doosbestel La Isla Boonita bij bol.com

La Isla Boonita


Uitbreiding op Boonanza

La Isla Boonita


Uitbreiding op Boonanza

doosbestel La Isla Boonita bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 7

speelduur

duur
50 - 60

leeftijd

leeftijd
12+

soort

type
kaartspel

prijsindicatie

prijs
9,-

waardering van AnderSpel

waardering
vijf

intro

De spelers planten, verhandelen, verschepen en oogsten verschillende bonen. Maar pas op voor de piratenschepen!

materiaal

1 Isla-Bohnita-kaart, 28 Mokkabohnen, 26 Wachsbohnen en voor elke speler: 2 handelsschepen, 1 piratenschip, 1 havenkaart en 1 extra-Bohnenfeld-kaart

Dit spel is een uitbreiding bij BoonanzaMokkabohnWachsbohnachterkanthandelsschippiratenschip

begin

De Gartenbohnen uit het basisspel worden uit het spel genomen. Hier komen de 28 Mokkabohnen en 26 Wachsbohnen uit deze uitbreidingsset voor in de plaats. De bonenkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel neergelegd.
De spelers ontvangen elk een handelsschip en havenkaart. De overige kaarten, waaronder de piratenschepen worden terzijde gelegd.
De Isla-Bohnita-kaart wordt voor elke speler goed bereikbaar neergelegd. Dit eiland heeft twee havens. Aan elke haven worden vijf bonenkaarten open neergelegd.

verloop

Het spel verloopt volgens de regels van het spel Boonanza met een aantal uitzonderingen:
Tijdens de handelsfase mag de speler bonen op zijn handelsschip laden. Deze bonen kunnen afkomstig zijn van een eigen bonenveld, verkregen door handel of door uit te varen naar het eiland La Isla Bohnita om daar in één van de havens de voorste bonenkaart(en) in te schepen. Elk handelsschip kan slechts één bonensoort bevatten. De kaarten aan een haven van La Isla Bohnita wordt aangevuld zodra de laatste van de vijf aanliggende kaarten is ingescheept.
De bonen op een schip worden beschouwd als geoogste, maar nog niet verkochte bonen. Deze bonen kunnen dus niet terug op een bonenveld worden gelegd. De bonen kunnen wel verkocht worden, maar moeten daarbij minstens één bohnentaler opleveren.
Tijdens het spel kan een speler een derde bonenveld, een extra handelsschip of een piratenschip aanschaffen. Met een piratenschip kan een speler een bonenkaart van een handelsschip van een medespeler afpakken. De medespeler kan zijn bonenkaart redden, door de lading van zijn schip te verkopen. Ook een piratenschip kan slechts één bonensoort bevatten. De bonen kunnen worden verscheept op een handelsschip.
Op elk moment in het spel mag een speler zijn bonen oogsten en/of verkopen. Bonen van een handelsschip moeten minstens één bohnentaler opleveren. Een speler mag een bonenveld oogsten en deze in zijn handelsschip onderbrengen.

eind

Het spel eindigt zoals beschreven in de basisregels van Boonanza.

positief

Deze uitbreiding maakt een vette knipoog naar de De Zeevaarders van Catan. Voor wie een beetje uitgekeken is op het basisspel, biedt deze uitbreiding nieuwe mogelijkheden.

negatief

  • Om het spel met 6 of 7 spelers te kunnen spelen is ook de gewone uitbreiding van Boonanza benodigd.
  • Met deze uitbreiding wordt het spelverloop veel statischer. Door de extra mogelijkheden hebben de spelers meer tijd nodig om over hun acties na te denken, waardoor het spel vaker even stil komt te liggen.
  • Doordat de lading van een handelsschip pas kan worden verkocht als deze ten minste één bohnentaler oplevert, kan de lading op een schip langdurig vastliggen.

waardering van andere sites

spieletest9 / 10
5678910
speelduivel4 / 6
3456
hall90004 / 6
345
spielephase4 / 6
3456
hall9000 (bezoekers)4 / 6
345
AnderSpel5 / 9
56789

gemiddeld5 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 5.Dit spel behoort tot de slechtste die AnderSpel kent. Het heeft de laagste waardering en alleen het eerste blokje heeft een kleur. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen ook een 5 hebben.]

algemeen

Dit spel is een uitbreiding bij Boonanza. Om het spel met 6 of 7 spelers te kunnen spelen is ook de 'gewone' uitbreiding van Boonanza benodigd.

Basisspel Boonanzabestel Boonanza (toys) bij bol.comUitbreidingsset voor Boonanzabestel Boonanza de Uitbreiding (toys) bij bol.com

feitjes

weetjes

01-07-2007 item999Games brengt de Nederlandse uitgave La Isla Boonita op de markt.
22-10-1998 itemAmigo Spiele presenteert Isla Bohnita, la op Spiel 1998 in Essen.

verwijzingen

Amigo Spiele
999Games