doos

Hamsterrolle

Hamsterrolle

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 40

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
evenwichtspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen ieder voor zich als eerste al hun bouwstukken in het looprad te plaatsen. Maar pas op dat er geen stukken uitrollen!

materiaal

1 looprad, 1 zwart startstuk, en voor elke speler: 1 bouwset, bestaande uit 7 verschillend gevormde bouwstukken.

begin

Het looprad wordt aan het begin van het speelveld opgesteld. Aan de binnenkant van het looprad staan haaks 12 korte plankjes die het rad in 12 gelijke vakken verdelen. Het zwarte startstuk wordt in het onderste vak geplaatst.
Elke speler ontvangt een eigen bouwset, bestaande uit 7 verschillend gevormde bouwstukken. In een spel met 2 spelers ontvangt elke speler 2 bouwsets.

verloop

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. De startspeler plaatst een bouwstuk naar keuze in het vak naast het zwarte startstuk. Dan gaat de beurt naar de volgende speler.
In zijn beurt plaatst een speler een bouwstuk naar keuze in het looprad. Hierbij gelden de volgende regels:

  • Elk bouwstuk moet hoger in het looprad worden gebouwd dan de stukken die al in het looprad liggen.
  • In elk vak van het looprad mag elk bouwstuk slechts één keer voorkomen.
Naarmate er meer bouwstukken in het looprad worden geplaatst, begint het looprad langzaam te rollen. De actieve speler moet de bouwstukken die tijdens zijn beurt uit het rad vallen, bij zijn voorraad voegen.
Als het looprad weer stilstaat, gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel is afgelopen als een speler aan het eind van zijn beurt geen bouwstukken meer heeft. Hij is de winnaar van het spel.

positief

  • Erg simpele regels. Iedereen kan gelijk meedoen. Het spelmateriaal is goed verzorgd, wat de hoge prijs enigszins kan verklaren.
  • Eindelijk een evenwichtsspel waarbij er een echte winnaar is aan te wijzen. Bij de meeste evenwichtsspellen is er alleen een echte verliezer, namelijk de speler die het bouwwerk laat instorten. Bij Hamsterrolle gaat het spel net zo lang door tot een speler geen bouwstukken meer heeft: hij is de terechte winnaar!
  • Door het plaatsen van je bouwstukken, kun je je medespelers leuk dwars zitten. Hoe hoger de bouwstukken in het looprad komen te staan, des te spannender! Wanneer gaan de wiebelende bouwstukken vallen en hoeveel?

negatief

  • Zorg voor een lange, lege en stabiele ondergrond. Als het looprad eenmaal gaat rollen, heb je die ruimte nodig! Als het rad van de tafel dreigt te vallen, mag je het voorzichtig naar zijn startpositie verplaatsen. Het is niet leuk als er daarbij stukken uit vallen.
  • De prijs van het spel is aan de hoge kant, maar je krijgt er ook heel wat voor terug!

strategie

Het is natuurlijk de kunst één van je bouwstukken zo hoog in het looprad te plaatsen, dan er nog net geen stukken uitvallen. Zo blijf je zelf buiten schot, maar maak je het de spelers die na jou aan de beurt zijn een stuk lastiger.

waardering van andere sites

spiele-truhe6 / 6
3456
hall90005 / 5
45
AnderSpel8 / 9
5678
boardgamegeek6½ / 7
6
hall9000 (bezoekers)5 / 6
3456
vlaams spellenarchief3 / 4
234
goodgameguide8 / 9
56789
spieletest8 / 10
45678910
spielephase4 / 6
345
kulkmanns gamebox6 / 10
67810

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

26-10-2000 itemZoch zum Spielen presenteert Hamsterrolle op Spiel 2000 in Essen.

verwijzingen

Zoch zum Spielen
Rio Grande Games
www.spellink.nl