doosbestel Hippe Kippen bij bol.com

Hippe Kippen

Hippe Kippen

doosbestel Hippe Kippen bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
45 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers zijn kippen die bezoek verwachten van de haan Rooster Booster. Ze proberen zijn aandacht te trekken door het aanleggen van unieke en omvangrijke verzamelingen.

materiaal

1 score-blok, 1 vos, 90 verzamelkaarten (onderverdeeld in 10 verschillende kleuren, 9 kaarten in elke kleur), 5 jokers, 5 verdubbel-kaarten en 10 'Rooster Booster'-kaarten

verzamelkaartverzamelkaartverzamelkaartRooster Boosterjokerverdubbel-kaartvos

begin

De verzamelkaarten zijn onderverdeeld in 10 verschillende kleuren, 9 kaarten in elke kleur. Daarnaast zijn er nog 5 jokers, 5 verdubbel-kaarten en 10 'Rooster Booster'-kaarten.
De 'Rooster Booster'-kaarten en de verdubbel-kaarten worden even terzijde gelegd. De overige 95 kaarten worden goed geschud en als een gedekte stapel neergelegd. De bovenste 3 kaarten komen in een open etalage.
Elke speler ontvangt 4 kaarten van de trekstapel en een verdubbel-kaart in zijn hand. Overgebleven verdubbel-kaarten worden uit het spel genomen.
In de rest van de kaarten worden de tien 'Rooster Booster'-kaarten ingeschud en als een gedekte stapel neergelegd. De vos wordt naast de trekstapel neergezet.

verloop

Hippe Kippen wordt gespeeld in de richting van de klok.
In zijn beurt staan een speler 3 actiepunten (AP) ter beschikking. Hij kan zelf kiezen hoe hij deze actiepunten gaat inzetten:

 • 2 AP: Kaart trekken van de dichte stapel.
 • 1 AP: Kaart kiezen uit de etalage en de lege plaats direct opvullen met de bovenste kaart van de dichte stapel.
 • 1 AP: Kaart uit zijn hand dicht neerleggen (nieuwe verzameling starten).
 • 1 AP: Kaart uit zijn hand open aanleggen (verzameling uitbreiden).
 • 1 of 2 AP: De vos verplaatsen.
Elke speler legt zijn eigen verzamelingen aan. Een speler start een nieuwe verzameling door het neerleggen van een dichte kaart. Deze dichte kaart toont een schatkist. De speler moet de kaart eerst open aan zijn medespelers tonen voordat hij deze dicht neerlegt.
De speler legt een open kaart op een reeds geplaatste schatkist. De kleur van de gedekte kaart hoeft niet overeen te komen met de kleur van de kaarten die hier in de loop van het spel worden aangelegd. De speler kan een verzameling uitbreiden door er open kaarten van dezelfde soort bij te leggen.
Let op: de eerste open kaart moet altijd een verzamelkaart zijn. Elke volgende kaart mag een joker zijn. Deze jokerkaart telt mee voor het aantal kaarten in een verzameling. Elke volgende kaart mag ook een verdubbel-kaart zijn. Bij een telling ontvangt de speler voor deze verzameling dubbele punten. De verdubbel-kaart telt echter niet mee voor het aantal kaarten in een verzameling èn de speler mag de verzameling niet meer uitbreiden. De verdubbel-kaart is de laatste kaart in een verzameling!
De laatste speler die een open kaart neerlegt, plaatst hier de vos bij. Deze verzameling is nu niets meer waard. De speler mag de verzameling wel verder uitbreiden. Het verplaatsen van de vos naar een willekeurige verzameling van de linkerbuurman kost 2 AP. Het verplaatsen van de vos naar een willekeurige eigen verzameling kost 1 AP. Aan het eind van zijn beurt mag de speler de vos ook kosteloos naar een willekeurige verzameling van de linkerbuurman verplaatsen.
Zodra een 'Rooster Booster'-kaart wordt getrokken, wordt deze terzijde gelegd. Bij de 4e, 7e en 10e 'Rooster Booster'-kaart wordt het spel direct onderbroken voor een telling.
 1. Elke speler die monopolie in een kleur heeft, ontvangt hiervoor 4 punten. De lengte van de rij speelt hierbij geen rol.
 2. Hebben twee of meer spelers dezelfde kleur, dan ontvangt de speler met de meeste kaarten in deze kleur 3 punten en de speler met de op één na langste rij 1 punt.
 3. Een verdubbel-kaart verdubbelt de waarde van de desbetreffende rij.
 4. De verzameling waar de vos bijstaat, is niets waard. Er wordt gedaan alsof deze rij niet bestaat.
Bij de derde telling verliest elke speler voor elke kaart in zijn hand 1 punt en voor elke dichte kaart zonder open kaarten 2 punten.

eind

Het spel eindigt na de derde telling. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • De afbeeldingen op de kaarten zijn prachtig geïllustreerd. Alweer een spel waarin de kippen van Doris Matthäus een rol spelen.
 • De regels zijn simpel, het spel spelen is heel wat minder simpel. Elke beurt sta je voor de moeilijke keuze: zet je je 3 aktiepunten in om kaarten die je wilt hebben uit de etalage te nemen, of denk je dat de volgende telling snel komt en leg je nog gauw wat kaarten uit je hand voor je neer?
 • Altijd spannend wanneer de volgende 'Rooster Booster'-kaart wordt getrokken. Als je pech hebt, valt de telling steeds net voor je aan de beurt bent.

negatief

 • Het thema (if any) staat helemaal los van de rest van het spel.
 • De geluksfactor schuilt in het trekken van kaarten van de dichte stapel. Aan de ene kant verhoogt dit de spanning: wanneer vindt de volgende telling plaats? Aan de andere kant kan de ene speler veel jokers verkrijgen, terwijl de andere speler steeds naast het net vist. Kijk bij de varianten voor een mogelijke oplossing.
 • Het trekken van een kaart van de dichte stapel kost 2 AP. Dit is relatief veel: je weet van te voren niet welke kaart je gaat trekken. Voor hetzelfde aantal AP kun je twee kaarten uit de open etalage nemen. Kijk bij de varianten voor een mogelijke oplossing.

strategie

Kaarten in je hand leveren geen punten op, alleen de kaarten die open aanliggen, worden bij een telling meegenomen. Zorg ervoor dat je bij de eerste telling(en) 1 of meer monopolieposities hebt.
Bewaar eventuele jokers tot na de tweede telling. Gebruik ze om de langste rij te verkrijgen.
Zorg ervoor dat je na de tweede telling zo snel mogelijk je kaarten uit je hand op tafel legt. Kaarten in je hand gaan je punten kosten!

waardering van andere sites

AnderSpel8 / 9
56789
vlaams spellenarchief3 / 4
234
spellengek (Dagmar)3 / 5
2345
spielephase4 / 6
3456
boardgamegeek6 / 8
67
spieletest7 / 10
5678910
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
hall90003½ / 6
345
goodgameguide6 / 9
56789
truus en truus5½ / 9½
6789
spellenclub136 / 10
789

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Probeer ook eens 1 of meer van de volgende varianten:

 1. Om de geluksfactor te verkleinen:
  Elke speler ontvangt naast een verdubbel-kaart ook een joker in zijn hand. Eventueel overgebleven jokers en verdubbel-kaarten worden uit het spel genomen.
 2. Om de spanning verder op te voeren:
  Bij minder dan 5 spelers: Verwijder alle kaarten van (5 - het aantal spelers) kleur(en).
 3. Andere verdeling van de aktiepunten:
  Het trekken van een kaart van de dichte stapel kost 1 AP ipv 2 AP.
 4. Extra score-mogelijkheid:
  Bij een telling ontvangt de speler met de minste verzamelingen 3 punten, de speler met de op een na minste verzamelingen ontvangt 1 punt. Bij gelijke stand wordt op dezelfde manier gehandeld als bij de andere score-mogelijkheden.
 5. Om de tellingen wat te spreiden:
  Voordat de 'Rooster Booster'-kaarten in de trekstapel worden geschud, wordt de stapel in 3 gelijke delen verdeeld. In het bovenste deel worden 3 'Rooster Booster'-kaarten geschud, in het tweede deel komen ook 3 'Rooster Booster'-kaarten, en in het laatste deel komen 4 'Rooster Booster'-kaarten. Op deze manier komt de eerste telling nadat eenderde deel van de kaarten getrokken is.

algemeen

Het spel Hippe Kippen is eerder verschenen onder de naam Reibach & Co. (1996) en Get the Goods (1997). Het spelsysteem is grotendeels gelijk gebleven. De grootste veranderingen zijn de prachtige illustraties van Doris Matthäus en de introductie van een 'vos', die een verzameling niets waard maakt.

Reibach & Co. - FX schmidGet the Goods - US Games Systems

feitjes

weetjes

08-10-2007 itemGloria Picktoria bereikt de negende plaats bij de à la carte; Bestes Kartenspiel Fairplay-verkiezing 2007.
01-02-2007 itemZoch zum Spielen presenteert Gloria Picktoria op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.

verwijzingen

Zoch zum Spielen
999Games
Gigamic