doos

Die Gnümies

Die Gnümies

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
25 - 40

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen met hun Gnümiekaarten zoveel mogelijk gasten op hun partijtje te krijgen. Maar de Wullewaukis zien ze liever niet opduiken op hun feestje.

materiaal

53 partykaarten onderverdeeld in 40 kaarten met waarde 1-10 (4 kaarten in elke waarde) en 4 kaarten met waarde 11-15 (telkens 1 kaart), 7 Wullewauki-kaarten, 1 Evolutserkaart, en voor elke speler 11 Gnümiekaarten in zijn spelerskleur met waarde 10 - 100 en 1 Knalli

gnuemie01gnuemie02Knallipartykaart01partykaart02WullewaukiEvolutser

begin

Elke speler ontvangt de Gnümiekaarten in zijn spelerskleur. Op elke Gnümiekaart staat een waarde (10 -100) en een aantal lachende gezichtjes, de zogenoemde 'Wahnsinnigen Glückspartikel'. De 53 partykaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd.

verloop

fotospelsituatie

Het spel verloopt over een aantal rondes. In elke ronde vinden de volgende acties plaats:

 1. De bovenste partykaart wordt open neergelegd.
 2. Iedere speler kiest een Gnümiekaart uit zijn hand. De spelers leggen deze tegelijk open neer.
 3. De speler met de hoogste waarde op zijn Gnümiekaart wint de partykaart en legt deze open voor zich neer.
 4. Als twee speler de hoogste waarde hebben gespeeld, dan wint de speler met de meeste 'Wahnsinnigen Glückspartikel' (de lachende gezichtjes onderaan elke Gnümiekaart).
 5. De winnaar legt zijn gespeelde kaart op de aflegstapel. De overige spelers nemen hun kaart terug op hun hand.
Uitzonderingen op deze regels:
 • Als er een Wullewauki open wordt neergelegd, dan wint nog steeds de speler met de hoogste waarde op zijn Gnümiekaart, maar hij mag zijn kaart terug op hand nemen en de overige spelers leggen hun kaart op de aflegstapel.
 • Als er een Evolutser open wordt neergelegd, dan wint de speler met de laagste waarde op zijn Gnümiekaart. De winnaar legt zijn kaart op de aflegstapel. De overige spelers nemen hun kaart terug op hand.
 • Als één speler een Knalli speelt, dan mag hij de bovenste Partykaart nemen. Legt hij deze voor zich neer, dan moet hij zijn Knalli op de aflegstapel leggen. Legt hij de kaart bij een andere speler neer, dan mag hij de Knalli terug op hand nemen. Een Wullewauki echter, moet de speler altijd bij zichzelf plaatsen.
 • Als meer dan één speler een Knalli speelt, dan nemen deze spelers hun Knalli weer terug op hand. Ze mogen geen kaart van de trekstapel nemen.

eind

Het spel eindigt als er nog slechts één speler Gnümiekaarten op hand heeft. Hij neemt net zoveel partykaarten van de trekstapel als hij kaarten in zijn hand heeft en plaatst deze voor zich.
Een speler met:

 • 1 wullewaukikaart levert 1 partykaart in met de laagste waarde;
 • 2 wullewaukikaarten: levert 1 partykaart in met de hoogste waarde;
 • 3 of meer: levert voor iedere wullewaukikaart een partykaart in naar keuze.
Dan volgt de telling: elke 5 gelijke partykaarten levert 150 punten, 4 gelijke is 100 punten, 3 gelijke is 50 punten en 2 gelijke partykaarten levert 20 punten. Eén enkele partykaart levert de waarde die op de kaart staat.De Evolutser wordt bij de partykaart met de laagste waarde gelegd en telt mee als een volwaardige kaart (zo kan een speler aan 5 gelijke partykaarten komen). De speler met de hoogste score is de winnaar van het spel.

positief

 • De afbeeldingen op de kaarten zijn erg grappig. Elke Gnüm en elke gast heeft zijn eigen eigenaardigheden. Meer hierover vind je aan het eind van het spelregelboekje en op de speciale planeet Gnüm website.
 • De kaarten zijn van hoge kwaliteit, vergelijkbaar met de kaarten van het spel Boonanza.
 • De spelregels zijn simpel, als je eenmaal de speciale regeltjes voor de bijzondere kaarten kent. Gelukkig bevatten de spelregels veel geïllustreerde voorbeelden.
 • Het is een luchtig, vlot kaartspelletje. Leuk voor even tussendoor.

negatief

 • Bij gelijke stand bij het bieden, wint de speler met de meeste 'Wahnsinnigen Glückspartikel' (de lachende gezichtjes onderaan de Gnümiekaarten). Het voordeel is dat het spel vlot doorloopt: elke biedronde een winnaar. Het nadeel is dat de werkelijke waarde van de handkaarten aan het begin van het spel niet voor elke speler hetzelfde is.
 • Bij een spel met 3 of 4 spelers wordt zeker niet de hele trekstapel doorlopen. Je weet dus nooit welke partykaarten er gedurende het spel aan bod zullen komen.

waardering van andere sites

spieleteufel5 / 7
3567
AnderSpel7 / 9
5678
spielephase4 / 6
345
boardgamegeek5½ / 7
6
hall90003½ / 5
45
spieletest6 / 10
45678910
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
3456

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Dit spel is alleen verkrijgbaar in het Duits. De kaarten bevatten geen tekst, dus dat hoeft geen probleem te zijn.

feitjes

verwijzingen

Alles over de planeet Gnüm
Amigo Spiele
Rio Grande Games
www.spellink.nl