doos

Giza, the pyramid building game

Giza, the pyramid building game

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
10 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de huid van piramide-bouwers, die door het handig uitspelen van tegels proberen waardevolle piramiden te bouwen, met kostbare schatten gevuld. Maar pas op: je concurrenten proberen de bouw te saboteren!

materiaal

83 tegels en voor elke speler: 1 bouwplaats

grondvlakschatverwoestingscarabsphinx02sphinx01

begin

Elke speler ontvangt een bouwplaats, met plaats voor drie piramiden en een sphinx. Op de bouwplaats is een lijst van alle tegels opgenomen als naslag. De tegels worden gedekt geschud en op voorraad gelegd. Elke speler ontvangt vier tegels in zijn hand.

verloop

fotospelsituatie

Giza wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt moet de speler één tegel plaatsen en vervolgens zijn hand aanvullen tot vier kaarten of hij past en legt een aantal kaarten uit zijn hand terug in de doos en trekt een gelijk aantal nieuwe kaarten. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
De speler kan kiezen of hij een tegel op zijn eigen bouwplaats legt, of op de bouwplaats van een medespeler. De volgende tegels zijn in het spel:

 1. Bouwtegels: Met deze tegels worden de piramiden gebouwd. Het grondvlak heeft een waarde van 5, vervolgens zijn er verdiepingen met waarde 4, 3, en 2 en een top met waarde 1. Een bouwtegel mag alleen op een lege bouwplaats of op een tegel met een hogere waarde worden geplaatst. De bouwtegels zijn er in twee soorten: positieve tegels (herkenbaar aan de zwarte hoek) en negatieve tegels (herkenbaar aan de rode hoek).
 2. Schatten: Elke schat toont een waarde (van +2 tot +5). Een schat mag alleen op een bouwtegel met dezelfde absolute waarde worden geplaatst. Dus de schat van waarde +2 kan op de bouwtegel +2 of -2.
 3. Sphinx: De sphinx moet in de juiste volgorde worden opgebouwd: eerst de basis (-5), dan de romp (+10) en als laatste het hoofd (+15).
 4. Scarab: De scarabtegel wordt op een bouw-, schat- of sphinxtegel geplaatst. Nu mag hier niet meer verder worden gebouwd tot de scarabtegel is verwijderd. Het kost de speler een beurt om de geplaatste scarab uit het spel te nemen.
 5. Verwoesting: Deze tegel kan worden gebruikt om een bouw-, schat- of sphinxtegel uit het spel te verwijderen. Alleen de bovenste tegels kunnen worden weggenomen.

eind

Het spel eindigt als een speler zijn hand niet meer kan aanvullen of als een speler drie piramiden met waarde +1 of -1 heeft liggen. De spelers bepalen de som van de waarde van hun tegels. De speler met de hoogste som is de winnaar van het spel

positief

 • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De tegels zijn van stevig karton en de afbeeldingen zijn duidelijk. Het thema van het spel is leuk verweven met het spelmechanisme: het bouwen van piramides, het inbouwen van diverse schatten en de sabotage door jaloerse collega's.
 • Elke speler heeft een overzicht van alle tegels die in het spel zijn. Dat is zeker voor de eerste keren dat je het spel speelt, handig bij het maken van je keuzes. Hoe groot is de kans dat ik nog een verwoesting op handen krijg?
 • Je kunt elkaar lekker dwars zitten, door een piramide van je medespeler snel af te maken door er een +1 of -1 op te plaatsen. Of je verwoest de schat met waarde +5!
 • De regels zijn eenvoudig en snel uit te leggen. Een prima spel voor even tussendoor.

negatief

 • De geluksfactor is vrij groot: je moet het doen met de tegels in je hand, die je aanvult door blind trekken. Heb je net een +3 op je laatste lege bouwplaats gelegd, trek je een schat met waarde +4! Gelukkig mag je kaarten inruilen als je hier echt niets meer mee kunt.
 • In een spel met twee spelers heeft het plaatsen van een scarab niet zo veel zin. Het kost de ene speler een beurt om het te plaatsen en de andere speler een beurt om het weer te verwijderen.
 • Langetermijnplanning moet je niet verwachten bij dit spel. Je moet maar afwachten welke tegels je op handen krijgt en welke tegels je van je medespelers op je bouwplaats krijgt.

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
boardgamegeek6 / 8
67
goodgameguide6 / 9
56789
hall90003 / 6
345
spielephase3 / 6
3456
vlaams spellenarchief2 / 4
234
spieletest4 / 10
5678910

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

In 2006 is het spel onder de naam Gizeh op de markt gebracht door Pegasus Spiele.

Gizeh - Pegasus

feitjes

weetjes

19-10-2006 itemPegasus Spiele presenteert Gizeh op Spiel 2006 in Essen.
13-10-2005 itemFun Factory Games presenteert Giza op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Fun Factory Games
Pegasus Spiele