intro
De spelers proberen hun eigen spelstukken aan positieve invloed bloot te stellen en de spelstukken van hun tegenstanders een negatieve invloed te laten ondergaan.
materiaal
22 invloedtegels (2× +1, 6× +2, 2× +3, 1× +4, 2× -1, 6× -2, 2× -3, 1× -4) 1 spelbord, voor elke speler 8 spelstukken en 1 telstuk, 4×20 puntenfiches
begin
De invloedtegels worden verdeeld over de spelers en worden gedekt neergelegd. Het spelbord bestaat uit 6 × 6 vakjes.
verloop
In zijn beurt legt een speler of een van zijn spelstukken of een invloedtegel op een leeg vakje van het bord. De invloedtegel wordt aan iedereen getoond, maar gedekt op het spelbord geplaatst.
eind
Het spel eindigt, als het laatste lege vakje wordt bedekt. Dan worden de invloedstegels omgedraaid en de invloed per spelstuk geteld.
positief
Uitstekend geschikt voor 2 spelers. Door de beperkte keuzemogelijkheid verloopt het spel vlot. De regels zijn snel uit te leggen. Leuk spel om even tussendoor te spelen.
negatief
De invloedtegels moeten gedekt worden neergelegd, maar hebben op de achterkant een niet-symmetrische tekening. Nu moet je er steeds op letten dat alle plaatjes dezelfde kant op liggen. Vervelend en onnodig.
Het thema heeft helemaal niks te maken met het spel.
Op het telbord ontbreekt de nul, dus als je niet oplet tel je direct van -1 naar +1. De 20-puntenfiches hebben wij nog nooit gebruikt. Als je die nodig hebt moet je een andere tegenstander zoeken!
strategie
In de eerste plaats moet je gewoon goed onthouden welke invloedstegel waar wordt neergelegd!
Een spelstuk met veel lege vakjes eromheen is voor je tegenspeler een goed doelwit voor een hoge negatieve invloedstegel en zeker als je spelstukken diagonaal staan.
Let op dat je aan het eind niet teveel spelstukken overhoudt, want als de invloedstegels op zijn, moet je een spelstuk plaatsen en vind dan nog maar een goed plekje.
waardering van andere sites
[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 7.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 7. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 7 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]
varianten
Bij het begin van het spel worden de invloedtegels niet tussen de spelers verdeeld, maar op een stapel gelegd.