doos

De Vorsten van Florence

De Vorsten van Florence

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
75 - 100

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
16,-

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers halen verschillende kunstenaars en wetenschappers naar hun hof. Door het oprichten van gebouwen en landschappen proberen ze hen tot het verrichten van grote werken te inspireren.

materiaal

30 gebouwen, 18 landschappen, 12 vrijheden, 6 bouwmeesters, 7 goochelaars, 60 spelkaarten, munten in verschillende coupures, 1 rondeteller, 1 startspelerfiguur en voor elke speler: 1 spelbord, 1 spelsteen en 1 telsteen

personenkaartpersonenkaart01prestigekaart01prestigekaart02bonuskaartbonuskaart01spelmateriaal01spelmateriaal02spelmateriaal03

begin

Iedere speler ontvangt zijn spelbord, 3500 florijnen en vier personenkaarten, waaruit hij er 3 mag kiezen. De niet-gekozen kaarten worden weer in de stapel personenkaarten geschud.
Het scorebord wordt in het midden gelegd. Links hiervan komen de attributen die in de eerste fase van een ronde geveild gaan worden: 3 verschillende landschappen (bos, meer en park), goochelaars, bouwmeesters, prestigekaarten en ronselkaarten. En rechts komen de attributen die in de tweede fase gekocht kunnen worden: gebouwen, personenkaarten, bonuskaarten en 3 verschillende vrijheden (meningsvrijheid, godsdienstvrijheid en bewegingsvrijheid).

verloop

fotospelsituatie

Het spel bestaat uit 7 rondes en elke ronde bestaat uit twee fases. Na elke ronde wisselt de startspeler, in de richting van de klok.
In de eerste fase vinden veilingen plaats. Elk attribuut kan per ronde slechts 1 keer worden geveild. De startspeler kiest een attribuut en zet minimaal 200 florijnen in. De speler aan zijn linkerhand mag nu een bod uitbrengen of passen. Een bod moet minstens 100 florijnen hoger zijn. Er wordt net zo lang geboden tot iedereen past. De speler met het hoogste bod betaalt het geld aan de bank. Hij mag deze ronde niet meer meebieden. De fase eindigt als elke speler een attribuut verkregen heeft.
Een verkregen landschap moet direct in het hof worden aangebouwd. Goochelaars en bouwmeesters komen op de daartoe bestemde vakjes op het eigen spelbord. Elk dezelfde landschap en elke volgende bouwmeester levert de speler eenmalig 3 prestigepunten op.
In de tweede fase mag elke speler twee akties uitvoeren. Hij kan daarbij kiezen uit:

  • Het kopen en bouwen van een gebouw. Elke gebouw levert de speler direct 3 prestigepunten op.
  • Het kopen en plaatsen van een vrijheid
  • Het kopen van een personenkaart
  • Het kopen van een bonuskaart
  • Het verrichten van een werk
Het verrichten van een werk: Door het open neerleggen van een personenkaart uit de hand, richt dit persoon een werk op. Op de kaart staat aangegeven welke attributen deze persoon bijzonder inspireren. Aan de hand hiervan wordt de waarde van het werk vastgesteld. Bevindt zich in het hof het gebouw dat deze persoon inspireert, dan levert dat 4 waardepunten op. Een goochelaar verhoogt de waarde met 2 punten, etcetera. Door het uitspelen van een bonuskaart kan de waarde van het werk verder verhoogd worden. De rondeteller geeft aan hoeveel punten een werkstuk minimaal moet opleveren. Heeft het werk niet minimaal de waarde die deze ronde staat aangegeven, dan mag het werk niet verricht worden.
De speler kan nu beslissen of hij de waarde in klinkende munt uitgekeerd wil krijgen of in prestigepunten. Hij ontvangt de waarde van het werkstuk x 100 florijnen. Hij mag (een gedeelte van) dit geld inleveren om prestigepunten te verkrijgen (één prestigepunt voor 200 florijnen).
De speler die deze ronde het meest waardevolle werk heeft verricht, ontvangt eenmalig 3 prestigepunten.

eind

Het spel eindigt na 7 ronden. Na de laatste ronde kunnen de spelers nog prestigepunten verkrijgen voor hun prestigekaarten. Hierop staan voorwaarden waaraan de speler moet voldoen om een aantal punten te behalen. De speler met de meeste prestigepunten is de winnaar.

positief

  • De twee fasen in een ronde hebben een eigen karakter. In de veilingfase moeten moeilijke keuzes worden gemaakt. Wat heb ik nodig om in de tweede fase een waardevol werk te verrichten en hoeveel florijnen heb ik daarvoor over? Iedereen kan per ronde slechts 1 attribuut verkrijgen, dus er kan flink tegen elkaar op geboden worden! De tweede fase verloopt wat minder turbulent: iedere speler richt zich op zijn eigen hof.
  • Een eenmaal aangelegd gebouw of landschap kan niet meer verwijderd worden, ook niet door een medespeler. Zelfs een ronselkaart werkt niet nadelig voor het hof waarin een kunstenaar of wetenschapper geronseld wordt: de ronselkaart telt als een persoon voor het bepalen van de waarde van een werk. Daarbij komt dat iedereen zijn eigen spelbord heeft om landschappen en gebouwen aan te leggen, je zit elkaar hierbij dus niet in de weg (vergelijk dit met het bouwen van stadswijken in het spel San Francisco). Dit zou het spel een wat statisch karakter kunnen geven. Maar door de opbouw van het spel (elke volgende ronde moeten de werken waardevoller zijn) en de meer dynamische veilingfase wordt er genoeg spanning opgebouwd.

negatief

  • Het scorespoor is erg onhandig in gebruik: alleen de tientallen staan aangegeven en de hokjes zijn van verschillende grootte. Je kunt dus niet makkelijk je score bepalen, je moet echt stapje voor stapje tellen.
  • Het lettertype dat wordt gebruikt op de kaarten en de spelborden is niet makkelijk leesbaar. Je moet echt even turen om te lezen wat er staat.

strategie

De meeste prestigepunten zijn te verkrijgen met het verrichten van werken. Je moet toch wel 6 werken verrichten (of 5 zeer waardevolle) om een kans op de overwinning te maken.
Een moeilijke overweging is hoeveel florijnen je inlevert om prestigepunten te verkrijgen. Gebruik je de laatste ronde om twee werken te verrichten, dan kun je zonder risico al je verkregen florijnen omzetten in prestigepunten.
De goochelaars inspireren elke kunstenaars en wetenschappers. Als je deze de eerste ronden in de veiling kan verkrijgen levert dat punten op bij elk werk wat je verricht. Ook het aantal personen in je hof (in je hand en op tafel) inclusief ronselkaarten levert voor elk werk waardepunten op. Heb je echter aan het begin van het spel drie personen die geïnspireerd worden door een bepaald landschap, dan is dat ook een waardevol attribuut om in de eerste veiling te verkrijgen.

waardering van andere sites

speelduivel6 / 6
3456
spelwereld8 / 8
5678
AnderSpel9 / 9
56789
spellengek (Peter Hein)5 / 5
2345
goodgameguide9 / 9
56789
jeux 2 rody5 / 5
345
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
truus en truus9 / 9½
6789
boardgamegeek7½ / 8
67
spellenclub139½ / 10
789
hall90005 / 6
345
spieleteufel9 / 10
5678910
spielephase5 / 6
3456
spellengek (Wendy)4 / 5
2345
spieletest9 / 10
5678910
vlaams spellenarchief3 / 4
234

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

algemeen

Quined Games heeft het spel in een nieuw jasje gestoken. En het spel bevat een variant voor twee spelers. De Nederlandstalige versie is verschenen onder de naam De Vorsten van Florence.

De Vorsten van Florence

feitjes

weetjes

18-01-2008 itemPrinces de Florences is genomineerd voor de As d'Or-verkiezing 2008.
08-10-2007 itemDe Vorsten van Florence bereikt de eerste plaats bij de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
21-08-2007 itemDe Vorsten van Florence is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2007 in de categorie Spellen voor experts.
13-08-2007 itemDe Vorsten van Florence is genomineerd voor de Nederlandse spellenprijs-verkiezing 2007.
15-09-2000 itemDie Fürsten von Florenz bereikt de derde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2000.
03-02-2000 itemAlea Spiele presenteert Die Fürsten von Florenz op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.

verwijzingen

Online Die Fürsten von Florenz spelen (Duits)
Vertaling spelregels (NL)
Alea Spiele
Rio Grande Games
Quined Games
Ystari Games
www.spellink.nl