doos

Foto-Safari

Foto-Safari

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het goed beantwoorden van verschillende vragen over de natuur en het milieu met hun spelfiguur het eerst de finish te bereiken. Onderweg kunnen de spelers elkaar flink dwars zitten.

materiaal

1 spelbord, 15 pestkaarten, 100 fotokaarten, en voor elke speler: 1 spelfiguur en 3 troef- en 3 inzetkaarten in zijn spelerskleur

achterkant01achterkant02achterkant03kaart01kaart02kaart03

begin

Het spelbord toont een spoor vanaf het startveld naar de finish. Sommige velden op het spoor zijn 'Beschermd Gebied'. Daarnaast toont het bord voor elke speler drie antwoordvelden: A, B, en C.
Elke speler plaatst zijn spelfiguur op het startveld van het spelbord, en ontvangt zijn 3 troef- en 3 inzetkaarten in zijn hand. De pestkaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. Ook de fotokaarten worden op een stapel klaargelegd.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld in een aantal rondes. In elke ronde is één van de spelers de vragensteller. Hij neemt de bovenste fotokaart en leest de inleidende informatie voor. Vervolgens beslist hij of hij de kindervragen of de familievragen stelt. Hij leest de eerste vraag voor en geeft de drie voorgedrukte antwoordmogelijkheden. De overige spelers kiezen een inzetkaart, een troefkaart en eventueel een pestkaart uit hun hand en leggen deze tegelijk op het antwoordveld van hun keuze neer. Vervolgens geeft de vragensteller het juiste antwoord.

  • Fout: Elke speler die een fout antwoord heeft gekozen, legt zijn gespeelde kaarten gedekt terzijde.
  • Goed: Elke speler die het juiste antwoord heeft gekozen, draait zijn gespeelde kaarten open en mag zijn spelfiguur net zoveel velden naar voren zetten als de waarde van zijn gekozen inzetkaart (1, 2, of 3 velden). Vervolgens wordt gekeken naar de gespeelde troefkaart: met een 'Bedreiging' mag de speler een spelfiguur die op hetzelfde veld staat, terugsturen naar het eerstvolgende 'Beschermd Gebied'. Met een 'Bescherming' is de spelfiguur van die speler beschermd tegen deze aktie. En een Joker heeft geen van beide effecten. Tenslotte wordt gekeken naar de eventueel gespeelde pestkaarten. Ook de vragensteller kan door sommige pestkaarten worden getroffen! Vervolgens worden alle gespeelde kaarten terzijde gelegd. Uitgevoerde pestkaarten worden onderop de stapel gelegd.
Na de afhandeling van de derde vraag wordt de fotokaart onderop de stapel gelegd. De vragensteller en de speler die met zijn spelfiguur achteraan staat, ontvangen een pestkaart van de stapel. De spelers nemen hun gespeelde inzet- en troefkaarten terug op hand en de spelers die een fout antwoord hebben gegeven, mogen ook hun daarbij gespeelde pestkaart(en) terug in de hand nemen. Nu wordt de volgende speler de vragensteller.

eind

Het spel eindigt als een spelfiguur na de complete afhandeling van een vraag de finish heeft bereikt.

positief

  • Als er een groot kennisverschil is tussen de spelers, zorgen de pestkaarten ervoor dat de afstand tussen de voorste speler en de achterblijvers niet al te groot wordt. Zo blijft iedereen een kans op de overwinning behouden!
  • De foto's op de vragenkaarten zijn prachtig. Naast het Wereld Natuur Fonds heeft ook Essent meegewerkt aan de uitgave van dit spel. De vragen gaan dan ook niet alleen over dieren, planten of het WNF, maar ook over (duurzame) energie. Op deze manier steek je hier heel wat van op!

negatief

  • Met 2 of 3 spelers kan je beter zonder de troefkaarten spelen. De kans dat je met meer dan één spelfiguur op een veld komt te staan is erg klein.
  • Voor kinderen van 8 of 9 jaar bevat de informatie op de fotokaarten wel een aantal moeilijke (en onbekende) begrippen. Zo staat er bij de wetlands: 'Wetlands zijn spons en filter van de wereldwijde waterhuishouding'. Een beetje uitleg van een volwassene kan dan geen kwaad. Het voorlezen van de informatie is ook niet altijd nodig om de vragen te kunnen beantwoorden. Al gaat dit wel ten koste van het educatieve karakter van het spel.
  • Het grote nadeel van dit soort 'vraag- en antwoord'-spellen is, dat je na een aantal keer spelen alle vragen en antwoorden al een keertje bent tegengekomen.

strategie

Als je heel zeker bent van je antwoord, speel je een hoge inzetkaart. Als je twijfelt (of als je maar wat gokt) kies je voor een lage inzetkaart. Soms kan je echter beter een hoge inzetkaart nemen, om zo een voor je liggend 'Beschermd Gebied' te kunnen passeren.

algemeen

Met de aanschaf van dit spel steun je het Wereld Natuurfonds.
Dit spel vertoont grote overeenkomsten met het spel Willem Wever, ook van Identity Games.

Het spel van Willem Weverbestel Het spel van Willem Wever (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

13-10-2005 itemCalifornian Products presenteert Foto-Safari – Das Wildeste Brettspiel der Welt! op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Wereld Natuur Fonds
Identity Games
Californian Products
www.spellink.nl