doos

Gute Freunde

Gute Freunde

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
15 - 45

leeftijd

leeftijd
5+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
€ 40,-

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van kikkertjes, die proberen zoveel mogelijk goud- en zilverstukken te verzamelen. De munten liggen op een waterlelie of worden uit het water opgedoken. Maar pas op voor de zwarte stenen: nu moet je weer een munt inleveren!

materiaal

1 opbergzakje, 12 houten waterlelies, 4 dobbelstenen, 67 spelstenen onderverdeeld in 45 grijze munten, 15 gele munten, 7 zwarte stenen en voor elke speler: 1 kikker in zijn spelerskleur

begin

De waterlelies worden in een cirkel neergelegd. De kikkers worden willekeurig over de spelers verdeeld. De rode kikker wordt op een lelie naar keuze geplaatst. De overige kikkers komen één voor één op een lelie daarvoor: eerst blauw, dan groen, dan geel.
De spelstenen worden in het zakje gedaan. De speler met het gele kikkertje neemt 3 stenen uit de zak en plaatst deze op het lege veld achter zijn kikker. Eventuele zwarte stenen worden uit het spel genomen en hiervoor in de plaats trekt de speler nieuwe stenen. Op de lelie komen dus alleen munten te liggen.

verloop

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. De speler met de rode kikker is startspeler. In zijn beurt gooit de speler met 1, 2, of 3 dobbelstenen. De ogen van de worp worden opgeteld en zijn kikker springt dit aantal waterlelies verder. Het aantal dobbelstenen waarmee mag worden gegooid is afhankelijk van de positie van zijn kikker. Ligt zijn kikker aan kop, d.w.z. liggen er tussen zijn waterlelie en de waterlelie met de munten de minste tussenliggende waterlelies, dan mag hij met slechts 1 dobbelstenen gooien. De speler op de tweede positie mag twee dobbelstenen gooien, enz.
Eindigt de kikker op:

  • een leeg veld, dan is zijn beurt voorbij.
  • de waterlelie met de drie munten dan legt de speler de muntstukken voor zich neer. Hij trekt drie nieuwe stenen uit het zakje en legt deze op de waterlelie achter zijn kikker. Wanneer er op het einde van het spel minder dan zes spelstenen in de zak zitten, worden alle munten geplaatst.
  • een waterlelie met één of meer andere kikkers dan plaatst de speler zijn kikker achter de kikker(s) die er reeds staan, zodat de positie duidelijk blijft. Elke speler die een kikker op die waterlelie heeft staan, trekt één spelsteen uit de zak. Is dit een zwarte steen, dan moet die speler één gele munt (=goudstuk), of anders één zilverstuk (=grijze munt) uit zijn voorraad terug in de zak stoppen. De zwarte steen wordt uit het spel genomen. Trekt hij echter een munt, dan mag hij deze voor zich neerleggen.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel spel eindigt zodra de laatste serie munten van de waterlelie is genomen. De spelers tellen hun voorraad: een goudstuk is 3 punten, een zilverstuk is 1 punt. De speler met de meeste punten is winnaar van het spel.

positief

  • Het materiaal is van stevige kwaliteit en vrolijk vormgegeven. Je springt met je kikkertje echt van lelieblad naar lelieblad.
  • Het kikkertje dat achter staat, mag ook met de meeste dobbelstenen gooien en heeft zo grote kans zijn achterstand in te halen. Maar doordat de waterlelies in een kring liggen, is het goed opletten geblazen wie op welke positie staat.
  • Als de spelregels eenmaal duidelijk zijn, kunnen (jonge) kinderen dit spel zonder hulp van een volwassene prima samen spelen.
  • Ongemerkt zijn de jonge spelers bezig met tellen en kleine rekensommetjes.

negatief

  • De spelers hebben zelf geen invloed op het spelverloop: dit wordt helemaal bepaald door de worp met de dobbelstenen.
  • De zwarte stenen in het zakje hebben alleen betekenis als een kikker op een lelieblad belandt, waar al één of meer andere kikkers staan. Het zou logischer zijn als de zwarte stenen ook een betekenis hebben als er drie nieuwe spelstenen uit de zak moeten worden genomen. Nu worden de dan gepakte zwarte stenen alleen maar uit het spel verwijderd.
  • Door de hoge geluksfactor vooral een spel voor jonge kinderen (4 jaar - 6 jaar). Oudere kinderen kunnen wel wat meer uitdaging gebruiken.

waardering van andere sites

spielephase5 / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
AnderSpel7 / 9
5678
spieletest5 / 10
45678910

gemiddeld6 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

In 2005 brengt Drei Magier Spiele een heruitgave van Gute Freunde op de markt.

Gute Freunde - Drei Magier Spiele

feitjes

weetjes

10-02-2005 itemDrei Magier Spiele presenteert de heruitgave van Gute Freunde op Spielwarenmesse 2005 in Nürnberg.
1989 itemGute Freunde is winnaar van de Deutscher Kinderspiele Preis-verkiezing 1989.

verwijzingen

Selecta Spielzeug
www.spellink.nl