doos

Inka

Inka

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zes

intro

De spelers zijn avonturiers op zoek naar het goud van de Inka's. Ze proberen als eerste drie standbeelden naar de uitgang van de tempel te krijgen. Onderweg stuiten ze op muren, slangen en blokkades van hun medespelers!

materiaal

1 spelbord, 13 wegruiten, 3 doelruiten en voor elke speler: 1 spelfiguur, 1 blokkadesteen en 3 standbeelden in zijn spelerskleur

tegel

begin

Het spelbord toont de vloer van de tempel, waarbij tegels zijn afgewisseld met afgronden. De tempel heeft een aantal ingangen. Om de beurt plaatsen de spelers hun spelfiguur bij een ingang naar keuze.
In het midden van de tegelvloer worden de drie doelruiten neergelegd. Elke speler plaatst zijn drie standbeelden op de aangegeven plaatsen op de doelruiten.
De wegruiten worden gedekt geschud. Deze wegruiten tonen één of meer slangen en/of een muur. Om de beurt plaatsen de spelers een wegruit open op het spelbord, totdat alle 13 wegruiten op het spelbord zijn geplaatst. Dit is de startopstelling.

verloop

fotospelsituatie

Inka wordt gespeeld in de richting van de klok. De spelers proberen met hun spelfiguur de doelruiten met de standbeelden te bereiken. In zijn beurt heeft de speler 3 aktiepunten te besteden. Hij kan hiermee wegruiten verplaatsen, wegruiten draaien, zijn spelfiguur over slangen verplaatsen en eigen standbeelden verzamelen. Een beurt verloopt over vier fasen:

  1. Eerst neemt de speler zijn blokkadesteen van het spelbord. Dit kost geen aktiepunt.
  2. In de tweede fase draait en beweegt hij eventueel één of meer wegruiten. Een ruit kan niet over bezette velden worden bewogen of gedraaid. Elke beweging of draai kost 1 aktiepunt.
  3. In de derde fase verplaatst hij eventueel zijn spelfiguur. Zijn spelfiguur kan niet op of over afgronden worden bewogen en kan ook niet door muren heen. Elke slang die hij passeert, kost 1 aktiepunt. Als hij een doelruit met een eigen standbeeld bereikt, kan hij deze voor 1 aktiepunt wegpakken.
  4. Aan het eind van zijn beurt kan hij zijn blokkadesteen op een vrij veld plaatsen, om hiermee het verplaatsen of verdraaien van wegruiten te blokkeren. Dit kost geen aktiepunt.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Zodra een speler zijn drie standbeelden heeft verzameld, beweegt hij zijn spelfiguur naar één van de uitgangen. De speler die als eerste een uitgang bereikt, is de winnaar van het spel.

positief

  • Het spelmateriaal is prima verzorgd. De afbeeldingen passen goed bij het thema van het spel. Je waant je een soort Indiana Jones, op zoek naar het goud van de Inka's.
  • De spelregels van Inka zijn relatief eenvoudig, maar het spel spelen is heel wat minder eenvoudig! Het duurt even voor je doorhebt hoe je de ruiten kunt draaien. Je hebt maar 3 aktiepunten tot je beschikking en er zijn zoveel slangen!
  • Je kunt elkaar aardig dwars zitten, door het plaatsen van je blokkadesteentje en het plaatsen van wegruiten met muren.

negatief

  • Speel je met mensen die erg lang nadenken en alle mogelijkheden willen doorrekenen, dan kan een beurt wel eens lang duren. Het is namelijk niet echt mogelijk vooruit te denken, omdat de situatie op het spelbord verandert met elke aktie van de voorgaande speler.
  • Je kunt elkaar aardig blokkeren. Het kan zelfs voorkomen dat een speler zo geblokkeerd is, dat hij hier niet meer zelf uit kan komen. Dat is dan eigenlijk niet meer zo leuk. Zeker in een spel met twee spelers komt dit nogal eens voor. Je hebt immers maar één speler die een bedreiging voor je vormt en die je wilt blokkeren.
  • Kortom, Inka is een spel voor spelers die niet opzien tegen een beetje puzzelen, maar wel flink de vaart erin kunnen houden!

waardering van andere sites

kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spielephase4 / 6
3456
AnderSpel6 / 9
56789
hall90003 / 6
345
spellengek (Dagmar)2 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)3½ / 6
345
spellenclub136 / 10
789

gemiddeld3 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 6.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 6. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 6 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

feitjes

verwijzingen

Nederlandstalige spelregels (PDF)
Queen Games