doos

Hol's der Geier

Hol's der Geier

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
10 - 15

leeftijd

leeftijd
7+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

Elke speler probeert door het handig bieden met kaarten zoveel mogelijk muiskaarten te verkrijgen en zo min mogelijk gierkaarten. Maar pas op: bied je net zo hoog als één van je medespelers dan ga je deze ronde met lege handen naar huis!

materiaal

15 puntenkaarten (onderverdeeld in 10 muiskaarten (met waarde 1 tot 10) en 5 gierkaarten (met waarde -1 tot -5)) en voor elke speler: 15 biedkaarten in zijn spelerskleur (met waarde 1 tot 15)

mause10zahl12zahl15

begin

Elke speler neemt zijn 15 biedkaarten in zijn hand. De 15 puntenkaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. Het spel wordt gespeeld in 15 ronden.

verloop

In een ronde vinden de volgende acties plaats:

  1. De bovenste puntenkaart wordt open neergelegd.
  2. Iedere speler kiest uit zijn hand een biedkaart en legt deze gedekt voor zich neer.
  3. De spelers leggen hun gekozen kaart tegelijk open neer.
  4. Als de gedraaide puntenkaart een muiskaart is, dan ontvangt de speler met de hoogste waarde op zijn biedkaart de muiskaart, maar als de gedraaide puntenkaart een gierkaart is, dan ontvangt de speler met de laagste waarde op zijn biedkaart de gierkaart. Hebben meerdere spelers een biedkaart met dezelfde waarde gespeeld, dan liggen zij er deze ronde direct uit.
  5. Vervolgens legt elke speler zijn biedkaart terzijde.

eind

Het spel eindigt als alle biedkaarten zijn gespeeld. De punten worden geteld: de waarde op de muiskaarten tellen als pluspunten, gierkaarten tellen als minpunten. De speler met de meeste punten is de winnaar.

positief

Vrolijk, kort kaartspel. De afbeeldingen op de muiskaarten zijn grappig getekend: de muisjes zijn druk bezig met lezen, musiceren en eten.
De regels zijn snel uit te leggen. Speelt makkelijk weg. Na een oefenspelletje spelen ook de kinderen (6 à 7 jaar) makkelijk mee. Leuk spel voor tussendoor.

negatief

Het thema heeft helemaal niets met het spel te maken.
Hebben twee of meer spelers dezelfde biedkaart gespeeld, dan liggen zij er direct uit. Van te voren is echter helemaal niet in te schatten wat je medespelers exact zullen gaan bieden. Het zal je echt niet veel uitmaken of je een bod van, zeg, 4 of 5 gaat spelen, maar als iemand toevallig hetzelfde biedt, lig je er beiden uit. Kwestie van pech. Of van geluk als je er zelf nu met de buit van door kan gaan!

strategie

Probeer een beetje te onthouden welke kaarten je medespelers al hebben gespeeld: als alle spelers hun hoogste biedkaart al hebben uitgespeeld weet je zeker dat je met een uitgespeelde 15 de openliggende muiskaart zult kunnen pakken!

waardering van andere sites

goodgameguide8 / 9
56789
AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
spieletest7 / 10
5678910
speelduivel3 / 6
3456
truus en truus6½ / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Om de factor geluk wat te verkleinen:
Speel meer dan één spelronde en noteer na elke spelronde de score. Winnaar is de speler die na 3 rondes de meeste punten heeft verzameld.

feitjes

weetjes

05-02-1998 itemFX schmid presenteert Hol's der Geier op Spielwarenmesse 1998 in Nürnberg.
1996 itemHol's der Geier bereikt de tiende plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1996.

verwijzingen

Ravensburger
www.spellink.nl