doosbestel Hoogspanning - Bordspel bij bol.com

Funkenschlag

Funkenschlag

doosbestel Hoogspanning - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
120 - 150

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 41,-

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers proberen als eigenaars van concurrerende energiebedrijven het grootste marktaandeel te verkrijgen. Om dit te bereiken bouwen ze energiecentrales en kopen brandstoffen in om de centrales te laten draaien. Met de opgewekte energie worden de steden in hun netwerk van stroom voorzien.

materiaal

1 dubbelzijdig spelbord (Duitsland en de USA), 84 grondstoffen (onderverdeeld in steenkool, olie, afval en uranium), papiergeld, 5 overzichtskaarten, 43 energiecentrales en voor elke speler: 22 verdeelstations

achterkantoliecentralesteenkoolcentraleafvalverbrandingsinstallatiewindenergiecentralekernenergiecentrale

begin

Het spelbord is dubbelzijdig. De ene zijde toont een kaart van Duitsland en op de andere zijde staat een kaart van de USA. Met het scorespoor dat bovenaan het spelbord is afgebeeld, wordt bijgehouden hoeveel verdeelstations elke speler bezit. De grondstoffenmarkt wordt gevuld met de aangegeven voorraad steenkool, olie, afval en uranium.
De energiecentrales worden op de voorgeschreven wijze in een gedekte trekstapel klaargelegd. Op elke energiecentrale staat aangegeven wat de startprijs voor de veiling is, welke grondstof nodig is om energie op te wekken (en hoeveel) en hoeveel steden hiermee van energie kunnen worden voorzien.

verloop

spelbord

Het spel wordt gespeeld over verschillende fasen:

  1. Spelersvolgorde bepalen
  2. Energiecentrales veilen
  3. Grondstoffen inkopen
  4. Stroomnet uitbreiden
  5. Bureaucratie
Spelersvolgorde bepalen: De spelersvolgorde wordt bepaald door het aantal verdeelstations dat elke speler bezit. De speler met de meeste verdeelstations in zijn stroomnetwerk mag als eerste aangeven welke energiecentrale wordt geveild. De speler met de minste verdeelstations mag als eerste grondstoffen inkopen.
Energiecentrales veilen: De speler met de meeste verdeelstations in zijn stroomnetwerk bepaalt als eerste welke energiecentrale wordt geveild. Hij kan daarbij kiezen uit de vier goedkoopste centrales in een open etalage. De hoogste bieder betaalt het geboden bedrag aan de bank en legt de verkregen centrale open voor zich neer.Een nieuwe centrale wordt getrokken en in de etalage geplaatst. Nu moet de volgende speler een centrale uit de vier goedkoopste centrales in de verkoop doen. De aangeboden energiecentrales worden in de loop van het spel steeds duurder, maar kunnen ook meer steden van energie voorzien. Let op: Een speler kan slechts drie energiecentrales bezitten. Voor elke volgende centrale die de speler aanschaft, moet hij een centrale afleggen.
Grondstoffen inkopen: De spelersvolgorde is nu omgedraaid: de speler met de minste verdeelstations komt als eerste aan de beurt. De spelers die achterliggen hebben hiermee het voordeel dat zij voor gunstigere prijzen grondstoffen kunnen inkopen. De opslagcapaciteit van de energiecentrales is echter beperkt. Windenergiecentrales hebben als voordeel dat er geen grondstof nodig is om energie op te wekken.
Stroomnet uitbreiden: Om een verdeelstation in een stad op het spelbord te kunnen plaatsen, betaalt de speler naast aansluitingskosten ook de verbindingskosten tussen de steden. In het eerste gedeelte van het spel kan in elke stad slechts één verdeelstation aanwezig zijn. Zodra één van de spelers zeven verdeelstations bezit, kan een stad twee verdeelstations van verschillende energiebedrijven bevatten en in de laatste fase van het spel zelfs drie verdeelstations. Hieraan zijn dan wel hogere aansluitingkosten verbonden.
Bureaucratie: Tenslotte worden de energiecentrales in bedrijf genomen. Hierbij wordt de ingekochte brandstof omgezet in energie. Hoe meer steden van energie worden voorzien, des te meer inkomsten de speler ontvangt. Vervolgens wordt de grondstoffenmarkt weer aangevuld en de volgende ronde begint.

eind

Het spel eindigt zodra één van de spelers een van te voren bepaald aantal verdeelstations bezit. Nu wordt gekeken welke speler de meeste steden in zijn stroomnetwerk van energie kan voorzien. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De vormgeving van het spel is strak en praktisch. Met symbolen en kleuren is duidelijk aangegeven welke grondstoffen moeten worden neergelegd of ingekocht.
  • Je weet niet precies in welke volgorde de energiecentrales zullen worden gedraaid en hoeveel geld elke speler precies op handen heeft, maar verder is alle informatie in het spel open voor alle spelers. Je bent voortdurend aan het inschatten waar jouw voordeel ligt en waar je medespelers op uit zijn. Op welke manier kan jij de goedkopere grondstoffen voor de neus van je medespelers wegkapen, zodat zij dieper in de buidel moeten tasten? Welke energiecentrale heb je zelf nodig en waar zijn je medespelers op uit? Bouw je deze beurt een nieuw verdeelstation of heb je liever de eerste keuze bij het kopen van de grondstoffen? Er zijn heel wat keuzes te maken!

negatief

  • De spelregels lijken ingewikkeld, maar als je eenmaal aan het spel begint, vallen alle stukjes al snel op hun plaats.
  • De spelduur is wat aan de lange kant. In de spelregels staat een spelduur van 2 uur aangegeven. De eerste paar keren dat je het spel speelt, ga je daar makkelijk overheen. Maar je verveelt je geen moment!

waardering van andere sites

spellenclub1310 / 10
789
AnderSpel9 / 9
56789
spellengek (dagmar)5 / 5
2345
goodgameguide9 / 9
56789
boardgamegeek8 / 8
67
truus en truus9 / 9½
6789
hall90005 / 6
345
spellenhoek5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
jeux 2 rody4 / 5
345
speelduivel4 / 6
3456
spielephase2 / 6
3456

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

algemeen

Het spel Funkenschlag is een vernieuwde uitgave van het gelijknamige spel dat in 2001 door 2F Spiele op de markt is gebracht. In de nieuwe uitgave is met name het spelmateriaal aanzienlijk verbeterd.

Funkenschlag - uitgave 2001

feitjes

uitbreiding

  • Voor Funkenschlag zijn twee uitbreidingen uitgebracht. Deze uitbreidingen bevatten een nieuw spelbord, dat ook weer dubbelzijdig is: Frankrijk en Italië of de Benelux en Centraal-Europa.
  • In 2007 wordt een derde uitbreing op de markt gebracht: Die neuen Kraftwerkskarten. Deze uitbreiding bevat geen nieuw spelbord, maar een set nieuwe energiecentrales!

uitbreidingDie neuen Kraftwerkskarten

weetjes

18-10-2007 item2F-Spiele presenteert de uitbreiding Die neuen Kraftwerkskarten op Spiel 2007 in Essen.
19-10-2006 item2F-Spiele presenteert de uitbreiding Benelux/Zentraleuropa Funkenschlag op Spiel 2006 in Essen.
13-10-2005 item2F-Spiele presenteert de uitbreiding Italien/Frankreich op Spiel 2005 in Essen.
08-05-2005 itemFunkenschlag staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2005.
05-02-2004 item2F-Spiele presenteert Funkenschlag op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.

verwijzingen

Funkenschlag spelregels NL (WORD)
2F-Spiele
Rio Grande Games
PS Games
www.spellink.nl