doos

Swiebertje - Hooibergspel

Swiebertje - Hooibergspel

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
4+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

prijs
15,-

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van Swiebertje en proberen zo snel mogelijk de hooiberg (die op de finish staat) te bereiken.

materiaal

1 spelbord, 1 hooiberg, 1 dobbelsteen en voor elke speler: 1 Swiebertje-spelstuk in zijn spelerskleur met opzetstukje

Swiebertje01Swiebertje02Hooiberg

begin

Het spelbord toont een spoor vanaf het startveld naar de hooiberg, het finishveld. Op sommige velden op het spoor staat een tekening of foto afgebeeld.
Iedere speler zet zijn Swiebertje-figuur op het startveld. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen. Hij mag zijn spelfiguur net zoveel stappen vooruit plaatsen als het aantal ogen op de dobbelsteen.
Eindigt de spelfiguur op een vakje met een cijfer, dan gebeurt er verder niets. Eindigt de spelfiguur op een vakje met een foto of tekening dan moet de bijbehorende opdracht worden uitgevoerd.

  • Energie: de speler moet zijn spelfiguur nogmaals net zoveel stappen vooruit plaatsen als het aantal ogen op de dobbelsteen.
  • Zzz: de speler moet zijn volgende beurt overslaan.
  • Bromsnor: de speler moet zijn spelfiguur drie velden terug plaatsen.
  • Foto: de speler voert de bijbehorende opdracht uit.
Komt de spelfiguur op een veld waar al een andere spelfiguur staat, dan wordt deze verplaatst naar het vakje waar de andere spelfiguur vandaan kwam.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Het spel eindigt zodra een speler het finishveld met de hooiberg bereikt.

positief

  • Een spel met zo'n hoge geluksfactor is vooral geschikt voor jonge kinderen. Zij zullen hier veel plezier aan beleven.
  • Gelukkig mogen er niet meer dan twee spelfiguren op een veld staan (met uitzondering van het startveld), want dat zou niet goed passen.
  • De opdrachten die horen bij de foto-velden staan op het spelbord vermeld. Je hoeft dus niet steeds de spelregels op te slaan, om te zien welke opdracht moet worden uitgevoerd.

negatief

  • Het spel is natuurlijk een variant op het welbekende Ganzebord! Alle minpunten van dat spel zijn direct van toepassing op dit Swiebertje-spel: geen invloed op het spelverloop, de worp van dobbelsteen bepaalt het spel. Voor wat oudere kinderen biedt het spel al snel te weinig uitdaging.
  • De 3D-hooiberg is natuurlijk overbodig: zodra een spelfiguur de finish heeft bereikt is het spel afgelopen, en bij het finishveld op het spelbord staat al een hooiberg afgebeeld.

algemeen

Het thema van het spel is ontleend aan de bekende TV-serie 'Swiebertje'. Twintig jaar lang wist de vrolijke zwerver Swiebertje, samen met zijn trouwe metgezellen Malle Pietje, Saartje, de Burgemeester en Bromsnor, Nederland aan de buis te kluisteren.

Swiebertje - Joop Dodererbestel Swiebertje - Joop Doderer (video) bij bol.combestel Swiebertje bij Saartje in de keuken - Bogaard, J.H bij bol.com

feitjes

verwijzingen

Identity Games
www.spellink.nl