doos

Jakkes!

Jakkes!

doos

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
30 - 60

leeftijd

leeftijd
8+

soort

type
bordspel

prijsindicatie

niet in de winkel
verkrijgbaar

waardering van AnderSpel

waardering
zeven

intro

De spelers proberen door het juist beantwoorden van allerlei leuke, soms vieze en vreemde vragen als eerste 10 snottebelletjes te verzamelen en de eerste te zijn die de laboratoriumvraag goed beantwoordt!

materiaal

1 spelbord, 1 potje met slijm, 1 dobbelsteen, 140 professorkaarten, 50 jakkes!-kaarten, 30 laboratoriumkaarten en voor elke speler: 1 spelfiguur

professorjakkeslabvraag

begin

Rondom het spelbord loopt een spoor met verschillende soorten velden. In het midden van het spelbord staan vier kindergezichten met elk een scorespoor met plaats voor 10 snottebelletjes. Elke speler ontvangt een slijmerige, groene snottebal en plaatst dit bij een afbeelding van een kindergezicht naar keuze. Vervolgens ontvangt elke speler een spelfiguur en plaatst deze op het startveld van het spelbord. De verschillende vragenkaarten worden klaargelegd.

verloop

fotospelsituatie

Jakkes! wordt gespeeld in de richting van de klok. In zijn beurt gooit de speler met de dobbelsteen. Hij moet zijn spelfiguur net zoveel stappen vooruit plaatsen als het aantal ogen op de dobbelsteen.

 • Eindigt zijn spelfiguur op een lab-veld terwijl de speler nog geen 10 snotjes heeft verzameld, dan moet de speler één beurt overslaan.
 • Eindigt zijn spelfiguur op een veld met een cijfer, dan moet de speler een vraag van een professorkaartje beantwoorden. Bijvoorbeeld: Hoeveel speeksel produceert je mond dagelijks? Als de speler de vraag goed heeft beantwoord, mag hij net zoveel snotteballetjes maken en neerleggen als het cijfer op het veld aangeeft.
 • Eindigt zijn spelfiguur op een Jakkes!-veld, dan moet de speler de opdracht van een Jakkes!-kaart uitvoeren (een soort uitdaging). Bijvoorbeeld: Imiteer een etende vlieg. De speler mag zelf beslissen of hij de opdracht wil uitvoeren. Als hij de opdracht goed heeft uitgevoerd, ontvangt de speler één snotteballetje.
Nu gaat de beurt naar de volgende speler.

eind

Zodra een speler 10 snotjes heeft verzameld, mag hij een lab-opdracht uitvoeren, zodra zijn spelfiguur op een lab-veld eindigt. Bijvoorbeeld: Laat aan de andere spelers de grootste spier van je lichaam zien. Het spel eindigt als de speler deze vraag goed heeft beantwoord.

positief

 • Het viezelen met de slijmbal roept enthousiaste reacties op bij de jonge spelers!
 • De vragen zijn heel divers, niet alleen over dieren & planten, maar ook aardrijkskunde en het menselijk lichaam komen aan bod. Op de kaartjes staan interessante weetjes over de opdrachten. Op deze manier steek je heel wat op!
 • De informatie op de vragenkaarten sluit goed aan bij het kennisniveau van basisschoolkinderen in de bovenbouw. Soms kan een beetje uitleg van een volwassene geen kwaad.

negatief

 • De geluksfactor schuilt ook hier in de worp met de dobbelsteen: eindig je op een veld met de waarde '3', dan ontvang je bij het goed beantwoorden van de vraag wel drie snotjes! Deze geluksfactor compenseert wel een eventueel groot kennisverschil tussen de spelers. Zo blijft iedereen een kans op de overwinning behouden!
 • Jammer genoeg eindigt het spel een beetje langdradig: het kan lang duren voor een speler op een lab-veld eindigt. En alleen zo kan de laatste opdracht worden uitgevoerd.
 • Het grote nadeel van dit soort 'vraag- en antwoord'-spellen is, dat je na een aantal keer spelen alle vragen en antwoorden al een keertje bent tegengekomen.

algemeen

Antwoorden op de voorbeeldvragen:

 • Professor-kaart: Hoeveel speeksel produceert je mond dagelijks?
  Antwoord: 1 liter.
 • Jakkes!-kaart: Imiteer een etende vlieg.
  Klaar om over te geven? ... Bah!
 • Laboratorium-kaart: Laat aan de andere spelers de grootste spier van je lichaam zien.
  Je kunt maar beter vooroverbuigen! Het is namelijk ... je kontspier.

feitjes

 • jaar van uitgave
  2004
 • uitgever
 • ook bekend als
  Totally Gross! (USA)

verwijzingen

Informatie en entertainment rond het spel Jakkes!
Zo Zit Dat - Jakkes! cadeau bij jaarabonnement
University Games
www.spellink.nl