doos

Graantje de Voorste

Graantje de Voorste

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
13,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het handig inzetten van kaarten een zo groot mogelijke buit te verzamelen.

materiaal

6 voederplaatsen, 60 spelkaarten (onderverdeeld in 42 vogelkaarten en 18 voskaarten), 78 graankorrels (=houten blokjes) in 3 verschillende kleuren en een dobbelsteen

kaart-vogelkaart-voskaart-schijtlijster

begin

De voederplaatsen worden klaargelegd. Er zijn 6 voederplaatsen in 6 verschillende kleuren. Op elke voederplaats wordt willekeurig 1 blokje geplaatst. De blokjes stellen graankorrels voor. De graankorrels zijn onderverdeeld in 3 kleuren met elk een andere waarde: groen, blauw en geel met waarde 1, 2 en 3. De spelkaarten worden geschud en iedere speler ontvangt gedekt 5 kaarten in zijn hand. De overige kaarten worden als gedekte stapel neergelegd. De spelkaarten zijn onderverdeeld in voskaarten en vogelkaarten. Elke kaart heeft een kleur die overeenkomt met één van de voederplaatsen en een waarde. De waarde van de voskaarten loopt van 3 tot en met 6, de waarde van de vogelkaarten varieert van 1 tot en met 6 en schijtlijsters hebben een waarde van -2.

verloop

hof

In een beurt vinden de volgende acties plaats:

 1. Iedere speler kiest een kaart uit zijn hand.
 2. De spelers leggen deze tegelijk open neer.
 3. De gespeelde kaarten worden gewaardeerd (kijk voor een uitleg bij waardering).
 4. Op elke voederplaats wordt willekeurig 1 graankorrel bijgeplaatst, elke speler ontvangt een nieuwe kaart van de trekstapel en de volgende ronde begint.

Waardering

Voor elke voederplaats wordt gekeken welke kaarten zijn gespeeld. Hierbij wordt gekeken naar de kleur van de voederplaats en de kleur gespeelde kaarten. In het algemeen geldt: een vogel eet de graankorrels van de voederplaats, een vos eet de vogels van de voederplaats:
 • Zijn er bij de voederplaats alleen vossen aanwezig, dan gaan deze met lege handen naar huis.
 • Is er bij de voederplaats slechts één vos aanwezig en één of meer vogels, dan ontvangt de vos alle vogels als buit, waarbij de waarde van de vogels als overwinningspunten tellen, behalve de schijtlijsters: deze tellen als minpunten. De vogels verkrijgen niks, behalve de schijtlijster. Deze pikt altijd een graantje mee: de speler ontvangt één groene graankorrel, de rest van de graankorrels blijft op de voederplaats liggen.
 • Is er bij de voederplaats meer dan één vos aanwezig en één of meer vogels, dan strijden de vossen om de buit. De spelers werpen om de beurt de dobbelsteen. De waarde van de worp wordt bij de waarde van de gespeelde vos opgeteld. De hoogste waarde verkrijgt de hele buit.
 • Is er bij de voederplaats slechts één vogel aanwezig, dan ontvangt de speler alle graankorrels die op de voederplaats liggen, ook als de vogel een schijtlijster is.
 • Is er bij de voederplaats meer dan één vogel aanwezig dan kunnen de spelers overeenkomen de buit te verdelen. Als de spelers het niet eens worden, dan moet er om de buit gestreden worden. De spelers werpen om de beurt de dobbelsteen. De waarde van de worp wordt bij de waarde van de gespeelde vogel opgeteld. De hoogste waarde verkrijgt de hele buit. Behalve als één van de vogels een schijtlijster is. Deze pikt altijd een graantje mee: de speler ontvangt één groene graankorrel, de eventuele overige vogels strijden om de rest van de graankorrels.
Voskaarten en niet gegeten vogels worden op de aflegstapel geplaatst.

eind

Als de laatste graankorrels op de voederplaatsen zijn gelegd begint de laatste ronde. Vervolgens telt iedere speler de punten van zijn graankorrels en vogels, waarbij elke schijtlijster 2 minpunten oplevert. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • Snel en vrolijk kaartspel met de herkenbare, grappige afbeeldingen van Doris Matthäus. Sommige kippen lijken weggelopen uit het spel Jakkiebak! Kippenkak!. De schijtlijster is zo snel weg dat je alleen wat achterbleven veren ziet.
 • Het spel is verpakt in een handig klein doosje.
 • Doordat alle spelers tegelijk een kaart uit hun hand kiezen, verloopt het spel vlot, ook als er meer spelers meedoen.
 • Je moet voortdurend keuzes maken: speel ik die hoge vogel, om grote kans te maken al die graankorrels weg te pikken, of ben ik bang dat mijn medespeler een vos speelt. Mijn vogel vormt een dan een te lekker hapje en ik ga zelf met lege handen naar huis! Je kunt je medespelers lekker dwars zitten.

negatief

 • Als je de kaarten in je hand houdt, kun je de afbeelding niet helemaal zien en dus kun je ook niet goed zien of de kaart een vos of een vogel is. Het zou handig zijn als in de bovenhoeken een kleine hint zou worden gegeven.
 • Wat ontbreekt is een handig zakje waar de graankorrels echt willekeurig uit kunnen worden getrokken, zoals bij Ballonrace of Meine Schafe, Deine Schafe.
 • De worpen met de dobbelsteen en het gedekt trekken en blind spelen van de kaarten maken de geluksfactor wel groot.

strategie

Probeer een beetje te onthouden welke kleur voskaarten zijn gespeeld. Van elke kleur zijn er drie, dus als deze alle drie gespeeld zijn, weet je zeker dat je vogel niet opgegeten zal worden. Totdat de aflegstapel geschud wordt en als nieuwe trekstapel wordt neergelegd!

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
5678
boardgamegeek6½ / 7
6
spielephase5 / 6
345
spiele-truhe5 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)3 / 4
1234
spellengek (wendy)3 / 4
1234
spieletest8 / 10
45678910
spellengek (dagmar)3 / 4
1234
hall90004 / 5
45
goodgameguide7 / 9
56789

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Het beschreven spelverloop is bij 2 of 3 spelers iets anders:

 • Iedere speler ontvangt 6 kaarten zijn hand.
 • Per beurt legt elke speler 2 kaarten gedekt voor zich neer. Dit mogen niet een vogel en een vos van dezelfde kleur zijn.
 • Aan het eind ontvangt elke speler 2 nieuwe kaarten in zijn hand.

algemeen

Het spelsysteem van Graantje de Voorste is grotendeels terug te vinden in het eerder verschenen spel Razzia van dezelfde spelontwerper Stefan Dorra. In dit spel voor 3-8 spelers (Ravensburger, 1992) proberen de spelers door het handig inzetten van gokkers en razzia-agenten (die de rol van vogels resp. vossen spelen) een zo groot mogelijke buit te verzamelen uit diverse gokclubs.

feitjes

weetjes

18-10-2001 itemZoch zum Spielen presenteert Hick Hack in Gackelwack op Spiel 2001 in Essen.

verwijzingen

Zoch zum Spielen
Gigamic
Rio Grande Games
999Games
www.spellink.nl