doos

Jagers en Verzamelaars - Carcassonne

Jagers en Verzamelaars - Carcassonne

doos

aantal spelers

spelers
2 - 5

speelduur

duur
30 - 45

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
€ 23,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers bouwen samen aan een prehistorisch landschap en proberen punten te verzamelen door het afbouwen van riviertjes, meertjes, bossen en velden.

materiaal

1 scoretabel, een aantal landschapskaarten, waarvan 1 startkaart, bonuskaarten, per speler: 6 speelstukken en 2 hutjes

tegel01tegel02tegel03tegel04tegel05tegel06tegel07tegel08tegel09

begin

De landschapskaarten worden gedekt neergelegd, de startkaart wordt open neergelegd. De bonuskaarten vormen een aparte trekstapel. Elke speler kiest een kleur en zet een speelstuk op de waarderingstabel waarmee tijdens het spel de stand wordt bijgehouden. De spelers spelen kloksgewijs.

verloop

fotospelsituatie

In zijn beurt neemt een speler een kaart van de gedekte stapel en plaatst deze passend, met minstens één zijde aan de reeds open liggende kaarten. De landschapskaarten bevatten bossen en velden met rivieren en meertjes. Op sommige kaartjes komen dieren voor: in de meertjes zwemt vis en op de velden staan mammoeten, oerossen, wild en/of sabeltandtijgers. Gaande het spel ontstaat zo een plattegrond van een pre-historisch landschap.
De speler mag een speelstuk van zijn voorraad op de zojuist geplaatste kaart neerzetten:

  • op een rivier: het spelstuk is een visser
  • in een bos: het spelstuk is een verzamelaar
  • op het veld: het spelstuk is een jager
Hierbij geldt: op een aaneengesloten bos-, rivier-, of veldgedeelte mag geen tweede speelstuk geplaatst worden. De hutjes kunnen alleen in rivieren geplaatst worden.
Wanneer een bos of rivier wordt afgerond, komt de visser of verzameler terug in de voorraad van de speler. Hutjes en jagers blijven echter tot het eind van spel op de geplaatste tegel liggen. De punten worden geteld: een afgemaakte rivier levert de speler 1 punt per tegel en 1 punt per vis en een voltooid bos levert 2 punten per tegel. Bevat het afgeronde bos een goudklompje, dan ontvangt de speler die de laatste tegel heeft geplaatst een bonustegel met extra winstmogelijkheden. Hij moet deze meteen aanleggen en mag hier ook een spelstuk op plaatsen. Per beurt kan echter maar één bonustegel verkregen worden.

eind

Het spel eindigt wanneer de landschapskaarten op zijn. Alle spelstukken op niet afgemaakte rivieren en bossen worden weggenomen. Nu worden de jagers en hutjes gewaardeerd. Per rivierenstelsel wordt bekeken welke speler hier de meeste hutjes heeft staan. Deze speler(s) ontvangt 1 punt per vis in het rivierenstelsel. Vervolgens wordt per veld gekeken welke speler hier de meeste jagers heeft staan. Deze speler ontvangt 2 punten per oeros, 1 punt per mammoet, en 1 punt voor overig wild, waarvan 1 punt per sabeltandtijger wordt afgetrokken. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

positief

Snel uit te leggen, zeker als je het spel Carcassonne al kent. Speelt makkelijk weg. Uitstekend geschikt voor 2 spelers.
Zoals de naam van het spel al doet vermoeden vertoont het spel grote overeenkomsten met Carcassonne. De spellen kunnen echter niet samengevoegd worden. Het zijn twee afzonderlijk spellen.
Vergeleken met Carcassonne zijn er extra mogelijkheden tot het scoren van punten. Daarnaast is de telling van de jagers veel eenvoudiger dan de telling van de boeren. Leuk detail is het verkrijgen van een bonustegel, ook als je een bos van een medespeler voltooit.

negatief

De waarderingstabel loopt in een slinger. Hierdoor kan je als je niet goed oplet per ongeluk achteruit in plaats van vooruit tellen.
De tegels bevatten een hoop details. Als er een spelstuk op wordt geplaatst is niet altijd goed te zien hoe het riviertje verder loopt, hoeveel vissen er in het meertje zwemmen of welk dier er nu precies opstaat.
De geluksfactor zit in het blind trekken van een tegel en wordt nog vergroot door de bonustegels. Met meer spelers nemen de strategische mogelijkheden wat af en ben je meer afhankelijk van de tegels die toevallig trekt.

strategie

Houd altijd een spelstuk achter de hand om die ene kans te grijpen of snel punten te scoren met een riviertje of bos.
Probeer voor je tegenspelers 'gaten' te creëren waarvoor geen landschapskaart bestaat. Het speelstuk staat gedurende het spel vast en genereert geen punten.
Probeer in een groot bos, veld of rivierenstelsel van je tegenstander te komen. Snel verdiend!
Als je een tegel met bos niet kunt gebruiken om een eigen bos af te maken, kun je ook een bos met goudklompje van je medespeler voltooien. Dit levert hem weliswaar punten op, maar jij ontvangt een bonustegel!

waardering van andere sites

speelduivel6 / 6
3456
spellenhoek6 / 6
3456
hall90005 / 6
345
AnderSpel8 / 9
56789
spielephase5 / 6
3456
truus en truus8½ / 9½
6789
boardgamegeek7 / 8
67
spellengek (Peter Hein)4 / 5
2345
spellengek (Dagmar)4 / 5
2345
hall9000 (bezoekers)5 / 6
345
jeux 2 rody4 / 5
345
spiele-truhe5 / 6
3456
spellenclub138½ / 10
789
spieleteufel7 / 10
5678910
vlaams spellenarchief3 / 4
234
kulkmanns gamebox7 / 10
456789
spieletest7 / 10
5678910

gemiddeld7 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

algemeen

Zoals de naam van het spel al doet vermoeden vertoont het spel grote overeenkomsten met Carcassonne. De spellen kunnen echter niet samengevoegd worden. Het zijn twee afzonderlijk spellen.

Carcassonnebestel Carcassonne (toys) bij bol.com

feitjes

uitbreiding

Op het 12e spellenspektakel in Eindhoven ontvingen bezoekers met een kaartje uit de voorverkoop het uitbreidingssetje Carcassonne - Koning & Verkenner, met 5 nieuwe tegels voor Jagers & Verzamelaars en 7 nieuwe tegels voor Carcassonne.

Carcassonne - Koning & Verkenner

weetjes

31-10-2003 itemDe uitbreiding Carcassonne - Koning & Verkenner (999Games) is verkrijgbaar op het 12e Spellenspektakel.
23-10-2003 itemHans im Glück presenteert de uitbreiding Carcassonne: König & Späher op Spiel 2003 in Essen.
05-12-2002 item999Games brengt de Nederlandstalige versie Carcassonne - Jagers en Verzamelaars op de markt.
17-10-2002 itemHans im Glück presenteert Die Jäger und Sammler op Spiel 2002 in Essen.

verwijzingen

Carcassonne.nl, fan-pagina met Carcassonne-forum
999Games
Hans im Glück
www.spellink.nl