doos

Forma

Forma

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers leggen hun legvormen trefzeker op het bord. Het omsluiten van een vrij veld levert punten op en een ononderbroken brug van de ene zijde naar de andere zijde zelfs nog meer!

materiaal

1 spelbord, 25 grijze hindernisfiches, 1 witte hindernistoren en voor elke speler: 22 legvormen en 35 markeringsfiches in zijn spelerskleur

legvormlegvormlegvormmateriaal

begin

In een spel met 2 spelers speelt elke speler met 2 kleuren, die gelden als 1 kleur. Hier wordt een spel met 4 spelers beschreven.
Elke speler ontvangt een set van 22 legvormen en 35 markeringsfiches in zijn spelerskleur. Elke legvorm is opgebouwd uit een aantal vierkantjes. In de loop van het spel worden deze legvormen op het spelbord geplaatst. Het spelbord toont een rooster van 19 × 19 velden. Een gekozen aantal grijze hindernisfiches wordt op het spelbord geplaatst: niet langs de randen en niet grenzend aan elkaar. Ook de witte hindernistoren wordt op een veld gezet.

verloop

fotospelsituatie

Forma wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt kiest de speler een eigen legvorm naar keuze en plaatst deze op vrije velden op het spelbord. Zodra de speler een vorm oppakt, moet hij deze vorm ook plaatsen. Lukt dit niet, dan gaat deze legvorm uit het spel en mag hij een andere vorm kiezen. Als deze ook niet past, gaat deze vorm uit het spel en de beurt gaat naar de volgende speler.
De speler ontvangt net zoveel punten als het aantal velden dat zijn legvorm bedekt. De speler kan extra punten scoren:

 • Het insluiten van een leeg veld levert 10 punten op De speler plaatst een eigen markeringsfiche op het ingesloten veld. Een veld is ingesloten als het aan vier zijden is ingesloten door één of meer legvormen, hindernissen en/of de rand van het spelbord, onafhankelijk van de kleur van de legvormen.
 • Het insluiten van een grijze hindernis dit levert 10 punten op, als de hindernis is omringd met alleen eigen legvormen en/of markeringsfiches en/of de rand van het spelbord. Er mogen dus geen legvormen of markeringsfiches van een andere speler aan het grijze hindernisfiche grenzen.
 • Het insluiten van de witte hindernis levert 50 punten op, onafhankelijk van de kleur van de legvormen.
 • De bouw van een brug levert 50 punten op. Een brug is een ononderbroken verbinding in 1 kleur van de ene zijde van het spelbord naar de andere zijde van het spelbord. Twee noord-zuid bruggen mogen geen enkel veld gemeenschappelijk hebben. Hetzelfde geldt voor twee oost-west bruggen. Een noord-zuid brug en een oost-west brug mogen slechts 1 vierkant gemeenschappelijk hebben.

eind

Het spel eindigt als geen van de spelers nog een legvorm op het spelbord kan plaatsen. Nu worden de punten geteld. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal is eenvoudig en wat priegelig. Het past allemaal wel goed in de handige binnendoos.
 • Forma doet een beetje aan Blokus denken. Je komt dezelfde vormen tegen die op een spelbord moeten worden gelegd. Door de andere legregels is het spelgevoel wel anders.
 • Je mag niet eerst een legvorm oppakken om eens te kijken of het ergens past om dan toch een andere te pakken. Nee, je moet op het oog trefzeker de gewenste legvorm pakken en deze dan ook deze beurt plaatsen. Denk er wel om dat je een legvorm ook op z'n kop mag neerleggen (gespiegeld).

negatief

 • Het is wel veel gepriegel! De spelstukken verschuiven makkelijk op het spelbord. En zie maar eens dat markeringsfiche precies op het vrije veld te positioneren. Goed voor de fijne motoriek!
 • Met vier spelers zal het je niet zo snel lukken om een 'brug' te leggen van de ene zijde van het spelbord naar de andere zijde.
 • Waarom is het spel niet geschikt voor 3 spelers? Waarschijnlijk omdat het veld dan te groot is voor het aantal spelstukken. Hier had makkelijk iets op gevonden kunnen worden, bijvoorbeel door het speelveld te verkleinen of meer spelstukken toe te voegen.
 • Met twee spelers speelt elke speler met twee kleuren. Je moet er dan steeds rekening mee houden dat beide kleuren van een speler gelden als één kleur. Kortom: het was handiger geweest als er voor elk spelersaantal het juiste aantal legvormen was bijgevoegd.

waardering van andere sites

spielephase4 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
vlaams spellenarchief2 / 4
234

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

 • jaar van uitgave
  1973
 • ontwerper
  H.J. Geesink
 • uitgever

verwijzingen

Ravensburger