doos

Frank's Ark

Frank's Ark

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen zoveel mogelijk dieren aan boord van de ark te brengen voor de zondvloed losbreekt. Maar let op: niet alle dieren kunnen bij elkaar in een hok!

materiaal

1 kaart met de boeg van de ark, 1 gele steen, 5 waarderingskaarten, 22 fiches, 5 regenkaarten, veel dierkaarten waaronder 8 proviandkaarten en voor elke speler: 19 markeerstenen in zijn spelerskleur

achterkantegelkameleonbrontosaurusregenkaartspelbord

begin

De dierkaarten en proviandkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. Op elke kaart staat een dier of proviand afgebeeld en een aantal eigenschappen: Wat is het gewicht? Is het een plant-, vlees- of alleseter? Houdt het van een warm of koud klimaat of maakt het niet uit? Is het dier schuw, nuttig, zwaar, langzaam of is het proviand? Heeft het een speciale eigenschap? In de loop van het spel plaatsen de spelers de dier- en proviandkaarten in de ark.
Voor de startopstelling worden vier willekeurige dier- en/of proviandkaarten met gewicht 1 of 2 neergelegd: twee kaarten aan stuurboord en twee kaarten aan bakboord. Op de arkkaart wordt met de gele steen bijgehouden hoe zwaar de beide zijden van de ark beladen zijn. Als de ark aan beide kanten even zwaar is, ligt de gele steen in het midden.
Elke speler ontvangt drie fiches en de markeerstenen in zijn spelerskleur. Daarnaast ontvangt elke speler drie kaarten in zijn hand.
De bovenste drie kaarten van de stapel worden in een open etalage neergelegd. In de overige kaarten wordt op de voorgeschreven wijze de vijf regenkaarten ingeschud.

verloop

fotospelsituatie

Frank's Ark wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt moet de speler kiezen:

  1. Aanvullen: Hij vult zijn hand aan met kaarten van de voorraad.
  2. Aanleggen: Hij plaatst één of twee kaarten uit zijn hand in de ark.
Ad 1: De speler kiest een kaart uit de open etalage en trekt de bovenste kaart van de stapel. Vervolgens wordt de etalage weer aangevuld.
Ad 2: De speler kiest een kaart uit zijn hand en plaatst deze in de ark. Hij moet rekening houden met de eigenschappen van de kaart. Zo mag een liefhebber van een warm klimaat niet worden geplaatst bij liefhebbers van een koud klimaat. En een planteneter gaat niet samen met proviand. Ook is in elke cabine slechts plaats voor één vleeseter. Daarnaast moet het evenwicht van de ark in de gaten worden gehouden: met de gele steen op de arkkaart wordt bijgehouden of de ark in balans is. De ark mag niet kapseizen!
In de startopstelling heeft elke zijde van de ark twee cabine's met elk één kaart. In elke cabine is plaats voor drie kaarten. Een speler kan een nieuwe cabine openen door het plaatsen van een kaart uit zijn hand op een lege plaats. Hij moet nu een kaart uit de etalage nemen en een fiche doorgeven aan zijn rechterbuurman. Aan het eind van het spel levert elk fiche een punt op.
Nadat de speler een kaart in de ark heeft geplaatst, legt hij een markeersteen in zijn spelerskleur op de bijbehorende waarderingskaart: schuw, nuttig, zwaar, langzaam of proviand.

eind

Als een regenkaart wordt getrokken, dan legt de speler deze onmiddellijk opzij en trekt een nieuwe kaart van de stapel tot hij geen regenkaart meer trekt. Na de vijfde regenkaart volgt de eindronde. Om de beurt mogen de spelers nog dieren in de ark proberen te brengen. Nu mogen geen langzame dieren of proviand meer worden geplaatst. Voor elk dier dat in de ark wordt gebracht, moet de speler 1 fiche afleggen. De spelers kunnen nog een nieuwe cabine openen. Hiervoor moet een fiche worden doorgegeven, maar de speler mag geen nieuwe kaart trekken. Als alle spelers hebben gepast, volgt de eindtelling. De speler met de meeste markeerstenen op een waarderingskaart ontvangt 10 punten, de speler met de tweede meeste markeerstenen ontvangt 6 punten. Iedere andere speler die op een waarderingskaart minstens één markeersteen heeft, ontvangt 2 punten. Elk fiche levert 1 punt op. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. Elke kaart is weer anders. Je herkent dieren uit de verschillende spellen die door Doris Matthäus zijn vormgegeven: de eenhoorn uit Elfenland, de kameleon uit Frank's Zoo. De egeltjes zijn het handelsmerk van Doris Matthäus. Op vrijwel elk (kinder)spel dat zij heeft geïllustreerd, is zo'n klein egeltje te bekennen.
  • Het thema is leuk verweven met het spelmechanisme. Je kunt je goed voorstellen hoe het moet zijn om een ark met dieren te vullen: geen vleeseters bij een prooidier en geen planteneters bij proviand!
  • Altijd spannend wanneer de laatste regenkaart wordt getrokken: lukt het nog dat langzame dier te plaatsen?

negatief

  • In de Nederlandse vertaling van de spelregels is een rare regel opgenomen: 'Anders kan in een cabine alleen maar een vlees- of een alleseter'. Bedoeld is waarschijnlijk: 'Daarnaast kan in een cabine slechts één vlees- of één alleseter'.
  • Wat een boel regeltjes! Een planteneter mag niet bij proviand, en een zonaanbidder kan ook niet bij een liefhebber van een koud klimaat en dan mag een schuw dier weer niet naast een vleeseter. Help: waar kan ik mijn bongo kwijt!
  • Je kan het gevoel krijgen dat het spel zichzelf speelt. Je moet het doen met de kaarten in je hand. Je kunt wel mooie combinaties bedenken: een schuw dier plaatsen en deze in dezelfde beurt verjagen met een spin, maar ja, dan moet je die kaarten wel hebben!
  • Het spel kan aardig lang duren. Het is namelijk niet echt mogelijk vooruit te denken. Als de voorgaande speler een kaart in een cabine plaatst, kan dit je hele plannetje in de war gooien.
  • Vergeet niet een extra dierkaart te trekken als je een nieuwe cabine hebt geopend!

waardering van andere sites

AnderSpel7 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
hall90004 / 6
345
spieletest7 / 10
5678910
spielephase3 / 6
3456
spellenclub136½ / 10
789
goodgameguide5 / 9
56789

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

uitbreiding

In 2006 is een kleine uitbreiding op de markt gebracht: Arche Extra Mix. Deze uitbreiding bevat 20 nieuwe dierkaarten, waaronder de gevreesde houtworm en de vleesetende plant.

uitbreiding-houtwormuitbreiding-vleesetendeplant

weetjes

19-10-2006 itemSpiele von Doris & Frank presenteert de uitbreiding: Arche Extra Mix op Spiel 2006 in Essen.
16-10-2006 itemArche Opti Mix bereikt de zesde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2006.
13-10-2005 itemSpiele von Doris & Frank presenteert Arche Opti Mix op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Spiele von Doris & Frank
Rio Grande Games
PS Games
www.spellink.nl