doosbestel Hive Carbon bij bol.com

Hive

Hive

doosbestel Hive Carbon bij bol.com

aantal spelers

spelers
2

speelduur

duur
15 - 30

leeftijd

leeftijd
9+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
€ 31,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen de bijenkoningin van hun medespeler compleet in te sluiten met (eigen of vreemde) spelstukken.

materiaal

1 opbergzak en voor elke speler: 11 stukken in zijn spelerskleur: 1 bijenkoningin, 2 kevers, 3 sprinkhanen, 2 spinnen en 3 mieren.

stukken

begin

Elke speler ontvangt een set spelstukken in zijn spelerskleur en legt deze open voor zich neer.

verloop

fotospelsituatie

De spelers zijn om en om aan de beurt. De startspeler begint met een eigen stuk naar keuze op het speelveld te plaatsen. Zijn medespeler plaatst hier een eigen stuk naar keuze naast, zodat de stenen elkaar met één zijde grenzen. In de rest van het spel mag een nieuw geplaatst stuk alleen grenzen aan één of meer eigen stukken. In zijn eerste vier beurten moet de speler zijn bijenkoningin op het speelveld brengen. Nadat de bijenkoningin is ingezet, mag de speler in zijn volgende beurten kiezen of hij een nieuw stuk in het spel brengt of een reeds geplaatst stuk verplaatst. Hierbij gelden de volgende regels:

 • Tijdens en na de verplaatsing van het stuk mag het spelstuk ook aan spelstukken van de medespeler grenzen.
 • Tijdens en na de verplaatsing van het stuk moeten de spelstukken met elkaar verbonden zijn. Er mogen geen 'eilanden' ontstaan.
 • Een steen mag niet worden verplaatst als hij zodanig ingesloten is, dat hij andere spelstukken opzij duwt als hij zou worden bewogen. Een sprinkhaan en een kever kunnen echter wel uit deze positie worden bewogen, omdat zij kunnen springen.
Elk stuk heeft zijn eigen bewegingsregels:
 • Bijenkoningin: kan per beurt slechts één veld opschuiven.
 • Kever: kan per beurt slechts één veld opschuiven, maar kan hierbij op een ander spelstuk (eigen of vreemd) springen.
 • Sprinkhaan: springt van zijn veld over een rechte rij stukken naar het eerste vrije veld.
 • Spin: moet per beurt precies drie velden verder bewegen.
 • Mier: kan een willekeurig aantal velden verder lopen.

eind

Het spel eindigt zodra een speler de bijenkoningin van zijn medespeler compleet insluit, zodat de koningin is omringd met spelstukken. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

 • Het spelmateriaal van Hive is uitstekend verzorgd. De spelstukken zijn prima op te pakken om ze te verplaatsen. De verschillende insecten zijn door kleur en vorm goed van elkaar te onderscheiden.
 • Het handige tasje is uitstekend geschikt om het spel makkelijk in te vervoeren. In eerste instantie lijkt het tasje een beetje op een voetbal, maar het moet een honingraat voorstellen.
 • De verschillende zetmogelijkheden zijn goed te linken aan de eigenschappen van de insecten. Zo zie je de mier over het veld rennen. En de sprinkhaan? Juist: springen!
 • Je moet het spel een aantal keer spelen om de verschillende mogelijkheden van de stukken goed te leren kennen. Het speelveld verandert voortdurend, doordat de stukken op en over elkaar heen kunnen springen, of juist in één keer naar de andere kant van het speelveld kunnen lopen. Houd die mieren in de gaten!

negatief

 • Wanneer je als beginneling tegen een speler met net wat meer inzicht en ervaring speelt, ben je kansloos. Twee spelers van ongeveer gelijke sterkte is het leukst. Maar ook hier geldt: oefening baart kunst!
 • Probeer wel een beetje tempo in het spel te houden. Als elke speler te lang gaat nadenken, wordt het spel snel een beetje saai.

waardering van andere sites

speelduivel6 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)5½ / 6
345
boardgamegeek7½ / 8
67
hall90005 / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spieleteufel8 / 10
5678910
goodgameguide8 / 9
56789
jeux 2 rody4 / 5
345
spieletest8 / 10
5678910
spellengek (dagmar)3 / 5
2345
spielephase4 / 6
3456
spellengek (Peter Hein)3 / 5
2345

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

De spelstukken in de eerste uitgave van Hive zijn gemaakt van hout. De uitvoering van Huch & Friends bevat spelstukken van kunststof.

Versie Gen for Two

feitjes

uitbreiding

De uitbreiding The Mosquito bevat een nieuw insect: een mug voor elke speler. De mug neemt de eigenschappen over van één van de (eigen of vreemde) spelstukken waar het aan grenst. Voor nog meer spelplezier!

Uitbreiding Mosquito

weetjes

18-10-2007 itemGen Four Two presenteert de uitbreiding Mosquito op Spiel 2007 in Essen.
22-08-2006 itemHive is winnaar van de Spiel der Spiele-verkiezing 2006 in de categorie Spellen voor twee spelers.
25-04-2006 itemHive is winnaar van de Mensa Select-verkiezing 2006.
02-02-2006 itemHuch & Friends presenteert Hive op Spielwarenmesse 2006 in Nürnberg.

verwijzingen

Huch & Friends