doosbestel Carcassonne: Graaf, Koning en Consorten bij bol.com

De Graaf van Carcassonne


Uitbreiding op Carcassonne

De Graaf van Carcassonne


Uitbreiding op Carcassonne

doosbestel Carcassonne: Graaf, Koning en Consorten bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
17,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De 12 tegels uit deze kleine uitbreiding vormen samen een stad en vervangen de starttegel. Gedurende het spel kunnen de spelers horigen in de stad plaatsen om deze later in het spel bij een telling in te zetten om zo meer punten te verkrijgen.

materiaal

12 tegels en 1 spelfiguur die de graaf voorstelt

stadswijken

begin

De 12 tegels worden volgens het voorbeeld in de spelregels open neergelegd. De tegels vormen een stad, bestaande uit vier stadswijken: een kasteel, een smederij, een kathedraal en een markt. Deze stad vervangt de starttegel uit het basisspel. De Graaf wordt op het kasteel geplaatst. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

Het spel verloopt volgens de regels van het basisspel met de volgende aanpassingen: Als een speler door het plaatsen van een tegel een telling veroorzaakt, (door een stad, straat of klooster af te bouwen) en hier zelf geen punten voor ontvangt maar ten minste één medespeler wel, dan mag de actieve speler een eigen horige in een stadswijk naar keuze plaatsen. Daarnaast mag hij de Graaf in een andere stadswijk plaatsen.
Als de speler door het plaatsen van een tegel meer dan één telling veroorzaakt, mag hij toch slechts één horige plaatsen. Hij mag bij geen enkele telling in deze beurt punten hebben verkregen. In elke stadswijk kan meer dan één horige staan.
De horigen in de stadswijken kunnen worden ingezet voordat de punten van een afgebouwde stad, straat of klooster worden verdeeld. Beginnend met de speler links van de actieve speler bepaalt elke speler of hij één of meer eigen horigen vanuit de betreffende stadswijk in de afgebouwde stad, straat of klooster wil plaatsen:

  • Uit het kasteel: het spelstuk mag in de afgebouwde stad worden geplaatst.
  • Uit de smederij: het spelstuk mag in de afgebouwde straat worden geplaatst.
  • Uit de kathedraal: het spelstuk mag in het afgebouwde klooster worden geplaatst.
  • Uit de markt: het spelstuk mag in het afgebouwde weiland worden geplaatst.
Als de Graaf zich in de betreffende stadswijk bevindt, mogen de horigen niet worden ingezet! Deze horigen staan hier vast, tot de Graaf naar een andere stadswijk wordt verplaatst.
Nadat alle spelers hun keuze hebben gemaakt, volgt de puntentelling van de stad, straat of klooster.

eind

Bij de telling aan het eind van het spel kunnen de spelers hun spelstukken uit de markt inzetten in een weide, zolang de Graaf zich maar niet in de betreffende stadswijk bevindt.

positief

Deze uitbreiding kan het spelverloop behoorlijk beïnvloeden. Doordat je alleen een spelstuk in de binnenstad kunt krijgen als je een stad, straat of klooster afbouwt waar je zelf geen punten mee verdient, is er altijd een medespeler die profiteert. In het basisspel zal je hier niet zo snel voor kiezen.
Om dit voordeel zo klein mogelijk te houden, zullen mogelijk veel kleine wegen en steden ontstaan. Ook het risico dat een medespeler een spelstuk (of meer dan één!) vanuit het kasteel in jouw stad gaat plaatsen, maakt dat de spelers sneller zullen kiezen voor een kleine stad. Dit maakt het weer lucratiever om je spelstukken in het weiland te plaatsen. En daarmee om één of meer spelstukken op de markt te plaatsen. Al is het maar als dreiging: je weet maar nooit in welke stadswijk de Graaf zich bevindt!

negatief

Deze uitbreiding kan het spelverloop behoorlijk veranderen. Het speelt veel 'gemener' dan het gemoedelijke basisspel: denk je net veel punten te kunnen pakken, plaatst iemand een spelstuk uit het kasteel in jouw stad!

waardering van andere sites

spieletest9 / 10
5678910
spellenclub138 / 10
789
hall90003½ / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
345

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

  • Dit spel is een uitbreiding bij Carcassonne.
  • Met een kaartje uit de voorverkoop voor het 13e spellenspektakel op 29-31 oktober 2004 was het uitbreidingssetje Carcassonne - De Graaf verkrijgbaar. Vanaf 29 november 2004 is Carcassonne - De Graaf ook verkrijgbaar in de winkel.

Het basisspel Carcassonnebestel Carcassonne (toys) bij bol.com

feitjes

uitbreiding

De Graaf van Carcassone is te combineren met alle uitbreidingen. In de spelregels worden voor enkele uitbreidingen een aantal bijzonderheden genoemd. Zo moet je bij de uitbreiding De Rivier eerst de stad bouwen en vervolgens de bron zo plaatsen dat de rivier van de stad wegstroomt.

uitbreiding02bestel Carcassonne; Uitbreiding Kooplieden en Bouwmeester (toys) bij bol.comuitbreiding01bestel Carcassonne; Uitbreiding (toys) bij bol.comrivierII

weetjes

29-10-2004 itemDe uitbreiding Carcassonne - De Graaf is verkrijgbaar bij de voorverkoopkaarten voor het 13e Spellenspektakel.
23-10-2004 itemHans im Glück presenteert Der Graf von Carcassonne op Spiel 2004 in Essen.

verwijzingen

999Games
Hans im Glück
Rio Grande Games