intro
De spelers proberen door het handig inzetten van kaarten een zo groot mogelijke buit te verzamelen.
materiaal
6 voederplaatsen, 60 spelkaarten (onderverdeeld in 42 vogelkaarten en 18 voskaarten), 78 graankorrels (=houten blokjes) in 3 verschillende kleuren en een dobbelsteen
begin
De voederplaatsen worden klaargelegd. Er zijn 6 voederplaatsen in 6 verschillende kleuren. Op elke voederplaats wordt willekeurig 1 blokje geplaatst. De blokjes stellen graankorrels voor. De graankorrels zijn onderverdeeld in 3 kleuren met elk een andere waarde: groen, blauw en geel met waarde 1, 2 en 3. De spelkaarten worden geschud en iedere speler ontvangt gedekt 5 kaarten in zijn hand. De overige kaarten worden als gedekte stapel neergelegd. De spelkaarten zijn onderverdeeld in voskaarten en vogelkaarten. Elke kaart heeft een kleur die overeenkomt met één van de voederplaatsen en een waarde. De waarde van de voskaarten loopt van 3 tot en met 6, de waarde van de vogelkaarten varieert van 1 tot en met 6 en schijtlijsters hebben een waarde van -2.
verloop
In een beurt vinden de volgende acties plaats:
- Iedere speler kiest een kaart uit zijn hand.
- De spelers leggen deze tegelijk open neer.
- De gespeelde kaarten worden gewaardeerd (kijk voor een uitleg bij waardering).
- Op elke voederplaats wordt willekeurig 1 graankorrel bijgeplaatst, elke speler ontvangt een nieuwe kaart van de trekstapel en de volgende ronde begint.
Waardering
Voor elke voederplaats wordt gekeken welke kaarten zijn gespeeld. Hierbij wordt gekeken naar de kleur van de voederplaats en de kleur gespeelde kaarten. In het algemeen geldt: een vogel eet de graankorrels van de voederplaats, een vos eet de vogels van de voederplaats:- Zijn er bij de voederplaats alleen vossen aanwezig, dan gaan deze met lege handen naar huis.
- Is er bij de voederplaats slechts één vos aanwezig en één of meer vogels, dan ontvangt de vos alle vogels als buit, waarbij de waarde van de vogels als overwinningspunten tellen, behalve de schijtlijsters: deze tellen als minpunten. De vogels verkrijgen niks, behalve de schijtlijster. Deze pikt altijd een graantje mee: de speler ontvangt één groene graankorrel, de rest van de graankorrels blijft op de voederplaats liggen.
- Is er bij de voederplaats meer dan één vos aanwezig en één of meer vogels, dan strijden de vossen om de buit. De spelers werpen om de beurt de dobbelsteen. De waarde van de worp wordt bij de waarde van de gespeelde vos opgeteld. De hoogste waarde verkrijgt de hele buit.
- Is er bij de voederplaats slechts één vogel aanwezig, dan ontvangt de speler alle graankorrels die op de voederplaats liggen, ook als de vogel een schijtlijster is.
- Is er bij de voederplaats meer dan één vogel aanwezig dan kunnen de spelers overeenkomen de buit te verdelen. Als de spelers het niet eens worden, dan moet er om de buit gestreden worden. De spelers werpen om de beurt de dobbelsteen. De waarde van de worp wordt bij de waarde van de gespeelde vogel opgeteld. De hoogste waarde verkrijgt de hele buit. Behalve als één van de vogels een schijtlijster is. Deze pikt altijd een graantje mee: de speler ontvangt één groene graankorrel, de eventuele overige vogels strijden om de rest van de graankorrels.
Voskaarten en niet gegeten vogels worden op de aflegstapel geplaatst.
eind
Als de laatste graankorrels op de voederplaatsen zijn gelegd begint de laatste ronde. Vervolgens telt iedere speler de punten van zijn graankorrels en vogels, waarbij elke schijtlijster 2 minpunten oplevert. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.
strategie
Probeer een beetje te onthouden welke kleur voskaarten zijn gespeeld. Van elke kleur zijn er drie, dus als deze alle drie gespeeld zijn, weet je zeker dat je vogel niet opgegeten zal worden. Totdat de aflegstapel geschud wordt en als nieuwe trekstapel wordt neergelegd!
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]
varianten
Het beschreven spelverloop is bij 2 of 3 spelers iets anders:
- Iedere speler ontvangt 6 kaarten zijn hand.
- Per beurt legt elke speler 2 kaarten gedekt voor zich neer. Dit mogen niet een vogel en een vos van dezelfde kleur zijn.
- Aan het eind ontvangt elke speler 2 nieuwe kaarten in zijn hand.
algemeen
Het spelsysteem van Graantje de Voorste is grotendeels terug te vinden in het eerder verschenen spel Razzia van dezelfde spelontwerper Stefan Dorra. In dit spel voor 3-8 spelers (Ravensburger, 1992) proberen de spelers door het handig inzetten van gokkers en razzia-agenten (die de rol van vogels resp. vossen spelen) een zo groot mogelijke buit te verzamelen uit diverse gokclubs.