net dat gerecht bij de koning te verwijderen.
Zorg dat je de kaarten in je hand goed kunt tellen. Het is vervelend om er aan het eind van het spel achter te komen dat er een fles wijn tussen je brood verstopt zit! Heb je nu meer gegeten dan de koning, loop je mooi je punten mis.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
hall90004½ / 6
345
boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (wendy)3 / 5
2345
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
goodgameguide7 / 9
56789
truus en truus7 / 9½
6789
speelduivel3 / 6
3456
jeux 2 rody3 / 5
345
spellenclub136½ / 10
789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

30-01-2003 itemAbacus Spiele presenteert King Lui op Spielwarenmesse 2003 in Nürnberg.

verwijzingen

Abacus Spiele
999Games
Rio Grande Games
www.spellink.nl