doosbestel Ganzenbord NL/FR 2014 - Bordspel bij bol.com

Ganzenbord

Ganzenbord

doosbestel Ganzenbord NL/FR 2014 - Bordspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
5 - 15

leeftijd

leeftijd
5+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
12,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen ieder voor zich als eerste de finish te bereiken.

materiaal

1 spelbord, 2 dobbelstenen en voor elke speler: 1 gans (=spelfiguur) in zijn spelerskleur

begin

Het spelbord toont een spoor vanaf het startveld naar het finishveld. Op enkele van de 63 velden op het spoor staat een tekening afgebeeld.
Iedere speler zet zijn spelfiguur op het startveld. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de twee dobbelstenen. Hij mag zijn gans net zoveel stappen vooruit plaatsen als het aantal ogen op de dobbelstenen.Eindigt zijn spelfiguur op een vakje zonder afbeelding, dan gebeurt er verder niets. Eindigt zijn spelfiguur op een vakje met een afbeelding dan moet de bijbehorende opdracht worden uitgevoerd. Bij sommige velden moet je een aantal stappen naar voren zetten, of juist een aantal stappen terug. Bij andere velden moet je een beurt overslaan.
Komt de spelfiguur op een veld waar al een andere spelfiguur staat, dan moet de speler zijn spelfiguur weer terugzetten naar het vakje waar 'ie vandaan kwam.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel is afgelopen zodra een speler precies op het finishveld eindigt. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

  • Wie heeft dit spel niet in de kast staan? Vele spellen zijn op dit spelidee gebaseerd.
  • De regels zijn simpel en zo uitgelegd. Iedereen die een beetje kan tellen, kan meespelen. De eerste keren moet wel een speler aanwezig zijn die de opdrachten kan nalezen, of een speler die het spel al vaker heeft gespeeld en weet welke opdrachten bij welke velden horen.
  • Een spel met zo'n hoge geluksfactor is vooral geschikt voor jonge kinderen. Zij zullen hier veel plezier aan beleven. Maar je moet wel een beetje tegen je verlies kunnen: als je gans ongelukkig terecht komt, kan het gebeuren dat je helemaal opnieuw moet beginnen!

negatief

  • Voor wat oudere kinderen biedt het spel al snel te weinig uitdaging: geen invloed op het spelverloop, de worp van dobbelstenen bepaalt het spel.
  • Met twee of drie spelers zijn de gevolgen van de put resp. de gevangenis te groot: je moet wachten tot een medespeler bij je in de put resp. de gevangenis belandt, voor je weer verder mag lopen. Dat kan dan lang duren!

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief3 / 4
234
AnderSpel6 / 9
5678

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Heb je zin in een aantal spelletjes achter elkaar, speel dan de variant met fiches en een pot:
Elke speler ontvangt een gelijk aantal fiches. Bij aanvang van elk nieuw spel legt elke speler een gelijk aantal fiches in de pot. Eindigt een speler op een veld met een afbeelding waar een opdracht moet worden uitgevoerd, dan legt de speler tevens het vermelde aantal fiches in de pot. De speler die als eerste de finish bereikt, ontvangt de inhoud van de pot, waarna een nieuw spel begint. Een speler die niet meer kan betalen, ligt uit het spel.

algemeen

  • Ganzenbord is uitgegeven in verschillende uitvoeringen door verschillende uitgevers, waaronder Ravensburger en Jumbo.
  • Ganzenbord is ook uitgebracht in een unieke speelkleed-uitvoering! Het speltapijt is een sterk vloerkleed van 1 × 1 meter groot. Het Speeltapijt Ganzenbord is o.a. te koop bij: Wehkamp.

Ganzenbord - Ravensburgerbestel Ganzenbord (toys) bij bol.comGanzenbord - Jumbobestel Oudhollands Ganzenbord (toys) bij bol.comSpeeltapijt GanzenbordGanzenbord - Clown Games

feitjes

verwijzingen

Jumbo
Ravensburger
Van der Meulen BV
www.spellink.nl