doos

Igels: the card game

Igels: the card game

doos

aantal spelers

spelers
3 - 4

speelduur

duur
50 - 60

leeftijd

leeftijd
10+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers kruipen in de huid van bosdieren die verbeten strijden om het schaarse voedsel.

materiaal

1 houten boom om de startspeler mee aan te wijzen, 32 voedselkaarten, 104 supportkaarten en voor elke speler een set van 32 dierkaarten

kaart01kaart02SupportkaartSupportkaart

begin

Elke speler ontvangt een set kaarten van zijn bosdier: een eekhoorn, konijn, muis of egel. Elk dier heeft bepaalde eigenschappen en een sterkte. Elke speler schudt zijn stapel en legt de bovenste kaart open voor zich neer.
De 32 voedselkaarten en 104 supportkaarten worden geschud en als twee aparte trekstapels neergelegd. Elke speler ontvangt 5 supportkaarten in zijn hand. De supportkaarten tonen een sterkte en soms een voorwaarde om deze sterkte te kunnen toepassen. Voedselkaarten tonen overwinningspunten en een tekst die aangeeft welke dieren dit voedsel kunnen nuttigen. In de loop van het spel zetten de spelers hun bosdieren en eventuele supportkaarten in om deze voedselkaarten te bemachtigen.

verloop

Igels wordt gespeeld in de richting van de klok. Het spel loopt over verschillende ronden:
Build-Up: Elke ronde begint met het trekken van twee kaarten. De speler kan kiezen van welke stapels: dierkaarten en/of supportkaarten. Dierkaarten worden bij zijn openliggende dierkaarten aangelegd. Supportkaarten worden op hand genomen.
Battle: Vervolgens schuiven de spelers een leider naar voren of de speler past. Nadat alle spelers op deze manier hebben aangegeven of ze de strijd om het voedsel aangaan, mogen de spelers om de beurt dieren toevoegen aan het strijdkamp, waarbij ze kunnen kiezen uit hun openliggende dierkaarten. Nadat alle spelers hebben gepast, mogen de spelers supportkaarten uit hun hand kiezen en deze gesloten voor zich leggen. Als elke speler zijn keuze heeft gemaakt, worden de supportkaarten open gedraaid. Elke speler bepaalt nu zijn totale sterkte: de sterkte van zijn leider met de eigenschap van zijn leider, de sterkte van de dieren in zijn kamp (hun eigenschappen worden genegeerd) en de sterkte en gevolgen van de supportkaarten.
Grabbing the Swag: De speler met de hoogste sterkte wint deze ronde en neemt twee voedselkaarten van de stapel en legt deze open voor zich neer. Deze kaarten kunnen hem nog worden afgenomen. Om ze veilig te stellen moet hij een speciale supportkaart spelen.
Organization: De gespeelde supportkaarten komen op de aflegstapel. De gespeelde dierkaarten komen terug bij de speler, maar deze moeten één ronde 'slapen'. Deze dierkaarten kunnen de volgende ronde niet worden ingezet. Tenslotte mogen de spelers twee supportkaarten uit hun hand ruilen tegen één kaart van de trekstapel.

eind

Het spel eindigt als de stapel voedselkaarten op is. De spelers tellen hun overwinningspunten op hun verzamelde voedselkaarten. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

 • De afbeeldingen en beschrijvingen op de kaarten zitten vol humor. Zo kan de egel die is weggelopen uit het laboratorium eenmaal per spel veranderen in een monster en verkrijgt zo eenmalig een sterkte van 6 in plaats van 2.
 • Sommige kaarten zijn extra sterk in een combinatie. Zo heeft een linkse directe in combinatie met een rechtse hoek een sterkte van 4 in plaats van 1.
 • De spelers kunnen elkaar behoorlijk dwarszitten. Zo heb je je kostje bij elkaar gescharreld en zo komt een medespeler in je voorraadkast graaien.

negatief

 • De kaarten bevatten heel wat tekst met speciale eigenschappen of voorwaarden waaronder je ze kan inzetten. Dit vertraagt het spelverloop de eerste keren dat je het spel speelt.
 • De factor geluk schuilt ook hier weer in het trekken van een kaart van een gedekte stapel. Heb je geluk dan trek je net dat voedsel dat jouw diersoort een bonus oplevert.
 • Het spel verloopt grillig en is lekker chaotisch. Houd je meer van een sterk strategisch en taktisch spel dan is Igels: the cardgame geen spel voor jou.

waardering van andere sites

spieletest9 / 10
5678910
hall90003½ / 6
345
AnderSpel6 / 9
56789
hall9000 (bezoekers)3 / 6
345

gemiddeld4 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Igels: the card game is verkrijgbaar in een Engelse en een Duitse versie.

Igels 2: Waschtag

feitjes

 • jaar van uitgave
  2005
 • ontwerper
  Mario Coopmann
 • vormgeving
  Mario Coopmann
 • uitgever
 • ook bekend als
  Igels: Das kartenspiel (Duitsland)

uitbreiding

Pegasus Spiele heeft een tweede versie op de markt gebracht: Igels 2 - Waschtag. Deze versie bevat 120 nieuwe kaarten en introduceert twee nieuwe diersooren: wasberen en vogels. Met deze uitbreiding en het basisspel kan het spel met 6 personen worden gespeeld.

weetjes

01-02-2007 itemPegasus Spiele presenteert Igels 2: Waschtag op Spielwarenmesse 2007 in Nürnberg.
13-10-2005 itemPegasus Spiele presenteert Igels: Das kartenspiel op Spiel 2005 in Essen.

verwijzingen

Pegasus Spiele