doos

High Society

High Society

doos

aantal spelers

spelers
3 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers kruipen in de huid van rijkaards en proberen zoveel mogelijk bezittingen te verkrijgen door het handig bieden met kaarten.

materiaal

16 bezitkaarten en voor elke speler: 1 dezelfde set biedkaarten bestaande uit 11 geldkaarten in zijn spelerskleur

kaart01kaart02kaart03kaart04kaart05

begin

Elke speler ontvangt een gelijke set geldkaarten in zijn spelerskleur in zijn hand. Deze kaarten zullen worden ingezet om te bieden op de verschillende bezittingen.
De 16 bezitkaarten worden geschud en als gedekte stapel neergelegd. De set bevat:

  • 10 kaarten met een gele rand met de waarde 0-10;
  • 3 kaarten met een rode rand en een positief effect: het bezit van de speler wordt verdubbeld;
  • 3 kaarten met een negatief effect, waarbij de belastingkaart (halveert het verkregen bezit!) ook een rode rand heeft.

verloop

Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok. Het spel verloopt over verschillende ronden. Elke ronde wordt de bovenste bezitkaart opengedraaid en geveild. De actieve speler legt een bod uit zijn hand open voor zich neer. Dit bod bestaat uit één of meer biedkaarten. Elk bod moet het vorige bod overtreffen of de speler past. Wie eenmaal gepast heeft, neemt zijn bod terug op hand en kan deze ronde niet meer mee bieden. Er wordt net zo lang geboden tot er nog maar één speler aan de veiling meedoet. Deze speler legt zijn bod terzijde en ontvangt de bezitkaart, die hij open voor zich legt. Als geen van de spelers een bod uitbrengt, ontvangt de laatste speler de kaart voor niets.
Bij een negatieve bezitkaart ontvangt de eerste speler die past, de bezitkaart. Hij mag zijn bod weer op hand nemen, alle overige spelers moeten hun bod terzijde leggen.
De speler die de bezitkaart heeft ontvangen, is de startspeler in de volgende biedronde.

eind

Het spel eindigt zodra de vierde bezitkaart met een rode rand wordt open gedraaid. De spelers tellen de som van de waarde van de biedkaarten in hun hand. De spelers met de laagste som, liggen uit het spel. De speler die nu het waardevolste bezit heeft, is de winnaar van het spel.

positief

  • High Society is een leuk, vlot biedspelletje, met simpele regels en een leuke twist. Bij de negatieve bezitkaarten bied je juist om de kaart niet te krijgen!
  • Altijd spannend wanneer de vierde bezitkaart met een rode rand wordt getrokken. Deze kaart wordt niet meer geveild: het spel eindigt direct.
  • De set biedkaarten van elke speler heeft dezelfde waarden, waardoor alle spelers dezelfde uitgangspositie hebben. De kaarten zijn echter niet helemaal oplopend: de waarden bevinden zich tussen 1 miljoen en 25 miljoen, waarbij niet elke waarde voorkomt. Tijdens het spel kan je geen biedkaarten inwisselen. Wat je eenmaal hebt ingezet en ingeleverd ben je kwijt. Je moet dus elke keer weer een nieuwe afweging maken of je verder biedt, of tijdig uitstapt.

negatief

  • Het thema van het spel (rijkaards die luxe bezittingen verwerven) komt niet verder dan de vormgeving en de naam van het spel. Dit blijkt ook uit de latere uitgave Einfach Tierisch, waarbij de spelers zeldzame dieren verzamelen.
  • Het spel eindigt direct als de bezitkaart met een rode rand wordt opengedraaid. Je weet nooit wanneer dit gaat gebeuren. Aan de ene kant brengt dit een beetje spanning in het spel, aan de andere kant maakt dit de geluksfactor ook wat groter. Wie het laatst een grote slag heeft geslagen, zal in zijn vuistje lachen!

strategie

Zorg ervoor dat je niet al je biedkaarten kwijt bent, voor het einde van het spel! Dan ga je zeker met lege handen naar huis.Probeer een beetje te onthouden, welke biedkaarten je medespelers al kwijt zijn. Zo kan je een beetje inschatten, of ze het ervoor over hebben het huidige bod te overtreffen, of dat dat een te grote sprong voor ze zal zijn. Niet alle waarden zijn in de set biedkaarten vertegenwoordigd!

waardering van andere sites

boardgamegeek6½ / 8
67
AnderSpel7 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spielephase4 / 6
3456

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Het spel is in een Duits- en Engelstalige versie te verkrijgen.
Amigo Spiele heeft in 2003 een vernieuwde uitgave op de markt gebracht onder de naam Einfach Tierisch. Het spelmechanisme is gelijk gebleven, maar het thema en de vormgeving is veranderd. In 2006 heeft University Games een Nederlandstalige uitgave op de markt gebracht onder de naam Beestenveiling.
Uberplay (2003) heeft het spel High Society uitgebracht met het oorspronkelijke thema, maar met een nieuwe vormgeving.

High Society - UberplayEinfach Tierisch - Amigo SpieleBeestenveiling - University Games

feitjes

weetjes

23-10-2003 itemAmigo Spiele presenteert Einfach Tierisch op Spiel 2003 in Essen.
1995 itemHigh Society bereikt de tiende plaats bij de Deutscher Spiele Preis-verkiezing 1995.
1995 itemHigh Society bereikt de derde plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 1995.

verwijzingen

Informatie over High Society van Uberplay
Uberplay
Ravensburger
www.spellink.nl