doos

Goldbräu

Goldbräu

doos

aantal spelers

spelers
3 - 4

speelduur

duur
60 - 75

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
negen

intro

De spelers proberen tijdens het hoogseizoen zoveel mogelijk geld te vergaren door het verkrijgen van aandelen in bierbrouwerijen en cafés, het sluiten van lucratieve contracten en strategische uitbreidingen.

materiaal

1 spelbord, 1 startspeler-figuur, 1 betaaldag-figuur, 1 dronkelap, 1 serveerster, 70 aandelen, 48 grenzen, 12 contracten (voor elk van de vier brouwerijen drie contracten), geld in verschillende coupures, en voor elke speler: 1 set aktiekaarten, 6 chefs en 16 (of 18) aandeelsteentjes in zijn spelerskleur

aandeel-achterkantaandeel-brauereiaandeel-biergartenaktie-achterkantaktie-uitbreidencontracten

begin

Het spelbord toont vier brouwerijen en een plein met rondom zes cafés. Elke speler ontvangt een set aktiekaarten, een aantal chefs en een startkapitaal.
De spelers strijden om de zeggenschap over de brouwerijen en de cafés. Wie aandelen in een café bezit, kan daar een chef neerzetten. Alleen hij mag hier het terras uitbreiden of een contract met een andere brouwerij afsluiten. De aandelen moeten worden gekocht, waarbij de spelers kunnen kiezen of ze een kaart uit de etalage of een kaart van de stapel nemen. Zodra het zesde aandeel van een bedrijf wordt uitgespeeld, verliezen alle spelers die slechts één aandeel in dit bedrijf hebben, hun aandeel. Daarnaast kan de speler ook een kaart aanschaffen om de dronkenlap of de handige serveerster te verplaatsen. Die eerste wil natuurlijk niemand in zijn café hebben, terwijl de serveerster een echte aanwinst is.

verloop

fotospelsituatie

Het spel wordt gespeeld over drie ronden die elk weer bestaan uit zeven beurten. Elke ronde stelt een werkweek voor en na zeven dagen wordt de kas opgemaakt. Elke dag van de week kiezen de spelers één van hun drie aktiekaarten en leggen deze tegelijk open neer. De drie mogelijke akties zijn:

  1. Uitbreiden: de speler mag het terras uitbreiden als hij een chef in het behorende café heeft staan.
  2. Chef plaatsen/contract afsluiten: de speler mag in een bedrijf waarin hij één of meer aandelen bezit, een chef plaatsen en hiermee de reeds aanwezige chef verjagen. Of hij sluit in een café met een eigen chef een nieuw contract af met een andere brouwerij.
  3. Kaart kopen: de speler schaft een nieuwe kaart aan. De prijs van de kaart hangt af van het aantal spelers dat deze aktie heeft gekozen.
Na zeven dagen (=beurten) wordt er afgerekend: elk tafeltje in het terras levert 4 daalders op. Een tafel met een rode parasol levert 4 extra daalders op. De dronkenlap zorgt voor aftrek, de handige serveerster levert een bonus. De helft van het totaalbedrag gaat naar de brouwerij waar het café een contract mee heeft afgesloten. De andere helft wordt verdeeld over de aandeelhouders. De chef ontvangt het eventuele restbedrag. Na de cafés worden de brouwerijen gewaardeerd. Ook hier wordt het totaalbedrag verdeeld over de aandeelhouders. De chef ontvangt weer het eventuele restbedrag.

eind

De speler die na drie rondes het meeste geld bezit, is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn niet echt ingewikkeld, maar het duurt even voor alles op zijn plek valt. Bij de eerste spelronde is het nog aftasten wat een handige zet is en hoe alles met elkaar samenhangt. Je moet ergens chef zijn om te kunnen uitbreiden, en je kunt pas ergens chef worden als je een aandeel in het bedrijf hebt.
  • Als je de enige bent die een bepaalde aktie heeft gekozen, heb je een groot voordeel: of je kunt goedkoop een kaart aanschaffen of je mag twee keer je gekozen aktie uitvoeren. Dit maakt dat je soms een aktie kiest die je wellicht zelf niet goed uitkomt, alleen om te voorkomen dat je medespeler een chef in jouw café kan plaatsen en ook nog eens het contract verandert!
  • Je bent gedurende het hele spel actief. Een zet die je medespeler uitvoert kan ook grote gevolgen hebben voor jouw positie. Als je geluk hebt, lift je mee met het succes van je medeaandeelhouders. Heb je pech dan wordt je chef of je aandeel eruit geknikkerd.
  • Het spel biedt een leuke mix van geluk (je bent de enige die een bepaalde aktie heeft gekozen en je trekt net het aandeel dat je kunt gebruiken) en strategie.

negatief

  • De dronkelap en de serveerster vallen op het drukke spelbord niet zo goed op. Ze zouden beter zichtbaar zijn als dit staande figuren zouden zijn geweest.
  • Het verdelen van de punten zorgt voor heel wat rekenwerk. De rekentabel in de spelregels is echter weer een puzzel op zich!
  • De hoeveelheid daalders is aan de krappe kant. Je moet af en toe een pauze nemen om daalders in te wisselen voor grotere coupures.

waardering van andere sites

AnderSpel9 / 9
56789
spelwereld7 / 8
5678
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellengek (dagmar)4 / 5
2345
goodgameguide8 / 9
56789
truus en truus8 / 9½
6789
spieleteufel7 / 10
5678910
spieletest8 / 10
5678910
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
speelduivel3 / 6
3456

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 9.Dat is de hoogste waardering die AnderSpel geeft. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 9 hebben. Er zijn geen lege blokjes aan het eind van de balk, dus er zijn geen spellen die een hogere waardering hebben!]

feitjes

weetjes

23-10-2004 itemZoch zum Spielen presenteert Goldbräu op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

Zoch zum Spielen
Rio Grande Games
www.spellink.nl