doosbestel Jakkiebak! Kippenkak! bij bol.com

Jakkiebak! Kippenkak!

Jakkiebak! Kippenkak!

doosbestel Jakkiebak! Kippenkak! bij bol.com

aantal spelers

spelers
2 - 4

speelduur

duur
20 - 30

leeftijd

leeftijd
4+

soort

type
legspel

prijsindicatie

prijs
€ 32,-

waardering van AnderSpel

waardering
acht

intro

De spelers proberen door het goed onthouden van de verschillende afbeeldingen als eerste alle veren in de staart van hun kip te steken.

materiaal

24 eivormige kaarten, 12 achthoekige kaarten en voor elke speler: 1 kip met 1 staartveer

eikaart-kipachtkaart-eiachtkaart-veer

begin

De 24 eivormige kaarten worden geschud en open in een cirkel neergelegd. De achthoekige kaarten worden geschud en gedekt in de cirkel neergelegd. Elke speler steekt de staart in zijn kip en plaatst de kip op een eivormige kaart, zo dat de kippen op gelijke afstand van elkaar staan.
De jongste speler begint. Het spel wordt gespeeld in de richting van de klok.

verloop

In zijn beurt legt de speler een achthoekige kaart open. Als de afbeelding op dit kaartje overeenkomt met de afbeelding op het eivormige kaartje dat voor zijn kip ligt, dan mag de speler zijn kip een kaartje naar voren schuiven. Vervolgens legt hij het gedraaide kaartje weer gedekt terug en mag hij nogmaals een achthoekige kaart omdraaien. De speler mag net zolang doorspelen tot hij niet het juiste kaartje draait. Nu gaat de beurt naar de volgende speler.
Zo lopen de kippen in de richting van de klok van ei naar ei. Zodra een kip een voorliggende kip inhaalt, dan mag hij alle veren van de kip plukken en in zijn eigen kip steken. De speler vervolgt hierna zijn beurt.

eind

Het spel eindigt zodra een kip alle veren in zijn kont heeft. Deze speler is de winnaar van het spel.

positief

  • Jakkiebak! Kippenkak! is een vrolijk geheugen-spel met de herkenbare, grappige afbeeldingen van Doris Matthäus. Het spel biedt een spannende mix van geluk en geheugen, waar ook oudere kinderen en volwassenen veel plezier aan zullen beleven.
  • Ook als je niet aan de beurt bent, moet je goed opletten welke kaarten worden gedraaid. Je moet zoveel afbeeldingen onthouden, dat je telkens weer vergeet waar dat ene kaartje ook alweer lag!

negatief

  • Ik vind het spel behoorlijk duur voor een (weliswaar leuke) variant op het aloude memory!
  • De kippenkak uit de naam van het spel komt eigenlijk niet naar voren bij het spelen van het spel. Hiervoor heb je de uitbreiding 'Zicke Zacke Entenkacke' nodig, waarbij de kippen (of eenden) soms van schrik een kakje laten vallen.

strategie

Je moet gewoon goed onthouden welke kaarten zijn gedraaid en welke afbeeldingen daarop te zien zijn.

waardering van andere sites

truus en truus8 / 8
5678
vlaams spellenarchief4 / 4
234
spellengek (wendy)4 / 4
1234
spellengek (dagmar)4 / 4
1234
kulkmanns gamebox10 / 10
67810
AnderSpel8 / 9
5678
boardgamegeek6½ / 7
6
spielephase5 / 6
345
goodgameguide8 / 9
56789
spieletest8 / 10
45678910
spellenhoek4 / 5
345
speelduivel2 / 5
1234

gemiddeld8 / 10
23456789

[toelichting: Elke balk geeft de waardering van een site weer. AnderSpel bijvoorbeeld geeft dit spel een 8.In het laatste gekleurde blokje staat dan ook 8. Hoe breder het blokje, hoe meer spellen een 8 hebben. De lege blokjes aan het eind van de balk geven de hoeveelheid spellen aan die een hogere waardering kregen.]

varianten

Knutsel zelf wat stronthoopjes in elkaar en speel het spel volgens de regels van de uitbreiding Zicke Zacke Entenkacke!

algemeen

Op Spiel 2005 presenteerde Zoch zum Spielen een grote uitgave van het spel onder de naam 'Maxi Zicke Zacke Hühnerkacke'. In dit spel zijn de spelers zelf de spelfiguren. Elke speler ontvangt kippenvoeten, een kippenhoed en een staart voor de veren. De spelstukken zijn zo'n 30 cm tot 40 cm groot en kunnen tegen een stootje: ze zijn afwasbaar.
In het najaar van 2006 brengt 999Games het voorleesboek 'Jakkie & Bak - Twee uit één ei' op de markt. De avonturen van de tweeling Jakkie en Bak zijn gebaseerd op de figuren in het bordspel Jakkiebak! Kippenkak!

Maxi Zicke Zacke HuhnerkackeJakkie & Bak - Twee uit een ei

feitjes

uitbreiding

'Zicke Zacke Entenkacke!' is een uitbreiding op Jakkiebak! Kippenkak! die het spel geschikt maakt voor 2-6 spelers.
Naast 2 eenden (vergelijkbaar met de kippen uit het basisspel) met staartveer, bevat deze uitbreiding ook 6 stronthoopjes, voor elke kleur één kakje.
Bij aanvang van het spel legt elke speler zijn kakje op het kaartje achter zich neer. Gedurende het spel moeten de kippen en eenden proberen over de stronthoopjes heen te springen, net zoals ze over de overige kippen of de overige eenden moeten springen. Lukt dat echter niet, dan wordt er in de stront getrapt en de speler moet een staartveer afgeven aan de eigenaar van het kakje. Deze eigenaar legt zijn hoopje voor zich neer en mag deze weer op een willekeurige eivormige kaart plaatsen als zijn kip zelf onverhoeds in de stront stapt.
In het najaar van 2006 brengt Rio Grande Games een Engelstalige versie van Zicke Zacke Entenkacke op de markt onder de naam Duckling Dancin'.

Uitbreiding Zicke Zacke Entenkacke!

weetjes

07-02-2008 itemZoch zum Spielen presenteert de jubileumseditie van Zicke Zacke Hühnerkacke op Spielwarenmesse 2008 in Nürnberg.
19-10-2006 itemRio Grande Games presenteert de uitbreiding Duckling Dancin' op Spiel 2006 in Essen.
13-10-2005 itemZoch zum Spielen presenteert Maxi Zicke Zacke Hühnerkacke op Spiel 2005 in Essen.
03-02-2000 itemZoch zum Spielen presenteert de uitbreiding Zicke Zacke Entenkacke op Spielwarenmesse 2000 in Nürnberg.
05-02-1998 itemZoch zum Spielen presenteert Zicke Zacke Hühnerkacke op Spielwarenmesse 1998 in Nürnberg.
1998 itemZicke Zacke Hühnerkacke is winnaar van de Deutscher Kinderspiele Preis-verkiezing 1998.

verwijzingen

Zoch zum Spielen
999Games
Gigamic
Rio Grande Games
www.spellink.nl