doos

Die Gärten der Alhambra

Die Gärten der Alhambra

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers proberen door het handig plaatsen van tegels hun eigen boomsoort zo gunstig mogelijk naast waardevolle gebouwen te plaatsen om zo de meeste punten te verzamelen.

materiaal

1 spelbord, 49 gebouwentegels, 36 achthoekige tuintegels en voor elke speler: 1 telsteen in zijn spelerskleur

tegel

begin

Het spelbord toont de tuin rond het Alhambra, met rondom een scorespoor. Op de aangegeven velden worden op willekeurige wijze de verschillende gebouwentegels gedekt neergelegd. De achterkant van de gebouwentegels toont de waarde van het gebouw (variërend van 1 t/m 5) en een silhouet van het betreffende gebouw.
De tuintegels worden gedekt geschud en op voorraad neergelegd. Elke zijde van een tuintegel toont hetzelfde aantal bomen (variërend van 1 t/m 6). Op elke tuintegel zijn de vier verschillende boomsoorten aanwezig: citroen-, sinaasappel-, lavendel- en palmbomen. Elke speler ontvangt een tuintegel in zijn hand en een telsteen in zijn spelerskleur die overeenkomt met een boomsoort.

verloop

fotospelsituatie

'Die Gärten der Alhambra' wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt plaatst de speler zijn tuintegel op een lege plaats op het spelbord en trekt een nieuwe tegel van de voorraad. Alleen de startspeler mag zijn eerste tegel niet langs de rand plaatsen. Elke volgende speler moet zijn tuintegel naast een reeds geplaatste tuintegel plaatsen.
Indien een gebouw volledig omringd is door tuintegels, volgt een telling: de speler met de meeste bomen grenzend aan het gebouw ontvangt de punten. Bij een gelijke stand, gaan de punten naar de speler die nu de meeste bomen heeft. Het aantal punten is gelijk aan het aantal verschillende boomsoorten rondom het gebouw vermenigvuldigt met de waarde van het gebouw. Na de telling wordt het gebouw omgedraaid, ten teken dat dit gebouw is gewaardeerd.

eind

Het spel eindigt als alle tuintegels zijn geplaatst en daarmee alle gebouwen zijn gewaardeerd. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels van 'Die Gärten der Alhambra' zijn snel uit te leggen. Speelt makkelijk weg.
  • Het spelmateriaal is prima uitgevoerd. Gaande het spel ontstaat een plattegrond van een park met paden, paviljoens en heel veel bomen.
  • In de spelregels staat een aantal varianten, zodat je het spel kan aanpassen aan de wensen van de spelersgroep.
  • Je komt voor lastige keuzes te staan: als ik de tegel hier plaats, krijg niet alleen ik veel punten, maar ook de speler die al vooraan staat! Je bent steeds op zoek naar het beste plekje om je tegel neer te leggen.

negatief

  • Het thema van het spel (een park aanleggen rond de gebouwen van het Alhambra) komt niet verder dan de voorkant van de doos en de naam van het spel. Dit blijkt ook uit de eerdere uitgave 'Carat' ook van Queen Games, wat hetzelfde spelmechanisme kent, maar dan stellen de kaarten geen gebouwen en tuindelen voor, maar verschillende edelstenen. De titel lijkt alleen gekozen om mee te liften met het succes van Alhambra.
  • Het kost enige moeite om na een telling van een gebouw het betreffende gebouwenkaartje om te draaien. Het lijkt in het begin van het spel een beetje overbodig, maar naarmate het spelbord voller komt te liggen, is het toch overzichtelijker als je goed kunt zien welke gebouwen al zijn gewaardeerd.
  • De geluksfactor schuilt ook hier weer in het draaien van een tegel van de dichte voorraad. Het ene moment kan je beter een tegel met een gering aantal bomen gebruiken, het andere moment komt een tegel met veel bomen beter uit.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
3456
spieleteufel7 / 10
5678910
vlaams spellenarchief3 / 4
234
boardgamegeek6 / 8
67
truus en truus7 / 9½
6789
spellenclub137½ / 10
789
speelduivel3 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
hall90003½ / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
kulkmanns gamebox6 / 10
456789
spieletest5 / 10
5678910

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

'Die Gärten der Alhambra' is een hernieuwde uitgave van het spel 'Carat' ook van Queen Games. Het spelmechanisme is gelijk gebleven, alleen het thema van het spel is veranderd.

Carat - Queen Games

feitjes

weetjes

08-05-2005 itemDie Gärten der Alhambra staat op de Empfehlungsliste van de Spiel des Jahres-verkiezing 2005.
23-10-2004 itemQueen Games presenteert Die Gärten der Alhambra op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

Queen Games
Rio Grande Games
www.spellink.nl