doosbestel Hanabi kaartspel bij bol.com

Hanabi

Hanabi

doosbestel Hanabi kaartspel bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
16,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

Leg samen zoveel mogelijk kaarten op de juiste volgorde neer. Hoe meer kaarten jullie samen neerleggen, hoe beter jullie zijn.

materiaal

60 kaarten, 9 hintfiches, 3 weerfiches en spelregels

Hanabi gele kaartHanabi blauwe kaartHanabi rode kaartHanabi groene kaartHanabi witte kaartHanabi bonte kaart

begin

Schud de kaarten. Geef iedere speler dicht vier of vijf kaarten, afhankelijk van het aantal spelers. Het unieke is dat je de kaarten zo vast houdt dat alleen jij je kaarten niet ziet, maar de anders spelers wel jouw kaarten ziet. De rest van de kaarten vormen een dichte stapel in het midden van de tafel.

verloop

fotospelsituatie

Als je aan de beurt bent, kan je in Hanabi één van de drie volgende mogelijkheden doen. Je kan een tip geven aan een ander. De tip mag alleen gaan over één kleur of over éé cijfer. Je zegt bijvoorbeeld tegen de andere speler, deze twee kaarten zijn rood. Als je een tip geeft draai je een hintfiche om. Als alle hintfiches omgedraaid zijn, kan je geen tip geven. Een tweede mogelijkheid is om een kaart uit je hand af te leggen op de aflegstapel. In dat geval wordt een hintfiche terug gedraaid, zodat er weer een extra hint gegeven kan worden. Een derde optie is om een kaart uit je hand op tafel te leggen. De bedoeling is om voor elke van de vijf kleuren één stapel te vormen. De stapel loopt van één naar vijf. Als je de kaart open legt en deze past op één van de stapels, dan kan je deze kaart daar neerleggen. Past de kaart niet, dan leg je deze op de aflegstapel en draai je een weerfiche om. Als je tijdens je beurt een kaart aflegt dan pak je altijd weer een nieuwe kaart van de stapel.

eind

Het spel eindigt direct als er drie weerfiches omgedraaid zijn. Het slechte weer zorgt dat de vuurwerkshow van Hanabi wordt afgelast en dat de spelers geen punten verdienen. Nadat een speler de laatste kaart heeft gepakt van de stapel, mag iedereen nog één keer spelen. Dit is inclusief de speler die deze laatste kaart pakte. Het hoogste getal van elke kleur wordt opgeteld. De totale waarde is de score. Een score van meer dan twintig is zeer goed, een prachtige Hanabi vuurwerkshow!

positief

  • Hanabi is een van de weinig coöperatieve spellen op de markt. Daarbij is het leuke versie van een coöperatief spel.
  • Ondanks dat de regels duidelijk zijn, is de moeilijksheidsgraad naar eigen wens in te vullen. Dit geldt vooral met familie en vrienden. Als je zegt dat een kaart een drie is, dan kan je al heel makkelijk met je lichaamstaal of je tonatie aangeven wat die ander moet doen. Moet die gelijk worden neergelegd of kan deze beter nog even op handen worden gehouden. Het is een gezelschapsspel, dus ook in de gesprekken tussendoor zal je soms een hint per ongelijk of expres weggeven.

negatief

  • Het thema staat los van het spelmechanisme, als vomt dat niet een probleem.
  • Het is duidelijk een coöperatief spel, waar niet iedereen van gediend is.

strategie

  • Rangschik je handkaarten tijdens het spel, zodat je goed kan onthouden welke kaarten nieuw of oud zijn, en over welke kaarten je wel of niet een tip hebt gehad.
  • Hanabi heeft drie weerfiches. Neem af en toe een berekende gok. Sommige kaarten zitten meerdere keer in het spel. Het is dus niet altijd een probleem dat een goede kaart moet afgelegd worden. Daarbij is er geen probleem als er twee van de drie weerfiches omgedraaid zijn aan het einde van het spel.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
boardgamegeek7½ / 8
67
hall90005 / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
spieletest9 / 10
5678910
truus en truus8 / 9½
6789
hall9000 (bezoekers)4½ / 6
345

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

In Hanabi zijn ook vijf kaarten van de bonte kleur toegevoegd. Als je een hint geeft over een kleur, dan neemt de bonte kleur de kleur aan van de genoemde kleur. De bonte kleur heeft echter ook weer zijn eigen stapel, en mag dus niet worden geplaatst op een stapel van een andere kleur.

feitjes

uitbreiding

In Spanje en Japan zijn mini-uitbreidingen bij evenementen uitgebracht, welke helaas niet hier verkrijgbaar zijn.

weetjes

2013 itemHanabi bereikt de zesde plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 2013.
2013 itemHanabi bereikt de eerste plaats bij de Spiel des Jahres-verkiezing 2013.
01-2010 itemHanabi is de Japanse vertaling voor vuurwerk

verwijzingen

Abacus Spiele
Asmodée
Pegasus Spiele