doos

Husch, husch kleine Hexe

Husch, husch kleine Hexe

doos

aantal spelers

spelers
2 - 6

speelduur

duur
15 - 20

leeftijd

leeftijd
4+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen te onthouden onder welke hoed welke heks verstopt zit. Wie weet als eerste een heks op de vuurberg te krijgen?

materiaal

1 spelbord, 5 zwarte heksenhoeden, 5 heksenschijven in de kleuren blauw, geel, groen, rood en paars en 1 kleurendobbelsteen

spelmateriaaldobbelsteen

begin

Het spelbord toont 7 velden. Het onderste veld is het startveld, het bovenste veld (de vuurberg) is het finishveld.
Onder elke zwarte heksenhoed wordt een gekleurde heksenschijf geplaatst. De hoeden worden door elkaar geschud, zodat de spelers niet meer weten welke kleur zich onder welke hoed bevindt. De heksenhoeden worden op het startveld geplaatst.

verloop

Husch, husch kleine Hexe wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt gooit de speler met de speciale dobbelsteen:

  • Kleur: de speler tilt de hoed op, waarvan hij denkt dat zich daar een heksenschijf in die kleur onder bevindt. Als het goed is, wordt de hoed (met de schijf er weer onder) een veld hoger geplaatst.
  • 'wisselen': de speler verwisselt twee hoeden van plaats.
Vervolgens gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

De speler die als eerste een heks op de vuurberg brengt, is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De heksenhoeden zien er allemaal precies hetzelfde uit en passen goed over een heksenschijf.
  • Aan het begin van het spel weet je nog niet waar zich welke heks bevindt. Gaande het spel kom je daar achter. Maar let op: als met de dobbelsteen het symbool 'wisselen' wordt gegooid, worden twee hoeden van plaats verwisseld. Probeer nu maar te onthouden onder welke hoed zich welke kleur bevindt!

negatief

  • Het spel kent weinig afwisseling: met de dobbelsteen gooien en als je geluk hebt een hoed verzetten! Voor oudere kinderen biedt het spel al snel te weinig uitdaging. Maar voor de doelgroep (kinderen van 4 - 8 jaar) is het een prima geheugenspel: niet teveel onthouden en net dat beetje geluk. Zo houdt iedereen kans op de overwinning.

waardering van andere sites

vlaams spellenarchief4 / 4
234
spielephase5 / 6
345
AnderSpel7 / 9
5678

gemiddeld9 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Voor de allerjongsten: Gooit de speler het symbool 'wisselen', dan slaat de speler een beurt over. De hoeden worden niet van plaats verwisseld.
Voor wat oudere kinderen: Gooit een speler het symbool 'wisselen', dan mogen alle spelers om de beurt twee hoeden van plaats verwisselen. Probeer nu maar te onthouden onder welke hoed zich welke heks bevindt!

algemeen

Precies 10 jaar na de eerste versie door FX schmid in 1994, brengt Ravensburger het spel Husch, husch kleine Hexe in een vernieuwde uitvoering op de markt.

Husch, Husch Kleine Hexe - FX schmid

feitjes

weetjes

05-02-2004 itemRavensburger presenteert Husch, husch kleine Hexe op Spielwarenmesse 2004 in Nürnberg.
1994 itemHusch, husch kleine Hexe is winnaar van de Deutscher Kinderspiele Preis-verkiezing 1994.

verwijzingen

Ravensburger