intro
De spelers proberen als eigenaars van concurrerende energiebedrijven het grootste marktaandeel te verkrijgen. Om dit te bereiken bouwen ze energiecentrales en kopen brandstoffen in om de centrales te laten draaien. Met de opgewekte energie worden de steden in hun netwerk van stroom voorzien.
materiaal
1 dubbelzijdig spelbord (Duitsland en de USA), 84 grondstoffen (onderverdeeld in steenkool, olie, afval en uranium), papiergeld, 5 overzichtskaarten, 43 energiecentrales en voor elke speler: 22 verdeelstations
begin
Het spelbord is dubbelzijdig. De ene zijde toont een kaart van Duitsland en op de andere zijde staat een kaart van de USA. Met het scorespoor dat bovenaan het spelbord is afgebeeld, wordt bijgehouden hoeveel verdeelstations elke speler bezit. De grondstoffenmarkt wordt gevuld met de aangegeven voorraad steenkool, olie, afval en uranium.
De energiecentrales worden op de voorgeschreven wijze in een gedekte trekstapel klaargelegd. Op elke energiecentrale staat aangegeven wat de startprijs voor de veiling is, welke grondstof nodig is om energie op te wekken (en hoeveel) en hoeveel steden hiermee van energie kunnen worden voorzien.
verloop
Het spel wordt gespeeld over verschillende fasen:
- Spelersvolgorde bepalen
- Energiecentrales veilen
- Grondstoffen inkopen
- Stroomnet uitbreiden
- Bureaucratie
Spelersvolgorde bepalen: De spelersvolgorde wordt bepaald door het aantal verdeelstations dat elke speler bezit. De speler met de meeste verdeelstations in zijn stroomnetwerk mag als eerste aangeven welke energiecentrale wordt geveild. De speler met de minste verdeelstations mag als eerste grondstoffen inkopen.
Energiecentrales veilen: De speler met de meeste verdeelstations in zijn stroomnetwerk bepaalt als eerste welke energiecentrale wordt geveild. Hij kan daarbij kiezen uit de vier goedkoopste centrales in een open etalage. De hoogste bieder betaalt het geboden bedrag aan de bank en legt de verkregen centrale open voor zich neer.Een nieuwe centrale wordt getrokken en in de etalage geplaatst. Nu moet de volgende speler een centrale uit de vier goedkoopste centrales in de verkoop doen. De aangeboden energiecentrales worden in de loop van het spel steeds duurder, maar kunnen ook meer steden van energie voorzien. Let op: Een speler kan slechts drie energiecentrales bezitten. Voor elke volgende centrale die de speler aanschaft, moet hij een centrale afleggen.
Grondstoffen inkopen: De spelersvolgorde is nu omgedraaid: de speler met de minste verdeelstations komt als eerste aan de beurt. De spelers die achterliggen hebben hiermee het voordeel dat zij voor gunstigere prijzen grondstoffen kunnen inkopen. De opslagcapaciteit van de energiecentrales is echter beperkt. Windenergiecentrales hebben als voordeel dat er geen grondstof nodig is om energie op te wekken.
Stroomnet uitbreiden: Om een verdeelstation in een stad op het spelbord te kunnen plaatsen, betaalt de speler naast aansluitingskosten ook de verbindingskosten tussen de steden. In het eerste gedeelte van het spel kan in elke stad slechts één verdeelstation aanwezig zijn. Zodra één van de spelers zeven verdeelstations bezit, kan een stad twee verdeelstations van verschillende energiebedrijven bevatten en in de laatste fase van het spel zelfs drie verdeelstations. Hieraan zijn dan wel hogere aansluitingkosten verbonden.
Bureaucratie: Tenslotte worden de energiecentrales in bedrijf genomen. Hierbij wordt de ingekochte brandstof omgezet in energie. Hoe meer steden van energie worden voorzien, des te meer inkomsten de speler ontvangt. Vervolgens wordt de grondstoffenmarkt weer aangevuld en de volgende ronde begint.
eind
Het spel eindigt zodra één van de spelers een van te voren bepaald aantal verdeelstations bezit. Nu wordt gekeken welke speler de meeste steden in zijn stroomnetwerk van energie kan voorzien. Hij is de winnaar van het spel.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]
algemeen
Het spel Funkenschlag is een vernieuwde uitgave van het gelijknamige spel dat in 2001 door 2F Spiele op de markt is gebracht. In de nieuwe uitgave is met name het spelmateriaal aanzienlijk verbeterd.