doos

Forum Romanum

Forum Romanum

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen zoveel mogelijk punten te verzamelen door met hun spelstenen de meerderheid te verkrijgen in de rijen, kolommen, de twee diagonalen en de gebouwen op het spelbord.

materiaal

spelbord, 23 munten en voor elke speler: 1 senator en 8 spelstukken in zijn spelerskleur

begin

Elke speler ontvangt een senator en een set spelstenen in zijn spelerskleur. Het aantal spelstenen is afhankelijk van het aantal spelers. De senatoren worden op het startveld van het scorespoor op het spelbord geplaatst. De spelers kiezen een startspeler. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt moet een speler 1 spelstuk op een vrij veld zetten of verzetten.
Zodra alle velden in een rij, kolom, diagonaal of gebouw zijn bezet, vindt hierin een telling plaats. Vervolgens wordt de rij, kolom, diagonaal of gebouw gemarkeerd met een munt, om aan te geven dat hier een telling heeft plaatsgevonden. In elke rij, kolom, diagonaal of gebouw mag namelijk slechts één keer een telling plaatsvinden.

Telling

De speler met de meeste spelstukken ontvangt net zoveel punten als het aantal velden van de getelde rij, kolom, diagonaal of gebouw. Zijn senator wordt op het scorespoor net zoveel velden vooruit geplaatst. Dus in elke rij, kolom en diagonaal kunnen 7 punten verkregen worden en in een gebouw 6, 8 of 9 punten, afhankelijk van de grootte van het gebouw. De speler met de minste spelstukken (of geen spelstukken) in de getelde rij, kolom, diagonaal of gebouw verliest 4 punten en moet dus zijn senator op het scorespoor 4 velden terug plaatsen. Als er meer dan één speler de minste spelstukken heeft, verliezen deze spelers 2 punten. Als er echter meer dan één speler de meeste spelstukken heeft, wordt er niet geteld totdat een speler een spelstuk verwijdert en het lege veld door een medespeler wordt bezet. Vervolgens wordt gekeken of er nu wel één speler de meeste spelstukken heeft.

eind

Het spel eindigt als in alle rijen, kolommen, diagonalen en gebouwen een telling heeft plaatsgehad, of als in elke niet-getelde rij, kolom, diagonaal of gebouwen meer dan één speler de meeste spelstukken heeft. Winnaar is de speler met de meeste punten.

positief

Als je houdt van een sterk taktisch spel, ben je bij Forum Romanum aan het juiste adres. De regels zijn simpel, maar het spel spelen is heel wat minder simpel.

negatief

Het thema van het spel (romeinen, senatoren) staat volkomen los van het verloop van het spel.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
speelduivel5 / 6
3456
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
goodgameguide8 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

De foto van de spelsituatie van Forum Romanum is genomen van de uitvergrote versie gemaakt door FORUM-Federatie Gezelschapsspellenclubs zoals ik die heb gezien op het Spellenspektakel in Eindhoven.

feitjes

verwijzingen

Franckh-Kosmos
www.spellink.nl