doos

De Hazelnootridders

De Hazelnootridders

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
6+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
15,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers kruipen in de huid van Hazelnootridders en proberen door het in veiligheid brengen van gevonden hazelnoten zoveel mogelijk punten te verzamelen. Extra punten zijn te verdienen door te onthouden waar de struikrovers zich bevinden.

materiaal

spelbord, 56 spelkaarten, 1dobbelsteen en voor elke speler: 1 telsteen en 1 spelfiguur in zijn spelerskleur.

leofreddyhazelnoot

begin

Het spelbord toont een bos met verschillende paden die langs acht vindplaatsen lopen. Daarnaast zijn er nog twee opslagplaatsen, waar de spelers de door hen verzamelde hazelnoten in zekerheid kunnen stellen. Aan de rand van het bord loopt een scorespoor.
De kaarten worden geschud en gedekt op de daar toe bestemde vakken naast de vindplaatsen op het spelbord geplaatst. De kaarten zijn onderverdeeld in hazelnootkaarten en drie verschillende struikrovers: Max de Marter, Leo de Lynx of Freddy de Vos.
Elke speler ontvangt een spelfiguur (een eekhoorn in ridderuitrusting) en plaatst deze op een lege vindplaats naar keuze. Daarnaast plaatst elke speler een telsteen in zijn spelerskleur op het scorespoor.

verloop

fotospelsituatie

De Hazelnootridders wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen. Hij mag zijn spelfiguur net zoveel stappen vooruit plaatsen als de dobbelsteen aangeeft. Eindigt zijn spelfiguur op een vindplaats, dan mag de speler de bovenste kaart omdraaien:

  • Hazelnootkaart: de speler legt deze kaart voor zich neer.
  • Struikrover: de speler onthoudt de naam en legt deze weer gedekt terug op de stapel.
Eindigt in de loop van het spel een speler bij deze vindplaats, dan roept de speler de naam van de struikrover. Als dit juist is moet de actieve speler de hazelnootkaarten die hij voor zich heeft liggen inleveren. Deze kaarten worden uit het spel genomen. De speler die geroepen heeft ontvangt twee punten. Als het niet juist is verliest de speler twee punten. De struikrover wordt in beide gevallen uit het spel genomen.
Eindigt een speler op een opslagplaatst, dan worden de hazelnootkaarten ingeleverd en de speler ontvangt hiervoor punten. Eén hazelnootkaart levert één punt op, twee hazelnootkaarten drie, drie hazelnootkaarten zes en vier hazelnootkaarten wel tien punten.

eind

Het spel eindigt zodra bij twee struiken geen kaarten meer voorhanden zijn. Het spel eindigt ook als een speler het laatste veld van het scorespoor heeft bereikt. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

  • De spelregels zijn eenvoudig en snel uitgelegd. Het spelmateriaal is prima verzorgd. Vooral de eekhoornridders zien er grappig uit.
  • Ook als je niet aan de beurt bent, moet je goed opletten welke kaarten worden gedraaid.
  • De Hazelnootridders biedt een spannende mix van geluk, geheugen en taktiek. Lukt het je om op tijd je hazelnoten in veiligheid te brengen of raak je al je hazelnoten kwijt doordat een medespeler heel hard Max de Marter roept, als je een struikrover om moet draaien?

negatief

  • De geluksfactor schuilt in de worpen met de dobbelsteen en het draaien van kaarten van een dichte stapel. Als je geluk hebt, trek je alleen hazelnootkaarten, heb je pech dan raak je al je hazelnootkaarten kwijt omdat je Freddy de Vos draait, en je medespeler dit goed had onthouden!

waardering van andere sites

spellengek (wendy)4 / 4
1234
kulkmanns gamebox10 / 10
67810
AnderSpel8 / 9
5678
spielephase5 / 6
345
vlaams spellenarchief3 / 4
234
speelduivel2 / 5
1234

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

weetjes

1997 itemDie Ritter von der Haselnuss is winnaar van de Deutscher Kinderspiele Preis-verkiezing 1997.

verwijzingen

Zoek De Hazelnootridders op Marktplaats.nl
999Games
Goldsieber
Asmodée
www.spellink.nl