doos

Foute Vrienden, Vette Feesten

Foute Vrienden, Vette Feesten

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
16+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers doen zoveel mogelijk verschillende ervaringen op om zo als eerste hun levensdoelen te bereiken.

materiaal

40 personenfiches, 48 tijdfiches, 30 sex/kindfiches, 140 kaarten (20 puberteit, 81 echte leven, 35 doelen en 4 megadoelen) en voor elke speler: 1 telefoonfiche in elk van de spelerskleuren van zijn medespelers en 1 spelbordje, 9 houten schijven en 5 spelersfiches in zijn eigen spelerskleur.

levensdoelmegadoelpuberteitechte levenpersonenfichepersonenfichespelbord

begin

Elke speler ontvangt 5 levensdoelen, die hij in de loop van het spel moet vervullen. Daarnaast ontvangt elke speler een spelbord, waarop hij zijn levenservaringen en vriendschappen bijhoudt:

  • Ervaringen: Er zijn 9 verschillende ervaringen: roken, drinken, drugs, geld, gezondheid, gewicht, rouw, spiritualiteit en wijsheid. De sterkte van de ervaring loopt op van 0 tot 3. Als de ervaring nog sterker wordt, heeft dit als effect dat een andere ervaring op 0 springt. Bijvoorbeeld: als de speler meer drinkt dan 3, springt zijn wijsheid op 0.
  • Vriendschappen: Er zijn verschillende soorten vriendschappen, waaronder gewone vrienden. Maar de speler kan ook een relatie aangaan of juist een scheiding. Met al deze vriendschappen kan de speler dingen ondernemen, zoals nieuwe ervaringen opdoen, vrienden maken, sex hebben en kinderen krijgen.
Bij aanvang van het spel heeft de speler nog geen ervaring en geen vrienden. Elke speler ontvangt een aantal tijdfiches, een aantal personenfiches in zijn spelerskleur en 1 telefoonfiche in de kleur van elk van zijn medespelers. De megadoelen worden geschud en als een open stapel neergelegd.

verloop

fotospelsituatie

Foute Vrienden Vette Feesten wordt gespeeld in de richting van de klok.
Eerst doorlopen de spelers de puberteit om zoveel mogelijk verschillende ervaringen op te doen. Na de puberteit, begint het echte leven. Deze levensfasen zijn afgebeeld op kaarten. Sommige kaarten tonen één of meer voorwaarden waaraan de speler moet voldoen, om de kaart te kunnen spelen. Zo zijn er kaarten waarbij de speler single moet zijn, of juist een partner moet hebben. De kaarten tonen ook welke gevolgen de speler ondervindt. Zo kan de speler zijn wijsheid of zijn partner verliezen. Of juist nieuwe vrienden maken. Ook de doelkaarten tonen een aantal voorwaarden en één of meer gevolgen.
Afhankelijk van het aantal spelers wordt een aantal kaarten in een open etalage neergelegd. In de eerste ronde zijn dit puberteitskaarten, daarna kaarten uit het echte leven. In zijn beurt kan de speler kiezen: of hij kiest een kaart uit de etalage, of hij vervult een doel, of hij past. Des te eerder de speler past, des te meer tijdfiches de speler ontvangt. Deze tijdfiches kan de speler inzetten bij het veilen van de kaarten. In de puberteit kan de speler een kaart kiezen en deze zelf spelen, maar in het echte leven moet de gekozen kaart worden geveild. Te beginnen met de startspeler brengt elke speler een bod uit. De speler die uiteindelijk het hoogste biedt, betaalt zijn bod aan de bank en speelt de kaart. Als dit de startspeler was, wordt de volgende speler de startspeler. Als dit niet de startspeler was, dan is hij nogmaals aan de beurt. De speler kan een eigen doel vervullen, maar ook het openliggende megadoel. Hij moet aan alle getoonde voorwaarden voldoen en ondergaat direct de gevolgen.
In de loop van het spel gaat de speler verschillende vriendschappen aan. Dit kunnen vriendschappen zijn met neutrale spelers, maar ook met zijn medespelers. Als de speler met een medespeler een kind krijgt of de relatie verbreekt etc., dan overkomt dit ook de betreffende medespeler.
Als een speler een nieuwe vriendschap aangaat als gevolg van een kaart, dan kan een medespeler zich aanbieden door het telefoonfiche in de kleur van de actieve speler aan te bieden. Als meer dan één speler zich aanbiedt, moet de actieve speler kiezen. Hij kan er ook voor kiezen zelf iemand te bellen. Deze speler kan dit niet weigeren.

eind

Het spel eindigt zodra een speler 5 doelen heeft vervuld. Dit kunnen eigen doelen of megadoelen zijn. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

  • De situaties op de kaarten zijn soms erg grappig. Zo moet je voor sex met je ex wel een ex hebben. Het gevolg is inderdaad sex met je ex, maar ook spijt! Ook een scheiding met je ouders levert spijt op, maar daarnaast ook geld ... Voor het levensdoel spelauteur worden heb je wel 3 vrienden nodig, en veel wijsheid. En het levert je anonieme sex op! Dit verklaart meteen de leeftijdsaanduiding van 16 jaar: sex, drugs en rock 'n roll.
  • Zijn de conversaties bij De Kolonisten van Catan al vreemd (wie wil een schaap voor een hout?), bij Foute Vrienden Vette Feesten loopt het helemaal uit de hand: wie wil dit nieuwe standje? En: waarom krijg ik een SOA van jou?
  • Je moet een beetje plannen welke ervaringen je gaat opdoen om je doelen te bereiken: veel vrienden, geen drugs of juist een overdosis. Maar je medespelers kunnen gewild en ongewild veel roet in het eten gooien. Als zij jou kiezen om de ervaring mee te delen, kan je niet weigeren! Sta je opeens met lege handen, terwijl je miljonair zou willen worden. Gelukkig kan je doelen omruilen. Hopelijk zie je een doel dat beter aansluit bij je huidige situatie.

negatief

  • De spelregels zijn behoorlijk lastig. Tijdens het eerste spel moet je geregeld teruggrijpen naar de regels. Ook dan zijn niet alle vragen zomaar beantwoord: wanneer kan je nou iemand bellen en wat heeft dat voor gevolgen?
  • Het spelmateriaal is wel heel priegelig. Zeker als je vaker sex hebt met dezelfde partner en dan ook nog eens 2 kinderen, wordt het wel een wankel stapeltje. En hopelijk heb je een aantal zakjes in huis om na afloop alle fiches weer goed in op te bergen.
  • Foute Vrienden Vette Feesten is geen spel voor controlefreaks. Ook al kan je de variant spelen dat je de levensdoelen meer mag uitzoeken, je planning kan door je medespelers zomaar in de war worden geschopt.

waardering van andere sites

boardgamegeek6½ / 8
67
spieletest8 / 10
5678910
AnderSpel7 / 9
56789
spellengek (Wendy)3 / 5
2345
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
spellenclub137½ / 10
789
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
vlaams spellenarchief2 / 4
234

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

10-02-2005 item2F-Spiele presenteert Fiese Freunde Fette Feten op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.

verwijzingen

PS Games
Rio Grande Games
2F-Spiele
www.spellink.nl